Hyppää sisältöön

Lentomäen MM-kisoissa käsittämätön loppuhuipennus! Suomen päävalmentaja ja Janne Ahonen hämmästelivät: “Ei tule mieleen tuollaista trilleriä”

Saksalainen Karl Geiger juhli lentomäen maailmanmestaruutta todella niukalla erolla.

Karl Geiger
Katso dramaattinen MM-lentomäen loppuhuipennus kuvaa klikkaamalla!
Roope Visuri

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lentomäen MM-kisoissa Planicassa nähtiin hurja voittokamppailu, kun saksalainen Karl Geiger voitti MM-kultaa vain 0,5 pisteen erolla Norjan Halvor Egner Granerudiin.

Japanissa viime vuosikymmenellä menestystä niittänyt ja tälle kaudelle Suomen päävalmentajaksi palannut Janne Väätäinen ihasteli Ylen Urheilustudiossa loppuhuipennusta.

– Olihan tuota ilo katsoa ja seurata. Oli kovia vetoja. Neljä suoritusta lentomäessä ja eroksi jää puoli pistettä. Onhan se käsittämätöntä, Väätäinen kertoi puhelimitse ja heitti pallon studiossa olleelle Yle Urheilun asiantuntijalle Janne Ahoselle.

– En tiedä, onko J. Ahonen nähnyt vastaavaa.

– En tiedä, olenko lentomäessä. Joskus on sattunut todella tiukkoja kilpailuja. Mutta ei tule mieleen tuollaista trilleriä lentomäessä.

Aiemmin selostuksessa Ahonen oli kuvaillut tilannetta ainutlaatuiseksi, sillä lentomäessä normaalisti erot venyvät ja paukkuvat.

Ahosella on itselläänkin kokemusta niukoista tappioista, sillä Salt Lake Cityn olympialaisissa hän oli mukana hopealle sijoittuneessa Suomen mäkijoukkueessa, joka hävisi Saksalle olympiakullan ainoastaan 0,1 pisteen erolla.

– Ja jos kahdeksan hypyn historiaa aletaan selata, niin siellä on yksi mäkiviikkokin, jossa kaksi jätkää on hypännyt kahdeksan kilpailuhyppyä ja olivat tasapisteissä, Ahonen sanoi viitaten kauden 2005–06 mäkiviikkoon, jolloin hän ja Tshekin Jakub Janda jakoivat voiton.

Tänä vuonna lentomäen MM-kisojen henkilökohtaisen kilpailun paras suomalainen oli Antti Aalto 16. sijallaan. Onko päävalmentaja tyytyväinen?

– Kysymys kuuluu enemmän niin, onko Antti Aalto tyytyväinen. Tilanne on varmaan Antin kohdalla sellainen, että perussuorittaminen riittää näille sijoille. Mietitään vaan nyt, miten otetaan seuraava askel. Uskon hyvin vahvasti, että kilpailemalla, tekemällä hyviä rutiinisuorituksia ja väleissä laadukkaita harjoituksia hyppääminen aukeaa. Hyppäämisestä tulee rennompaa ja helpompaa. Sen myötä tulostaso myös paranee, Väätäinen sanoo.

Väätäisen mukaan nyt vaaditaan Aallolta vain malttia.

– On tulossa hyvä kuvio, Väätäinen uskoo.

Sunnuntaina lentomäen MM-kilpailut huipentuvat joukkuekilpailuun. Suomen nelikko on Niko Kytösaho, Jarkko Määttä, Eetu Nousiainen ja Antti Aalto.

Janne Ahonen ihmetteli aiemmin lauantaina Urheilustudiossa, että Suomella on tänä vuonna mukana kuusi hyppääjää lentomäen MM-kisoissa. Edes huippuvuosina ei Ahosen mukaan lähetetty lentomäen MM-kisoihin Suomesta enempää kuin viisi hyppääjää.

– Hyvä pointti. Olemme alkukaudesta halunneet lähteä laajemmalla rintamalla. Aukeaisi meille kaikille, missä mennään. Urheilijat näkevät, missä he ovat. Me näemme myös kokonaistilanteen, Väätäinen vastasi.

– Tämän viikonlopun jälkeen joukkue pienenee maailmancupeissa. Valtaosa tästäkin porukasta hyppää viikon päästä continental-cupin kilpailuissa Rukalla.

Ahosta vastaus tyydytti.

– On ihan totta, että tuolla pääsee mittaamaan tasoa maailmalla. Ymmärrän, jos on mahdollisuus käyttää tällainen tilaisuus, Ahonen totesi.

Sunnuntain joukkuekilpailuun Väätäisellä on maltilliset odotukset.

– Suomen mäkihypyn tila on, että jos jokainen urheilija voi sanoa olleensa lähellä omaa parastaan, meidän pitää tyytyä siihen. Sitten mietitään, mitä jatkossa tehdään. Haluan asiaa lähestyä niin, että emme halua kiirehtiä. Siitä ei seuraa mitään. Kaikki työ vaatii aikansa, Väätäinen muotoilee.

Normaalisti lentomäen MM-kilpailut on järjestetty helmi-maaliskuussa, mutta koronaviruspandemian takia kilpailut ovat nyt loppuvuodesta. Väätäinen sanoo, että tilanne on samanlainen kaikille.

– Lumihyppyjä on varmasti vähän. Se varmasti näkyy jollain tavalla. En usko kuitenkaan, että se olisi vaikuttanut tuloksiin. Täällä on ollut myös loistavat olosuhteet koko viikonlopun ajan. Sanoisin, että tasaisin kilpailutapahtuma olosuhteiden puolesta. On ollut kaikin puolin hieno viikonloppu, Väätäinen toteaa.

Lue lisää:

Antti Aalto jatkoi tasaisia hyppyjään – Karl Geiger maailmanmestariksi puolen pisteen turvin

Antti Aalto ei ollut onnettaren suosikki – jatkaa silti ainoana suomalaisena lentomäen MM-kisojen viimeisille kierroksille

Yhdistetyn rajut huijausväitteet ravistelevat lajipiirejä, Suomen mäkimiesten valmentaja vetää täysin toista linjaa – "En suostu uskomaan tuota"

Suomen mäkihyppymaajoukkueen päävalmentaja on hyvän ruuan suuri ystävä – helpottui aktiiviuransa päättymisen jälkeen: "Syötiin paljon heinää, eikä sekään meinannut riittää"

Suosittelemme sinulle