Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Espoossa keksittiin viedä Kauneimmat joululaulut taloyhtiöiden pihoille – Asukas: "Useammin tällaista"

Kaikki mukaan ilmoittautuneet taloyhtiöt eivät päässeet mukaan, koska koronan tarttumisriskin takia mukaan yritettiin valita paljon parvekkeellisia taloyhtiöitä.

Espoon seurakunta vei Kauneimmat joululaulut taloyhtiöiden pihoihin
Varpu Helpinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Espoossa asunto-osakeyhtiö Satovallin asukkaat olivat innoissaan Kauneimpien joululaulujen laulamisesta omalla pihalla.

Leena Törrönen oli huomannut paikallislehdestä Espoonlahden seurakunnan etsivän taloyhtiöitä mukaan uudenlaiseen yhteisölliseen tapahtumaan ja sai oman taloyhtiönsä hallituksenkin innostumaan.

– Saimme laulaa korona-aikanakin yhdessä, tämä ilahduttaa hirveästi. Ennen kaikkea tälle meidän yhteisöllemme tämä oli mukavaa, se oli kaikista tärkein asia, että talvellakin päästään vähän yhteen, Törrönen kertoi omalta parvekkeeltaan.

Omilla parvekkeillaan ja taloyhtiön pihalla lauloi tai kuunteli joululauluja nelisenkymmentä asukasta. Pihalla pidettiin turvavälejä.

– Aivan ihanaa. Näitä pitäisi vaan olla useammin, pyhäinpäivinä, kun kaikki eivät pääse kirkkoon, toinen iäkäs asukas Rauha Rautanen totesi.

Nuorempi asukas Jonna Koskiranta pelmahti koiransa kanssa suoraan lenkiltä pihan joululaulutapahtumaan; hän oli unohtanut asian, vaikka oli huomannut asiasta ilmoituksen rappukäytävässään.

– Mukavaa oli. Nyt korona-aikana varmaan tuo vähän lisää meininkiä tähän naapureitten kesken, Koskiranta arveli.

"Joululaulut ovat aarre moniarvoisessa maailmassa"

Koronan takia Kauneimpia joululauluja ei nyt pääse laulamaan kirkkoihin, ja osa seurakunnista välittää ne netin kautta. Ulkonakaan ei saa nyt kokoontua sankoin joukoin.

Espoonlahden seurakunnan kanttori Elja Puukko piti näitä joululaulutilaisuuksia erityislaatuisina tapahtumina, jotka jättävät vahvan tunteen kohtaamisesta.

– Joululauluperinne on varsinainen aarre, koska se antaa meille mahdollisuuden sanoittaa yhdessä jotain sellaista, mihin emme puheella pääse. Nykyään ihmiset elävät moniarvoisessa maailmassa, mutta joululaulujen kautta me tietyllä tavalla ylennymme ja toisaalta ehkä taannumme oman lapsuutemme muistoihin ja koemme sitä kautta hyvin vahvasti yhteisöllisyyttä, Puukko sanoi.

Idea maailman koronaparvekkeista

Idea viedä Kauneimmat joululaulut taloyhtiöiden pihoille oli Espoonlahden seurakunnan kansainvälisen työn sihteeri Eveliina Roznovskin.

– Viime kesänä toteutimme omassa pihassamme Suvilaulu pihalla -tapahtuman ja sekin oli kivaa. Sitten olen nähnyt erilaista parvekemusiikkia maailmalta korona-aikaan, siitä se idea lähti, Roznovski kertoo.

Tänään Espoonlahden seurakunnan kirkkoherra, kanttori ja nelihenkinen puhallinyhtye esiintyivät kuuden ennalta ilmoittautuneen taloyhtiön pihalla, eilen kahden. Koska kaikkia halukkaita taloyhtiöitä ei saatu mahtumaan aikatauluihin, seurakunnassa yritettiin valita sellaisia, joissa on paljon asukkaita ja paljon parvekkeita pihalle päin.

Kirkkoherran mukaan vastaavaa saatetaan jatkaa, jos poikkeustilanne jatkuu.

– Tämä on meille hieno tilaisuus antaa jouluiloa ja yhteentulemisen kokemus. Luulen, että erityisesti nyt ihmiselle on tärkeää kokea, että heidät huomataan, kirkkoherra Jouni Turtiainen sanoi.

Hän toivotti kaikille laulajille ja kuuntelijoille lopuksi hyvää joulua.

– Joulu tulee koronasta huolimatta, ja joulu tulee siitä huolimatta, ettei ole lunta. Se on sydämen asia, kirkkoherra päätti tilaisuuden.

Suosittelemme sinulle