Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Mikko Ilonen hehkuttaa Sami Välimäen tulokaskautta: "Vain taivas on rajana"

Mikko Ilosen mukaan Sami Välimäki on osoittanut tällä kaudella, että hänen perustasonsa on kärkipelaajien luokkaa.

Sami Välimäki
22-vuotias Sami Välimäki pelasi mallikkaan tuloskaskauden Euroopan kiertueella. Kuva: Getty Images
Simo Leinonen,
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Sami Välimäki teki golfin miesten Euroopan kiertueella suomalaista golfhistoriaa, kun hän sijoittui Race to Dubai -listalla 11:nneksi.

Välimäki varmisti kaikkien aikojen parhaan suomalaistuloksen miesten Euroopan kiertueen kokonaiskilpailussa sunnuntaina, kun hän nousi Dubaissa jaetulle viidennelle sijalle. Aiemmin Euroopan kiertueen suomalaisennätystä piti hallussaan Mikko Ilonen. Hän ylsi Euroopan kiertueella parhaalla kaudellaan 18:nneksi vuonna 2014.

– Yksittäisessä kilpailussa todella kova saavutus Samilta. Se oikeastaan vain naulasi sitä ajatusta, mikä Samista on tullut kauden aikana: perustaso on todellakin kärkiporukoitten tasoa. Superonnistumisella tulee niitä voittoja ja niitä uskaltaa odottaa tulevaisuudessakin, Ilonen sanoo Yle Urheilulle.

Välimäen suoritus oli poikkeuksellinen, sillä kausi oli 22-vuotiaalle suomalaiselle ensimmäinen Euroopan kiertueella.

– Ajattelin ennakkoon, että top 40 ja top 30 sijoitukset olisivat ajatuksen tasolla hyviä. Tuntui, että hän oli valmis kilpailuihin ja valmis menestymään. Hän sai hyviä tuloksia, mutta vuodesta jäi varmasti paljon myös hampaankoloon.

Ilonen mukaan 11. sija on kova suoritus, sillä suomalainen ei oikeastaan pelannut World Tourilla tai major-turnauksissa.

– Pitää muistaa, että kärkipäässä muut ovat pelanneet kisoja, joista on saanut niitä pisteitä vähän reilummin, Ilonen sanoo.

Välimäki ylsi Euroopan kiertueella kaikkiaan seitsemän kertaa kymmenen parhaan joukkoon. Kauden yksi kohokohdista oli helmi-maaliskuussa, jolloin nokialainen otti uransa kuudennessa Euroopan kiertueen kilpailussa Omanissa ensimmäisen voittonsa.

Syyskuussa Välimäki pääsi puolestaan ensimmäistä kertaa arvokilpailuun, kun hän osallistui New Yorkin major-turnaukseen.

– Tulevaisuuden kannalta Samilla on vain taivas rajana. Jos katsotaan ensi kauteen tai pariin seuraavaan, niin hänen ei tarvitse tehdä kovin kovaa tasonnostoa, että majorit ja World Tourin kilpailut ovat ajankohtaisia, Ilonen sanoo.

"Tuosta vaan lyödään"

Ilonen on päässyt seuraamaan muutaman kerran Välimäen otteita paikan päällä. Esimerkiksi alkukesästä kiertueen ollessa tauolla Ilonen tarkkaili suomalaistähden otteita kotisuomessa, ja silmään pisti erityisesti Välimäen "pelottomuus".

Tämän lisäksi Ilonen näkee Välimäen vahvuudeksi puttaamisen.

– Hänessä näkyi silloin kesällä pelottomuus, mitä nuorelta mieheltä uskaltaakin odottaa. Se, mikä aiheuttaa lyönneissä päänvaivaa monelle pelaajalle, niin Sami saa näyttämään sen hyvin yksinkertaiselta päätökseltä, että tuosta vaan lyödään, Ilonen kuvailee.

Suomalaisen nousu huipulle on ollut omanlainen, sillä Välimäki pelasi vielä vuonna 2019 Saksan kiertueella ja nousi saman vuoden marraskuussa karsintafinaalin kautta Euroopan kiertueelle. Usein Euroopan kiertueelle noustaan haastajakiertueen kautta.

– Hän on kulkenut omaa reittiä, mikä on todella hyvä asia. Hän on pelannut vähän tuntemattomampaa touria ja kerännyt menestystä. On ollut hyvä huomata, että ne voitot, mitä on tullut alemmilta tasoilta, ovat ruokkineet ylempää tasoa.

Sami Välimäki
Ilosen mielestä puttaaminen on yksi Välimäen vahvuuksista. Kuva: Getty Images

Suomestakin voi tulla golfpelaajia

Ilonen on seurannut ylipäätään innolla suomalaisten onnistumisia kansainvälisillä golfkentillä niin naisten kuin miesten osalta. Naisten Euroopan kiertueella hyviä suomalaissuorituksia ovat esimerkiksi tarjonneet kokonaiskilpailussa viidenneksi noussut Sanna Nuutinen, ensimmäistä kertaa yksittäisessä kilpailussa kymmenen joukkoon yltänyt Ursula Wikström ja yhdeksänneksi Ranskan avoimissa sijoittunut Noora Komulainen.

Hyvää virettään on osoittanut myös Matilda Castren, joka ylsi LPGA-kiertueella jaetulle kahdeksannelle sijalle.

Miesten puolella on ollut niin ikään useampia suomalaismenestyjiä, sillä Välimäen lisäksi esimerkiksi Mikko Korhonen, Kalle Samooja ja Tapio Pulkkanen ovat väläytelleet suorituksiaan Euroopan kiertueella.

– On ollut kiva seurata, kun on ollut onnistujia. Vielä tietenkin toivoisin muutamaa lisäpeluria, että saisimme joukkoa vielä laajemmaksi. Nythän se on näytetty, että kyllä Suomestakin voi tulla golfpelaajia. Sitä pitää saada kylvettyä vielä laajemminkin, Ilonen sanoo.

Golfin miesten maailmanlista 14.12.2020:

1) Dustin Johnson USA pistekeskiarvo 13,02 (edellisen listan sijoitus 1)
2) Jon Rahm ESP 10,31 (2)
3) Justin Thomas USA 9,45 (3)
4) Rory McIlroy NIR 7,44 (4)
5) Bryson DeChambeau USA 7,34 (5)

70) Sami Välimäki 1,91 (85)
165) Kalle Samooja 1,04 (177)
241) Mikko Korhonen 0,75 (243)
571) Tapio Pulkkanen 0,24 (562)
635) Oliver Lindell 0,20 (631)

Lue myös:

Suomen ykkösgolfari Sami Välimäki, 22, iloitsi menestyksekkäästä tulokaskaudestaan: "Tietää, että pystyy isojen poikien kanssa pärjäämään"

Sami Välimäen loistavalle tulokaskaudelle upea päätös – kaikkien aikojen paras suomalaismies Euroopan kiertueella

Suosittelemme