Hyppää sisältöön

Kemijärven kaupunginjohtaja: "Syyllistyykö verottaja yhdenvertaisuuslain rikkomiseen ja ikärasismiin?"

Kaupunginjohtaja Atte Rantanen kritisoi mielipidekirjoituksessaan perheiden erilaista verotuskohtelua.

Kemijärven kaupunginjohtaja Atte Rantanen ehdottaa, että verottaja alkaa noudattamaan Kotikuntalakia, jossa lain mukaan ihmisellä voi olla vain yksi tosiasiallinen kotipaikka ja toinen paikka olisi työskentelypaikkakunta.  Kuva: Pekka Viinikka/Yle

Kemijärven kaupunginjohtaja Atte Rantanen ottaa tuoreessa mielipidekirjoituksessa kantaa työvoiman liikkuvuuden tukemiseen ja verottajan näkemykseen asiasta.

– Nyt verottaja hyväksyy vain naimisissa ja rekisteröidyssä parisuhteessa asuvien sekä avoparien, joilla on yhteinen alaikäinen lapsi, viikonloppumatkakuluja. Yhteiskunnassa yhä suurempi osa ihmisistä asuu avopareina, ja uusperheet kärsivät tästä verottajan rajoittuneesta ja vanhanaikaisesta tulkinnasta. Nyt uusperheellinen, jolla on avopuolison alaikäisiä lapsia, tai omat lapset ovat täysi-ikäisiä, ei saa vähentää matkakuluja lainkaan verovähennyksiin, Rantanen kirjoittaa.

Kaupunginjohtaja kysyy mielipidekirjoituksessaan myös syyllistyykö verottaja yhdenvertaisuuslain rikkomiseen ja ikärasismiin, koska lapsen täytettyä 18 vuotta, matkakuluja ei enää saa vähentää.

– Vaikeuttaako tämä omalta osaltaan yli 50-vuotiaiden työllistymistä? Miksi avioliitto tai parisuhteen rekisteröinti tuo verokohteluun merkittävän eriarvoisuuden avopareihin nähden? Silloin ei enää kysytä lapsista mitään, Rantanen ihmettelee.

Rantanen ehdottaakin, että verottaja alkaa noudattamaan Kotikuntalakia, jossa lain mukaan ihmisellä voi olla vain yksi tosiasiallinen kotipaikka ja toinen paikka olisi työskentelypaikkakunta.

– Nyt monilla matkakulut kodin ja työskeskentelypaikkakunnan sekä toisen asunnon kulut toisaalla estävät työvoiman liikkuvuuden korkeiden kustannusten vuoksi. Verovähennyksiin voisi hyväksyä 2 matkaa kuukaudessa, Rantanen ehdottaa.

Kaupunginjohtaja perustelee ehdotustaan sillä, että Kemijärvellä ja koko Lapilla on suuri tarve useille eri ammattikuntien edustajille, kuten esimerkiksi sairaanhoitajille ja varhaiskasvatuksen opettajille ja muutoksella voisi mahdollisesti saada työperäistä muuttoliikettä.

Suosittelemme sinulle