Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Etsin koti-ikävääni tuttuja elintarvikkeita, mutta mitä suomalaista lopulta löysin venäläisestä lähikaupastani?

Arkea maailmalta: Väärennökset ja salakuljetetut elintarvikkeet ovat osa venäläistä kauppareissua, kirjoittaa Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen
Kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen Kuva: Antti Haanpää / Yle, kuvankäsittely Harri Vähäkangas / Yle
Erkka Mikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

MOSKOVA Kuluva vuosi on ollut kaikille erikoinen.

Itselleni se on merkinnyt elämäni pisintä aikaa ilman Suomea. Viimeisestä käynnistäni on jo yli 10 kuukautta, eikä rajojen avautumista odoteta vielä pitkään aikaan.

Suomalaisena pääsen kyllä aina takaisin kotimaahani, mutta sieltä palaaminen Venäjälle ei välttämättä enää onnistuisi – tai ainakin se vaatisi erikoislupaa ja viikkojen odottelua.

Koti-ikävään pitää siksi etsiä jotain suomalaista Moskovasta. Alkuun pääsee lähimarketissa.

Jo neuvostoaikana Viola-juuston kultakutrinen naishahmo tervehti ostajia kaupan juustohyllyllä.

Klassikkosulatejuusto pitää edelleen pintansa yhtenä venäläisten parhaiten tuntemana Suomi-brändinä.

Kylmäkaapista löytyy myös muita suomalaisille tuttuja juustoja, vaikka Venäjän kuusi vuotta sitten Euroopan unionille määräämät vastapakotteet lopettivat lähes kaikkien meikäläisten maitotuotteiden tuonnin maahan.

Valio pysyy idänmarkkinoilla tekemällä juustoja, jugurtteja ja maitoa Venäjällä sijaitsevissa tehtaissaan. Näissä venäläismarketin tutuilta näyttävissä pakkauksissa ei siis lue "Made in Finland".

Sitten on vielä niitä tuotteita, joissa suomalaisuutta on vain nimeksi.

Moni suomalainen saattaisi hieraista silmiään kylmäkaapin kohdalla. Useat venäläiset maitotuotteet nimittäin myyvät itseään imitoimalla suomalaisuutta.

Lähimarketissani yhtä voipakettia mainostetaan "suomalaisen aamun raikkaana".

Toinen on ottanut itselleen suomalaisen nimen "Jalo kerma". Sen pakkaukseen on painettu myös pieni Suomen lippu ja FIN-tunnus.

Venäläinen voipaketti.
Venäläisyritys käyttää suomalaisuutta markkinakikkana voinsa myymisessä. Kuva: Erkka Mikkonen / Yle

Todellisuudessa kyse on venäläisestä voista. Suomalaisten maitotuotteiden maine on kuitenkin niin timanttinen, että venäläisvalmistajat käyttävät mielikuvaa suomalaisuudesta markkinointivälineenä.

Venäläisten luottamuksesta suomalaiseen laatuun kertoo Suomen suurlähetystön tilaama kyselytutkimus. Sen mukaan 61 prosenttia vastaajista nimeää suomalaiset tuotteet korkealaatuisiksi.

Kysymys ruoan laadusta on erityisen tärkeä Venäjällä, sillä kuluttajat ovat huolissaan ruokaväärennöksistä.

Huoli ei ole turha.

Viranomaisilla riittää työsarkaa elintarvikealalla rehottavan rikollisuuden kitkemisessä. Kaksi vuotta sitten Venäjän ruokavalvonnasta vastaavan viraston johtaja sanoi, että viidennes kauppojen hyllyllä olevista elintarvikkeista on väärennöksiä.

Yksityisen Roskontrol-tutkimuslaitoksen mukaan eniten väärennöksiä on lihasäilykkeissä ja maitotuotteissa. Kyse on usein siitä, että tuotteeseen lisätään halpoja täyteaineita, joita ei mainita pakkauksessa.

Toinen suuri ongelma on pakotteiden alaisten elintarvikkeiden salakuljettaminen Venäjälle.

Yksi salakuljettajien kestotuote on Suomessa valmistetut juustot. Pakotejuustoja diilataan verkkosivuilla, ja niitä näkyy myös Pietarin pikkukaupoissa.

Löysin lopulta lähimarketistani Suomessa valmistettuja hapankorppuja, vehnäjauhoja ja puurohiutaleita.

Valitsin kuitenkin suklaata ja minttulikööriä.

Niillä pitäisi saada aikaan jo ihan hyvä joulu.

Suosittelemme