Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Bellingcat: Venäjän turvallisuuspalvelu FSB oli Navalnyin myrkyttämisen takana

Journalistiryhmän keräämät puhelu- ja matkustustiedot osoittavat, että FSB-agentit seurasivat oppositiojohtajaa vuosien ajan.

Navalnyin kasvot ruudulla.
Aleksei Navalnyi puhui europarlamentin ulkoasiainvaliokunnalle marraskuun lopulla etäyhteyden kautta. Kuva: Olivier Hoslet / EPA
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB yritti myrkyttää oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin viime elokuussa.

Tähän tulokseen päätyi kansalaisjournalisteista koostuva Bellingcat-tutkimusryhmä, joka selvitti Navalnyin tapausta yhteistyössä Insider-median, CNN:n ja Spiegelin kanssa.

Venäjän turvallisuuspalvelun osallisuus selviää Bellingcatin keräämistä puhelin- ja matkustustiedoista. Näiden tietojen mukaan FSB:n myrkkyihin erikoistuneen ryhmän jäsenet olivat seuranneet Navalnyita useaan otteeseen vuodesta 2017 lähtien. Navalnyita oli varjostettu vähintään 17 Venäjän kaupunkiin, usein samoilla lennoilla.

Erään FSB-agentin matkapuhelin paikallistettiin illalla 19. elokuuta eli epäillyn myrkytyksen aikoihin vain parin korttelin päähän hotellista, johon Navalnyi oli Siperian Tomskissa majoittautunut.

Puheluissa ja viesteissä agenttien välillä havaittiin selvä piikki väitetyn myrkytyksen aikoihin sekä Navalnyin lähtiessä hotellistaan Tomskin lentokentälle.

Ensimmäiset todisteet yhteydestä Venäjän valtioon

Lennolla Tomskista Moskovaan Navalnyin terveydentila romahti. Hänet vietiin myöhemmin sairaalahoitoon Saksaan, jossa hänen elimistöstään löydettiin merkkejä Novitšok-ryhmän hermomyrkystä.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on vahvistanut, että Navalnyista otetuista näytteistä löytyi jälkiä Neuvostoliitossa kehitetystä myrkystä, jota on erittäin vaikeasti saatavilla.

Novitšokin käyttö viittaa sen vuoksi hyvin vahvasti siihen, että myrkytyksen takana oli valtiollinen toimija.

Navalnyi itse on syyttänyt Venäjän hallintoa myrkyttämisestään. Bellingcatin selvitys on ensimmäinen, joka tarjoaa konkreettisia todisteita Venäjän valtion osallisuudesta.

– Tapaus ratkaistu. Minä tiedän, ketkä yrittivät tappaa minut, Navalnyi tviittasi maanantaina.

Navalnyi pääsi sairaalasta syyskuun lopulla oltuaan sairaalahoidossa reilun kuukauden.

Venäjä on aikaisemmin kiistänyt osallisuutensa Navalnyin myrkytykseen. Venäjä ilmoitti vuonna 2017 tuhonneensa viimeisetkin kemialliset aseensa sitouduttuaan ne kieltävään kansainväliseen sopimukseen 1990-luvulla.

Lue lisää:

Brittilehti: Aleksei Navalnyi yritettiin myrkyttää toistamiseen ennen siirtoa Berliiniin

Der Spiegel: Navalnyi sanoo Putinin olevan myrkytyksen takana ja kertoo oireistaan: "Mihinkään ei sattunut, tiesin vain, että kuolen"

Suosittelemme