Hyppää sisältöön

Virus kurittaa Lintulan luostaria – matkailijoiden virta hiipui eikä ortodoksikirkoissa polteta tuohuksia entiseen malliin

Pohjoismaiden ainoa ortodoksinen nunnaluostari Heinävedellä on taloudellisesti tiukilla. Suuri rakennushanke on jäissä.

Lintulan luostari Heinävedellä.
Yrttien kasvatus on tuonut luostarille lisää tuloja, kun korona on vähentänyt matkailijoita ja kirkkokynttillöiden menekkiä. Kuva: Jaana Palve-Karppanen
Marja-Liisa Kämppi

Heinäveden Palokissa sijaitsee Pohjoismaiden ainoa ortodoksinen nunnaluostari. Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostarissa asuu kahdeksan nunnaa.

Lintula on menettänyt merkittävän osan vuotuisista tuloistaan, kun koronavirus on iskenyt molempiin pääelinkeinoihin: matkailuun kesällä ja kynttiläntuotantoon talvella.

Kirkkokynttilöiden eli tuohusten polttaminen ortodoksikirkoissa on vähentynyt, kun seurakunnat ovat epidemian vuoksi vähentäneet jumalanpalveluksiaan.

– Tuotanto on lähes puolittunut parhaista vuosista, nunnaluostaria johtava igumenia Mikaela kertoo.

Kiristyneestä rahatilanteesta huolimatta Lintulassa ei ole laitettu roskakoriin niinkutsutun Serafim-talon piirustuksia.

Haavetta Serafim-talosta ei ole kuopattu

Luostarissa aiotaan rakentaa monitoimitalo entiseen kivinavettaan. Alunperin noin 2,5 miljoonan euron hanke on kuitenkin laitettu jäihin rahapulan vuoksi.

Yli tuhannen neliön Serafim-taloon on kaavailtu työ-, majoitus- ja kokoontumistiloja sekä kirkkosali. Talouden tiukennuttua piirustuksia on karsittu ja saatetaan muuttaa vielä lisää.

– Rakennetaan sellaisia tiloja, joita tarvitaan ja joiden käytöstä olisi myös tuloja, Mikaela kiteyttää linjan.

Kirkkosali on jo suunnitelmista hävinnyt ja näyttelytiloja pienennetty, jotta vuokrattavia huoneita mahtuisi lisää.

Muitakin rahareikiä luostarissa riittää. Igumenia mainitsee nykyiset majoitustilat ja keittiön.

Lisäksi uudishanke tarvitsee omaa pääomaa, jo ensimmäisessä vaiheessa satoja tuhansia euroja. Summan kasaaminen on pienelle luostarille nyt ylivoimaista.

Taloustilannetta on helpottanut luostarin puutarha.

Yrtit paikkaavat luostarin taloutta

Nunnaluostarissa kasvatetaan monenlaisia yrttejä, joiden kysyntä on korona-aikana kasvanut.

Yrttejä ja kynttilöitä myydään luostarin omassa myymälässä, jonka rinnalla nettikaupasta on tullut koronan myötä entistä tärkeämpii kanava.

Ortodoksiselta kirkolta Lintulassa ei odoteta rahallista tukea rakennushankkeeseen. Igumenia on silti luottavainen tulevaisuuden ja Serafim-talon suhteen.

– Odotetaan ensi vuotta ja katsotaan sitten tilannetta. Jos hanke on Jumalan tahto, niin se toteutuu. Pitää vaan odottaa oikeata hetkeä, luostarin johtaja Mikaela uskoo.

Vaikka luostarissakin sinnitellään maallisten huolien kanssa, nunna toivoo koronan kasvattavan ihmisiä.

– Näkemään ja ymmärtämään vähän eri tavalla oman elämän arvon. Muitakin elämänarvoja on kuin pelkästään rahamaailma ja tavaramaailma, Mikaela päättää.

Suosittelemme sinulle