Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yle seurasi: Valitsijat vahvistivat Joe Bidenin voiton, Putin liittyi onnittelijoiden joukkoon – katso parhaat palat Bidenin puheesta

Kaikki valitsijat noudattivat oman osavaltionsa vaalitulosta.

Joe Bidenin voitto varmistui, katso uuden presidentin puhe valitsijakokoukselle.
Anu Kerttula,
Ulriikka Myöhänen,
Kai Jääskeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvalloissa osavaltioiden valitsijat ovat vahvistaneet demokraattien Joe Bidenin voiton presidentinvaaleissa. Kaikki valitsijat noudattivat oman osavaltionsa vaalitulosta.

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa valitut vaalikollegion jäsenet äänestivät maanantai-iltana ja tiistaiaamuna maan seuraavasta presidentistä.

Kello 2.11 Suomen aikaa tilanne on 306 valitsijaa Joe Bidenille, 232 Donald Trumpille, kun kaikki valitsijat ovat antaneet äänensä.

Valitsijoiden äänien tuloksen varmistuttua Joe Biden piti puheen kotikaupungissaan Wilmingtonissa Delawaren osavaltiossa.

Puheessaan Biden painotti kansan tahdon toteutumista.

– Jälleen kerran Amerikassa laki, perustuslakimme ja kansan tahto toteutuivat, Biden sanoi.

– Demokratiaamme tönittiin, koeteltiin, uhkailtiin, mutta se osoittautui sinnikkääksi, aidoksi ja vahvaksi, Biden jatkoi.

Kirjeenvaihtajamme Iida Tikka kommentoi Washingtonista valitsijakokouksen tulosta:

Yhdysvalloissa presidentivaalit saivat sinetin, kun osavaltioiden antoivat äänensä presidenttiehdokkaille. Demokraattien ehdokas Joe Biden sai odotetusti 306 valitsijaääntä. Istuva presidentti Donald Trump sai 232 ääntä. Washingtonista raportoi kirjeenvaihtajamme Iida Tikka.

Biden: "Nyt on yhdistymisen ja haavojen parantamisen aika"

Biden kiitti ja ylisti erityisesti osavaltioiden ja vaalipiirien virkailijoiden ja vapaaehtoisten työpanosta, jotka tekivät velvollisuutensa koronapandemian keskellä. Hän lisäsi, että virkailijat eivät uskoneet vaalien jälkeen kiertäneisiin väitteisiin, jotka eivät olleet totta.

– Toivon vilpittömästi, että kukaan ei enää koskaan joudu sellaisen uhkailun uhriksi, jollaista näimme näiden vaalien yhteydessä, Biden totesi.

Biden kertoi pitävänsä vaalitulosta taisteluna Yhdysvaltojen sielusta, jossa demokratia voitti.

– Demokratian liekki sytytettiin tässä maassa kauan sitten. Tiedämme nyt, että edes pandemia tai vallan väärinkäyttö eivät voi sammuttaa sitä liekkiä.

Bidenin mukaan seuraavaksi on aika siirtää katse tulevaan.

– Nyt on aika kääntä sivua, kuten olemme tottuneet tekemään. Nyt on yhdistymisen ja haavojen parantamisen aika.

Putin onnitteli viimein Bidenia vaalien voitosta

Venäjän presidentti Vladimir Putin on onnitellut Joe Bidenia presidentinvaalien voitosta, kertovat uutistoimistot Reuters ja Tass.

Valtaosa maailman johtajista onnitteli Bidenia vaalien jälkeisinä päivinä.

Kremlin julkaisemassa tiedotteessa sanotaan, että tulosten vahvistumista haluttiin odottaa.

– Olen omalta osaltani valmis vuorovaikutukseen kanssasi, Putin sanoi Kremlin mukaan.

Tiedotteen mukaan Putin toivottaa Bidenille menestystä tehtävässään. Hänen kerrotaan olevan luottavainen siitä, että Yhdysvallat ja Venäjä voivat ratkaista globaaleja ongelmia keskinäisistä erimielisyyksistä huolimatta.

Demokraattien Joe Biden pitämässä puhetta Wilmingtonissa.
Demokraattien Joe Biden piti puheen Wilmingtonissa sen jälkeen kun valtisijakokous vahvisti hänen voittonsa Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa 14. joulukuuta 2020. Kuva: Roberto Schmidt / AFP

Valitsijaäänet toivat tunnustusta republikaaneilta

Useat vaalituloksen kiistäneet republikaanisenaattorit ovat tunnustaneet Bidenin olevan maan seuraava presidentti valitsijoiden vahvistettua demokraatin voiton, kertoo uutiskanava CBS News.

Esimerkiksi indianalaissenaattori Mike Braunin mukaan nyt on tullut aika kunnioittaa voittajan määrittävää perustuslaillista prosessia. Ohiolaissenaattori Rob Portman puolestaan sanoi tuloksen myötä olevan selvää, että Biden on maan tuleva presidentti.

Osa republikaanisenaattoreista on puolustanut väistyvän presidentin pyrkimyksiä kääntää vaalien tulos mieleisekseen oikeustoimin. Perättömiä vaalivilppiväitteitä kylvänyt Trump ei ole suostunut myöntämään tappiotaan.

Huomio oli erityisesti vaa'ankieliosavaltioiden valitsijoissa

Äänestystä seurasivat muiden muassa Washington Post ja uutiskanava CNN.

Periaatteessa äänestystulos on marraskuun vaalien jäljiltä selvä: Joe Biden sai vaaleissa taakseen 306 valitsijaa ja Donald Trump 232 valitsijaa. Maanantain äänestyksestä ei odotettu suuria yllätyksiä.

Mielenkiintoista oli kuitenkin se, äänestääkö joku valitsijoista vastoin osavaltionsa äänestäjien tahtoa. Näin on käynyt aiemminkin, mutta koskaan vaalitulos ei ole sen vuoksi muuttunut.

Yhdysvalloissa seurattiin erityisen tarkkaan niin kutsuttujen vaa'ankieliosavaltioiden – Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania ja Wisconsin – valitsijaäänten jakautumista. Kyseisten osavaltioiden kaikki valitsijat asettuivat Bidenin leiriin äänestäjien tahdon mukaisesti.

Vaalikollegion jäsenet kokoontuvat äänestykseen omissa osavaltioissaan.

Periaatteessa kaikkien valitsijoiden tulisi antaa äänensä osavaltiossaan eniten ääniä saaneelle ehdokkaalle. Ainoastaan Mainen ja Nebraskan osavaltioissa on erilainen vaalitapa, ja niiden äänet voivat jakautua useammalle ehdokkaalle.

Yhdysvaltain perustuslain myötä valitsijoilla oli kuitenkin lopullinen päätösvalta siitä, ketä he maanantain vaalissa äänestävät.

Lue lisää:

Yhdysvalloissa valitsijat kokoontuvat varmistamaan Joe Bidenin presidentiksi – mutta ketä he äänestävät? Viimeksi Hillary Clintonin valitsija suosi sioux-kansan johtajaa

Valitsijakokous alkaa tänään, Youtube kitkee vaalivilppivideoita – Yle seuraa USA:n vaalien jälkitunnelmia

Suosittelemme sinulle