Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Myös Itä-Suomessa epäillään edelleen olevan koirasusikasvattajia – viranomaisten hankala puuttua asiaan

Koirasudet on kielletty suden geneettisen puhtauden turvaamiseksi.

Susi Ähtärin eläinpuistossa
Kuvassa on puhdas susi Ähtärin eläinpuistossa. Kuvituskuva. Kuva: Pasi Takkunen / Yle
Laura Ruuskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Koirasusien kasvattaminen, myyminen ja maahantuonti on Suomessa nykyisin lailla kielletty. Kasvatus ja myynti kiellettiin vieraslajilailla kesällä 2019, maahantuonti on ollut kiellettyä jo aiemmin. Lainmuutoksen jälkeen kasvatustoiminta on kuitenkin jatkunut Suomessa lähes ennallaan.

Myös Itä-Suomessa epäillään edelleen olevan muutamia koirasusikasvattajia. Pohjois-Savon ely-keskuksen vieraslajivastaava Kimmo Haapasen tiedossa on kaksi koirasusien kanssa toiminutta kasvattajaa.

Heistä toisen kanssa Haapanen on käynyt viestinvaihtoa lakimuutoksen jälkeen. Kasvattaja on kertonut toimivansa lain asettamissa rajoissa, joten muihin toimenpiteisiin ei ole tarvinnut ryhtyä.

– Kuten on käynyt ilmi, puuttuminen olisikin tällä hetkellä vaikeaa.

Myöskään Itä-Suomen poliisilaitokselle ei ole viime vuosina tullut ilmoituksia koirasusien kasvattamiseen liittyen. Poliisi toteaa kuitenkin samoin kuin ely-keskus, että tiedossa on muutamia koirasusitoimijoita.

– Esimerkiksi Ylä-Savossa on yksi kasvattaja, jonka luona poliisi on aiemmin käynyt, rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen kommentoi.

Joensuun valvontaeläinkääkäri kommentoi, että heillä ei ole tällä hetkellä tiedossa aktiivisia koirasusikasvattajia Pohjois-Karjalasta.

Laki on epäselvä, näyttö vaikeaa

Sekä ely-keskukselta että poliisilaitokselta kommentoidaan, että koirasusiin liittyvä laki on tällä hetkellä epäselvä. Eläimen todentaminen koirasudeksi on käytännössä erittäin vaikeaa.

Laki kieltää suden risteyttämisen koiran kanssa. Viidennen polven risteymä on lainsäädännön mukaan jo sallittu kesykoira.

Tällä hetkellä susikoiran laillisuus pitäisi osoittaa sukutaululla, josta nähtäisiin, kuuluuko koira kiellettyjen neljän sukupolven joukkoon. Mutta eiväthän kasvattajat niitä esittele, mikäli kyseessä on hämärä tapaus.

– Tällä pykälällä ei pystytä osoittamaan, onko koira susi vai koira. Jos halutaan, että puututaan, niin sitten pitäisi olla oikeat toimintavälineet, Haapanen sanoo.

Koirasusikeskustelussa onkin esitetty, että kielletty koirasusi pitäisi mieluummin määritellä "susiprosentin" kautta.

– Olisi yksinkertaista, jos määrittely tehtäisiin geenitestiin perustuen. Sillä saisi suoraan vastauksen. Minusta se on ainut mahdollisuus, jotta voidaan sanoa, että oikeus tapahtuu, Haapanen lisää.

Jo nyt dna-testin tekeminen on mahdollista, mutta poliisin mukaan se on kallista ja aikaa vievää, eikä nykyinen laki perustu prosenttimääriin.

Kyseessä luonnonsuojelutehtävä

Koirasudet on kielletty suden geneettisen puhtauden turvaamiseksi. Haapasen mukaan kyseessä on luonnonsuojelutehtävä.

– Meillä on Suomessa noin 300 sutta. Tarkoituksena on saada susi pysymään sutena, eikä sekaan tuupattaisi koiramaisia geenejä. Vieraslaji ei saisi sotkea suden geenipoolia.

Lainsäädännön mukaan omistajat saavat pitää nykyiset koirasutensa niiden luonnolliseen kuolemaan saakka. Tärkeää on kuitenkin, että koirasusia ei enää kasvatettaisi lisää, eikä niitä päästettäisi luontoon.

Suosittelemme