Palloliiton hallituksen maanantainen linjaus siitä, että HIFK:n taustayhdistys ei voi saada sarjapaikkaa takaisin osakeyhtiöltä nousi tiistaina kotimaisen jalkapallon puheenaiheeksi.
HIFK:n suomalaiset taustavoimat jatkavat edustusjoukkueen toimintaa yhdistyksen (HIFK Fotboll rf) pyörittämänä, mutta Veikkausliigan sarjapaikka on kiinalaisen liikemiehen Lucas Jin Changin enemmistöomistaman osakeyhtiön (HIFK Fotboll AB) hallussa.
HIFK Fotboll rf:n puheenjohtaja Christoffer Perret harmittelee, että Palloliiton tiedotteesta piirtyi väärä kuva tilanteesta. Palloliiton kilpailusääntöjen mukaan sarjapaikka kyllä palautuu yhdistykselle, mutta vasta kun osakeyhtiön kanssa solmitun sopimuksen irtisanomisaika päättyy.
Yhdistys irtisanoi sopimuksen osakeyhtiön kanssa 25. marraskuuta ja irtisanomisaika päättyy maaliskuussa.
Myös pelaajien oikeuksien hallinnointi palautuu osakeyhtiöltä yhdistykselle, kun irtisanomisaika päättyy.
– Palloliiton hallituksen eilisessä päätöksessä oli kyse vain siitä, että siirtyykö sarjapaikan hallinta ennenaikaisesti jo tammikuussa vai siirtyykö se normaalin irtisanomisajan jälkeen maaliskuussa, Perret alleviivaa.
– Käytännössä Palloliiton hallitus myös totesi, että on lisenssikomitean asia arvioida, onko HIFK kelvollinen Veikkausliigan seuraksi vai ei.
Lisenssikomitean takaraja Veikkausliigan lisenssien myöntämiselle on 22. joulukuuta. Päätös voidaan tehdä aiemminkin.
HIFK:n tilanne on kuitenkin jokseenkin sekava vain viikkoa ennen takarajaa. Sarjapaikka siirtyy yhdistykselle vasta maaliskuussa, tulevalle kaudelle on julki kolme pelaajasopimusta ja rahoitustilanne riippuu lisenssin saamisesta. Lisenssin yhtenä ehtona on, että tammikuun loppuun mennessä kasassa pitää olla 15 pelaajasopimusta.
– Se on tällainen b-kriteeri eli se ei kaada lisenssiä, vaan saattaa aiheuttaa sormen heristelyä tai pahimmassa tapauksessa pistemenetyksiä tai siirtorajoituksia. Mutta tässä on vielä puolitoista kuukautta aikaa, neuvottelut ovat käynnissä, joukkueen kasaaminen on käynnissä, Perret vakuuttaa.
Montako sopimuspelaajaa HIFK:lla on tällä hetkellä?
– En itse asiassa tiedä. Se on meidän urheilutoimenjohtajan (Mika Lönnström) takana, että paljonko niitä tasan tarkkaan on. Se on aktivoitunut sitten viime viikon.
– Minulle on esitelty ehdotuksia ja on käyty neuvotteluja, mutta olen nyt keskittynyt näihin lisenssimenettelyihin.
Perret kertoi Yle Urheilulle jo viime kuun puolivälissä, että halukkaita rahoittajia "ilmestyy koko ajan lisää". Nyt hän sanoo, että "nähdäkseni ne ovat löytyneet".
Tuolloin seuran tavoitteena oli hankkia 20 sijoittajaa, joista kukin toisi pöytään 20 000 euroa.
– Se on ehto, että tämä lisenssi myönnetään. Sijoittajat eivät ole vielä laittaneet sitä rahaa sisään ennen kuin ollaan varmoja siitä, että lisenssi myönnetään, Perret toteaa.
– Syy, miksi haimme sitä ennenaikaista peruuttamista, oli se, että se olisi mielestäni selkiyttänyt tilannetta. Olisi helpompi toimia ripeämmin rahoittajien sisään saamiseksi.
Kuinka uskottava HIFK on tällä hetkellä?
– Jos se lisenssi myönnetään, niin kuin uskon, että se myönnetään, niin silloin se rahoitus on kunnossa. Syy, miksi meillä ei ole vielä enempää pelaajia on nimenomaan tästä sarjapaikan hallinnoinnista johtuva pattitilanne. Emme halua kasvattaa palkkakuluja ennen kuin saamme varmuuden siihen, että se on ry, joka kuittaa ne.
HIFK:n ja Lucas Chang Jinin yhteistyö alkoi säröillä, koska seuran suomalaiset taustahahmot ja Jin olivat erimielisiä siitä, mihin suuntaan HIFK:nta tulisi tulevaisuudessa kehittää.
Kiinalaisomistaja Jin olisi halunnut lisätä HIFK:n ja hänen osamistamansa tanskalaisseura Vejlen yhteistyötä. HIFK:ssa pelasi jo päättyneellä kaudella neljä lainapelaajaa Vejlestä. HIFK:n seurajohto oli tästä eri mieltä. Tämä oli ainakin yksi syy siihen, että HIFK:n taustayhdistys irtisanoi sopimuksen Jinin enemmistöomistaman osakeyhtiön kanssa.
Lue myös:
HIFK on toimittanut kahdetkin paperit lisenssikomitealle – "Rahoituksen hankinta etenee koko ajan"
HIFK-jalkapallon ja kiinalaisomistajan tiet eroavat – seura toivoo liigalisenssiä