Hyppää sisältöön

Wuhanilaiset eivät usko, että koronavirus on peräisin Kiinasta: "Naurettavaa roskaa, me uhrasimme paljon"

Pandemian alkulähteellä ihmetellään, miksi Euroopassa ei olla valmiita samanlaiseen karanteeniin kuin Wuhanissa vuoden alussa.

Kirsi Crowley Wuhanissa
Kirsi Crowleyn juttu Wuhanista
Kirsi Crowley

WUHAN Koronaviruspandemian lähtöruutu on aavemaisen autio.

Aaltopeltiovet peittävät markkinapaikat Huananin kalatorilla. Paikka, jossa viruksen epäillään siirtyneen ihmiseen, on säpissä.

Edes Maailman terveysjärjestö ei pääse sinne tutkimaan viruksen alkuperää. Nyt tori on äänetön monumentti maailman seisauttaneelle kriisille.

Kaksi miestä pelaa lautapeliä Wuhanissa kadulla.
Arki on palannut Wuhaniin. Kaupunki oli alkuvuonna autiona yli kahden kuukauden ajan, kun asukkaat määrättiin tiukkaan karanteeniin. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Torirakennuksen ulkopuolella arki hakkaa eteenpäin. On vaikea kuvitella, että vajaa vuosi sitten koko kaupunki oli karanteenissa 76 päivän ajan. Pandemiasta kertovat enää kasvoja peittävät maskit, ja saastesumukin on palannut hämärtämään maisemaa.

Wuhanilainen suljettu ruokatori, jossa aaltopellistä tehdyt ovet suljettuna loosien edessä
Monet ensimmäisistä koronavirustartunnoista paikallistettiin Huananin kalatorille. Se suljettiin tammikuun alussa ja on yhä kiinni. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Kerrostaloalueiden suojissa kortteleiden ruokatoreilla käy kuhina. Lähiön asukkaat riiputtavat ostoskassejaan ja tutkivat koukuissa roikkuvia lihakimpaleita ja vadeissa uivia kaloja.

Ruhoja paloitteleva Li Yinhua ei usko, että koronavirus olisi peräisin Wuhanista.

– Me kaikki uhrasimme paljon. Voimme luottaa vain toisiimme ja hallitukseen. Syytökset ovat naurettavaa roskaa, hän puuskahtaa.

"Virus tuli ulkomailta"

Li sanoo, että viranomaiset käyvät lähes päivittäin torilla tarkastamassa tuotteiden hygienian.

– Kuulin, että Amerikassa oli ollut flunssaa ennen epidemiaamme ja monia kuoli, hän pohtii.

Li Yinhua, torimyyjä (nainen) seisoo katosta roikkuvan naudan ruhon vieressä wuhanilaisella korttelitorilla
Lihamyyjä Li Yinhua sanoo, että hänen elämänsä on nyt palannut raiteilleen. Hän luottaa siihen, että koronavirus ei palaa enää Wuhaniin. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Nelikymppinen torityöntekijä Ju Hua ei hänkään usko, että ruoastaan ylpeässä kaupungissa olisi lipsuttu hygieniasta.

Ju Hua ei ole hänen oikea nimensä. Wuhanilaiset puhuvat ulkomaalaiselle mielellään, mutta koronavirus on herkkä aihe. Myös haastattelujen järjestäminen ennakkoon on hankalaa.

Ju jakaa yleisen mielipiteen koronaviruksen alkuperästä.

– Eikö virus ilmaantunutkin vähän kansainvälisten sotilasurheilukisojen jälkeen? Yhdysvallat lähetti tänne osallistujia. Virus ei ole täältä peräisin, Ju tulistuu.

Huhut viruksen saapumisesta muualta urheilutapahtuman takia ovat eläneet sitkeästi Wuhanissa sen jälkeen kun Kiinan ulkoministeriön edustaja Zhao Lijian syytti keväällä Yhdysvaltoja asiasta.

Koronaviruksen havaittiin leviävän Wuhanissa reilu kuukausi kisojen jälkeen.

sisätorilla nainen istuu mopon päällä ja ostaa vihanneksia
WHO alkaa tutkia koronaviruksen alkulähteitä Kiinan Wuhanissa. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

"En uskaltaisi lähteä täältä minnekään"

Wuhanilaiselta torilta löytyy tukijoita myös Kiinan viranomaisten ilmoituksille siitä, että koronavirusta olisi löytynyt maahantuodusta pakasteruoasta.

Väliaikaisen kiellon on saanut milloin norjalainen lohi, milloin ecuadorilaiset ravut. Kiina ei ole kuitenkaan esittänyt maahantuojille pitäviä todisteita virusten löytymisestä.

Ju Hua kehuu tuoretta paikallista lihaa. Hänen mukaansa se on turvallista, ja Wuhan on nyt turvallinen paikka.

– En uskaltaisi lähteä täältä minnekään muualle, hän huokaa.

Ju antaisi Wuhanille täyden kympin epidemian hoidosta. Hän ei kuitenkaan halua puhua tiskin takana siitä, kuinka koko perhe sairastui koronaviruksen aiheuttamaan tautiin tammikuun lopussa.

Asiakkaat voisivat yhä kaikota.

Mustaan toppatakkiin ja kasvosuojaan pukeutunut nainen katsoo pimeässä illassa kameraan.
Ju Huan perhe sairasti koronaviruksen aiheuttaman taudin. Ju kertoo vapaaehtoisten toimittaneen ruokaa koteihin karanteenin aikana. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Kulman takana ulkona Ju kertoo, kuinka hänen miehensä alkoi valittaa kurkkukipua. Viiden päivän kuluttua koko perhe oli kuumeessa, ja kaikki joutuivat sairaalaan. Jun oireet olivat lievät, ja hän päätyi parakkisairaalaan kahdeksikymmeneksi päiväksi.

– Tanssimme, lauloimme ja voimistelimme joka päivä, hän nauraa.

70-vuotias appiukko istuu lihatiskin takana uupuneena. Hän ei ole täysin toipunut, vaikka tartunnasta on jo lähes vuosi.

Lue myös: Kiinalaisfarmari Fanin palmunäädät tapettiin koronan takia – nyt hänellä on viesti Pekingiin: "Näitä lakeja tekevät ihmiset, jotka eivät syö villieläimiä"

"Hyvä, että hidastelijoita rangaistiin"

Koronaepidemian tarkka alku Wuhanissa on yhä hämärän peitossa, mutta jo joulukuussa sairaaloihin saapui sitkeää, vaarallista virusta potevia ihmisiä.

Viranomaisilta meni kolme viikkoa ennen kuin he myönsivät julkisesti, että virus tarttuu ihmisestä toiseen. Siinä vaiheessa miljoonat kiinalaiset viettivät uuttavuotta ja matkustivat ympäri maata levittäen tartuntoja.

Wuhanin alueen yleiskuva kuvattuna ylhäältä  Yellow Crane tornista.
Kymmenen miljoonan asukkaan Wuhan oli karanteenissa 76 päivää. Kaupungissa ei ole havaittu koronavirusta enää kuukausiin. Kuva: Ivan Kargapoltsev / AOP

Sähköasentaja Zhou Hao on yksi vapaaehtoisista, jotka lähtivät rakentamaan yli tuhannen potilaan parakkisairaaloita.

– Toivon, että kukaan ei joudu koskaan tähän sairaalaan enää, hän osoittaa valtavien valkoisten parakkien rivejä jämäkän aidan takana.

Heishenshanin sairaalan rautaportilla on kasvojentunnistusnäytöt. Vartija katselee kopista epäluuloisesti karvahattunsa alta.

 Zhou Hao
Zhou Hao sanoo olevansa kiitollinen kaikille tuhansille auttajille, jotka riensivät Wuhaniin viime talvena. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Tuhannet ihmiset rakensivat sairaalan kymmenessä päivässä. Zhou teki sähkö- ja putkitöitä. Vaihtoehtona oli istua kotona karanteenissa. Zhou halkoi mieluummin autollaan pitkin tyhjiä katuja ja toivoi kaupungin tervehtyvän.

Nyt sairaala-alue on autio, mutta sitä ei ole purettu. Kiinan valtion sanomalehdissä on kerrottu, että sairaalat ovat valmiina käynnistymään, jos epidemia iskee uudelleen.

heishenshanin parakkisairaalarakennus tyhjillään Wuhanissa
Heishenshanin sairaala rakennettiin reilussa viikossa helmikuussa, kun Wuhanin sairaalat täyttyivät tartunnan saaneista. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Zhoulle kevään kokemukset ovat ikimuistoisia. Uhreja ja auttajia hän sanoo sankareiksi ja muistuttaa, että paikallistasolla hidastelleet viranomaiset saivat potkut.

Toisaalta Zhoulla riittää ymmärrystä myös heille.

– Tässä on kaksi puolta. Tämä oli yllätys viranomaisille. Toisaalta viranomaiset eivät uskaltaneet kertoa asiasta, koska he pelkäsivät tahraavansa omaa mainettaan, Zhou miettii.

Hän itse ei osaa täysin rentoutua vieläkään.

– Epidemia ei ole haihtunut maailmasta, ja uusia epidemioita syntyy joka tapauksessa. Se riippuu omista toimistamme – siitä, miten asennoidumme elämään, Zhou miettii.

kiinalainen hautausmaa, litteitä korkeita hautakiviä, taustalla korkeita asuintaloja
Wuhanissa kuoli Kiinan viranomaisten mukaan liki neljätuhatta ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Arvostelijat eivät pääse ääneen

Kiinaa on arvosteltu maailmalla hidastelusta epidemian taltuttamisessa. Arvostelijoita löytyy kotimaassakin, mutta moni ei pääse tai uskalla ääneen.

Kiinalainen kansalaisjournalisti Zhang Zhan on ollut pidätettynä toukokuusta asti, koska hän latasi sosiaaliseen mediaan videoita wuhanilaisten kärsimyksistä pandemian aikana ja arvosteli hallintoa.

Zhangia syytetään valheellisen tiedon levittämisestä. Häntä uhkaa viiden vuoden vankeus. Zhang on asianajajansa mukaan syömälakossa ja huonossa kunnossa.

Kolme muuta kansalaisjournalistia katosi keväällä, kun he raportoivat viranomaisten toimista.

Ylen Wuhanissa tapaamat kaupunkilaiset myötäilevät valtion virallista linjaa.

kiinalaisia vanhuksia ottaa kuvia toisistaan puistossa
Jiangin suku tuli ottamaan valokuvia Guqintain puistoon. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Eläköitynyt professori Jiang on tullut sisartensa kanssa ottamaan valokuvia Guqintain puistoon Kuujärven rannalle. Wuhanin kaupunki houkuttelee väkeä nyt kiertämään nähtävyyksillä, ja näköalapaikoille pääsee ilmaiseksi.

Jiang uskoo, että Wuhan selvisi pandemiasta kaupunkilaisten yhteistyön ja tottelevaisuuden takia.

Hän sanoo, että maailmalla koronaviruspandemia on politisoitu.

– Tutkimus tulee vielä todistamaan, että koronavirusta oli jo joissain muissa maissa ennen kuin se tuli Kiinaan. Olimme vain ensimmäinen paikka, josta virus löytyi, Jiang sanoo.

"Vapautesi riippuu terveydestä"

Kiina on viestinyt maailmalle, että sen käskyvaltaan perustuva strategia on ylivertainen muun maailman toimiin verrattuna.

20-vuotias Zhou Jiachun lipoo kermavaahdolla koristettua maitoteeannostaan wuhanilaisessa trendikuppilassa.

nuori nainen istuu ulkokahvilassa ison pahvimukijuoman kanssa
Zhou Jiachun ihmettelee, miksi Euroopassa ei ole päätetty tiukasta karanteenista. Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Zhou oli tyytyväinen viranomaisten tiukkoihin vaatimuksiin karanteenista. Hän ihmettelee, miksi Euroopassa ei olla valmiita samaan.

– Vapautesi riippuu terveydestä. Sairaana ei ole vapaa, Zhou sanoo.

Konealaa opiskeleva Zhou näki pitkässä karanteenissa hyviäkin puolia. Hänen perheensä esimerkiksi vietti tavallista enemmän aikaa yhdessä.

Etäopiskelu tuntui rankalta. Zhou koki, että opettajat pystyivät valvomaan opiskelijoita videoyhteyden kautta tarkemmin kuin luokkahuoneessa. Vaatimukset kasvoivat.

Nyt koronavirus vaikuttaa elämään kasvaneena hygieniana.

– Käytän kasvomaskeja ja desinfioin itseni ennen kuin astun kotiovesta sisään, hän kertoo.

Zhou antaa neuvon Euroopan koronaviruksesta kärsiville alueille: kestäkää rajoituksia.

– Viruksen hellittämisen jälkeen voi mennä ulos pitämään hauskaa, hän sanoo.

– Nyt on hyvä tilaisuus rauhoittua, jos teet töitä. Ja oppia jotain uutta, johon ei tavallisesti ole aikaa.

Voit keskustella aiheesta perjantai-iltaan klo 23 saakka.

Koronan läpi -jutuissa ja ohjelmissa käsitellään pandemian tuomia muutoksia. Katso Ylen erikoislähetys aiheesta torstaina 17.12. TV1:ssä kello 19–20:30. Jaa tarinasi, videoita tai kuvia valon hetkistä korona-ajan keskellä.

Lue myös: Uusimmat tiedot koronaviruksesta meiltä ja maailmalta

Lepakoita, käärmeitä, ihmisiä ja siipikarjaa vieri vieressä – Koronaviruksen epäilty lähtöpaikka oli riskialtis ruokatori, ja niiden saaminen kuriin on Aasiassa iso urakka

Suosittelemme sinulle