WUHAN Koronaviruspandemian lähtöruutu on aavemaisen autio.
Aaltopeltiovet peittävät markkinapaikat Huananin kalatorilla. Paikka, jossa viruksen epäillään siirtyneen ihmiseen, on säpissä.
Edes Maailman terveysjärjestö ei pääse sinne tutkimaan viruksen alkuperää. Nyt tori on äänetön monumentti maailman seisauttaneelle kriisille.
Torirakennuksen ulkopuolella arki hakkaa eteenpäin. On vaikea kuvitella, että vajaa vuosi sitten koko kaupunki oli karanteenissa 76 päivän ajan. Pandemiasta kertovat enää kasvoja peittävät maskit, ja saastesumukin on palannut hämärtämään maisemaa.
Kerrostaloalueiden suojissa kortteleiden ruokatoreilla käy kuhina. Lähiön asukkaat riiputtavat ostoskassejaan ja tutkivat koukuissa roikkuvia lihakimpaleita ja vadeissa uivia kaloja.
Ruhoja paloitteleva Li Yinhua ei usko, että koronavirus olisi peräisin Wuhanista.
– Me kaikki uhrasimme paljon. Voimme luottaa vain toisiimme ja hallitukseen. Syytökset ovat naurettavaa roskaa, hän puuskahtaa.
"Virus tuli ulkomailta"
Li sanoo, että viranomaiset käyvät lähes päivittäin torilla tarkastamassa tuotteiden hygienian.
– Kuulin, että Amerikassa oli ollut flunssaa ennen epidemiaamme ja monia kuoli, hän pohtii.
Nelikymppinen torityöntekijä Ju Hua ei hänkään usko, että ruoastaan ylpeässä kaupungissa olisi lipsuttu hygieniasta.
Ju Hua ei ole hänen oikea nimensä. Wuhanilaiset puhuvat ulkomaalaiselle mielellään, mutta koronavirus on herkkä aihe. Myös haastattelujen järjestäminen ennakkoon on hankalaa.
Ju jakaa yleisen mielipiteen koronaviruksen alkuperästä.
– Eikö virus ilmaantunutkin vähän kansainvälisten sotilasurheilukisojen jälkeen? Yhdysvallat lähetti tänne osallistujia. Virus ei ole täältä peräisin, Ju tulistuu.
Huhut viruksen saapumisesta muualta urheilutapahtuman takia ovat eläneet sitkeästi Wuhanissa sen jälkeen kun Kiinan ulkoministeriön edustaja Zhao Lijian syytti keväällä Yhdysvaltoja asiasta.
Koronaviruksen havaittiin leviävän Wuhanissa reilu kuukausi kisojen jälkeen.
"En uskaltaisi lähteä täältä minnekään"
Wuhanilaiselta torilta löytyy tukijoita myös Kiinan viranomaisten ilmoituksille siitä, että koronavirusta olisi löytynyt maahantuodusta pakasteruoasta.
Väliaikaisen kiellon on saanut milloin norjalainen lohi, milloin ecuadorilaiset ravut. Kiina ei ole kuitenkaan esittänyt maahantuojille pitäviä todisteita virusten löytymisestä.
Ju Hua kehuu tuoretta paikallista lihaa. Hänen mukaansa se on turvallista, ja Wuhan on nyt turvallinen paikka.
– En uskaltaisi lähteä täältä minnekään muualle, hän huokaa.
Ju antaisi Wuhanille täyden kympin epidemian hoidosta. Hän ei kuitenkaan halua puhua tiskin takana siitä, kuinka koko perhe sairastui koronaviruksen aiheuttamaan tautiin tammikuun lopussa.
Asiakkaat voisivat yhä kaikota.
Kulman takana ulkona Ju kertoo, kuinka hänen miehensä alkoi valittaa kurkkukipua. Viiden päivän kuluttua koko perhe oli kuumeessa, ja kaikki joutuivat sairaalaan. Jun oireet olivat lievät, ja hän päätyi parakkisairaalaan kahdeksikymmeneksi päiväksi.
– Tanssimme, lauloimme ja voimistelimme joka päivä, hän nauraa.
70-vuotias appiukko istuu lihatiskin takana uupuneena. Hän ei ole täysin toipunut, vaikka tartunnasta on jo lähes vuosi.
"Hyvä, että hidastelijoita rangaistiin"
Koronaepidemian tarkka alku Wuhanissa on yhä hämärän peitossa, mutta jo joulukuussa sairaaloihin saapui sitkeää, vaarallista virusta potevia ihmisiä.
Viranomaisilta meni kolme viikkoa ennen kuin he myönsivät julkisesti, että virus tarttuu ihmisestä toiseen. Siinä vaiheessa miljoonat kiinalaiset viettivät uuttavuotta ja matkustivat ympäri maata levittäen tartuntoja.
Sähköasentaja Zhou Hao on yksi vapaaehtoisista, jotka lähtivät rakentamaan yli tuhannen potilaan parakkisairaaloita.
– Toivon, että kukaan ei joudu koskaan tähän sairaalaan enää, hän osoittaa valtavien valkoisten parakkien rivejä jämäkän aidan takana.
Heishenshanin sairaalan rautaportilla on kasvojentunnistusnäytöt. Vartija katselee kopista epäluuloisesti karvahattunsa alta.
Tuhannet ihmiset rakensivat sairaalan kymmenessä päivässä. Zhou teki sähkö- ja putkitöitä. Vaihtoehtona oli istua kotona karanteenissa. Zhou halkoi mieluummin autollaan pitkin tyhjiä katuja ja toivoi kaupungin tervehtyvän.
Nyt sairaala-alue on autio, mutta sitä ei ole purettu. Kiinan valtion sanomalehdissä on kerrottu, että sairaalat ovat valmiina käynnistymään, jos epidemia iskee uudelleen.
Zhoulle kevään kokemukset ovat ikimuistoisia. Uhreja ja auttajia hän sanoo sankareiksi ja muistuttaa, että paikallistasolla hidastelleet viranomaiset saivat potkut.
Toisaalta Zhoulla riittää ymmärrystä myös heille.
– Tässä on kaksi puolta. Tämä oli yllätys viranomaisille. Toisaalta viranomaiset eivät uskaltaneet kertoa asiasta, koska he pelkäsivät tahraavansa omaa mainettaan, Zhou miettii.
Hän itse ei osaa täysin rentoutua vieläkään.
– Epidemia ei ole haihtunut maailmasta, ja uusia epidemioita syntyy joka tapauksessa. Se riippuu omista toimistamme – siitä, miten asennoidumme elämään, Zhou miettii.
Arvostelijat eivät pääse ääneen
Kiinaa on arvosteltu maailmalla hidastelusta epidemian taltuttamisessa. Arvostelijoita löytyy kotimaassakin, mutta moni ei pääse tai uskalla ääneen.
Kiinalainen kansalaisjournalisti Zhang Zhan on ollut pidätettynä toukokuusta asti, koska hän latasi sosiaaliseen mediaan videoita wuhanilaisten kärsimyksistä pandemian aikana ja arvosteli hallintoa.
Zhangia syytetään valheellisen tiedon levittämisestä. Häntä uhkaa viiden vuoden vankeus. Zhang on asianajajansa mukaan syömälakossa ja huonossa kunnossa.
Kolme muuta kansalaisjournalistia katosi keväällä, kun he raportoivat viranomaisten toimista.
Ylen Wuhanissa tapaamat kaupunkilaiset myötäilevät valtion virallista linjaa.
Eläköitynyt professori Jiang on tullut sisartensa kanssa ottamaan valokuvia Guqintain puistoon Kuujärven rannalle. Wuhanin kaupunki houkuttelee väkeä nyt kiertämään nähtävyyksillä, ja näköalapaikoille pääsee ilmaiseksi.
Jiang uskoo, että Wuhan selvisi pandemiasta kaupunkilaisten yhteistyön ja tottelevaisuuden takia.
Hän sanoo, että maailmalla koronaviruspandemia on politisoitu.
– Tutkimus tulee vielä todistamaan, että koronavirusta oli jo joissain muissa maissa ennen kuin se tuli Kiinaan. Olimme vain ensimmäinen paikka, josta virus löytyi, Jiang sanoo.
"Vapautesi riippuu terveydestä"
Kiina on viestinyt maailmalle, että sen käskyvaltaan perustuva strategia on ylivertainen muun maailman toimiin verrattuna.
20-vuotias Zhou Jiachun lipoo kermavaahdolla koristettua maitoteeannostaan wuhanilaisessa trendikuppilassa.
Zhou oli tyytyväinen viranomaisten tiukkoihin vaatimuksiin karanteenista. Hän ihmettelee, miksi Euroopassa ei olla valmiita samaan.
– Vapautesi riippuu terveydestä. Sairaana ei ole vapaa, Zhou sanoo.
Konealaa opiskeleva Zhou näki pitkässä karanteenissa hyviäkin puolia. Hänen perheensä esimerkiksi vietti tavallista enemmän aikaa yhdessä.
Etäopiskelu tuntui rankalta. Zhou koki, että opettajat pystyivät valvomaan opiskelijoita videoyhteyden kautta tarkemmin kuin luokkahuoneessa. Vaatimukset kasvoivat.
Nyt koronavirus vaikuttaa elämään kasvaneena hygieniana.
– Käytän kasvomaskeja ja desinfioin itseni ennen kuin astun kotiovesta sisään, hän kertoo.
Zhou antaa neuvon Euroopan koronaviruksesta kärsiville alueille: kestäkää rajoituksia.
– Viruksen hellittämisen jälkeen voi mennä ulos pitämään hauskaa, hän sanoo.
– Nyt on hyvä tilaisuus rauhoittua, jos teet töitä. Ja oppia jotain uutta, johon ei tavallisesti ole aikaa.
Voit keskustella aiheesta perjantai-iltaan klo 23 saakka.
Koronan läpi -jutuissa ja ohjelmissa käsitellään pandemian tuomia muutoksia. Katso Ylen erikoislähetys aiheesta torstaina 17.12. TV1:ssä kello 19–20:30. Jaa tarinasi, videoita tai kuvia valon hetkistä korona-ajan keskellä.
Lue myös: Uusimmat tiedot koronaviruksesta meiltä ja maailmalta