Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

WWF:n kyselytutkimus: Suomalaiset kiristäisivät saimaannorpan suojelusäädöksiä

Ympäristöjärjestö WWF:n teettämän kyselytutkimuksen mukaan kolme neljästä kieltäisi kaikenlaiset verkot kevään ja alkukesän verkkokalastuskiellon aikana.

Kaksi saimaannorppaa katsoo kaislikon läpi kuvaajaa.
Enemmistö kyselytutkimukseen vastanneista pidentäisi kevään verkkokalastuskiellon kestoa. Kuva: Marita Vokkolainen
Tuukka Lukinmaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Ympäristöjärjestö WWF:n teettämän kyselytutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista kiristäisi tuntuvasti saimaannorpan suojelusäädöksiä.

74 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että erityisesti kuuttien suojaksi säädetyn kevään ja alkukesän verkkokalastuskiellon tulee koskea kaikkia kalaverkkoja, myös muikkuverkkoja. Saimaan alueen asukkaista tätä mieltä on 66 prosenttia.

Tällä haavaa verkkokalastuskielto ei koske muikkuverkkoja. Muikkuverkkojen käyttö verkkokiellon aikana on ollut sallittua viiden vuoden ajan.

Saman kyselyn mukaan selvä enemmistö suomalaisista on sitä mieltä, että keväistä verkkokalastuskieltoa saimaannorpan pesimäalueilla tulisi jatkaa kuukaudella nykyisestä eli heinäkuun loppuun saakka. 7 prosenttia on asiasta eri mieltä.

Niistä vastanneista, jotka verkkokalastavat tai ovat joskus verkkokalastaneet Saimaalla, 74 prosenttia olisi valmis luopumaan verkkokalastuksesta Saimaalla kokonaan ja siirtymään norpalle turvallisempiin kalastustapoihin.

Kyselyyn vastasi 1028 suomalaista, joista 300 asuu Saimaan alueella. Kyselytutkimuksen toteutti WWF:n toimeksiannosta TNS Kantar Oy.

Juttua muokattu 16.12. klo 10.00: Korjattu alaotsikosta virheellinen tieto, että verkkokalastuskielto olisi voimassa keväällä ja syksyllä. Verkkokalastuskielto on voimassa keväällä ja alkukesällä.

Suosittelemme sinulle