Hyppää sisältöön

Opetusministeriksi noussut Jussi Saramo oppivelvollisuuden pidentämisestä: Vuosituhannen suurin harppaus koulutuksen tasa-arvon eteen

Kansanedustaja Jussi Saramo (vas.) nimitettiin opetusministeriksi Li Andessonin (vas.) tilalle.

Jussi Saramo eduskunnassa 12.9.2019
Jussi Saramo (vas.) nimitettiin torstaina uudeksi opetusministeriksi. Hän sijaistaa tehtävässä vasemmistoliiton puheenjohtajaa Li Anderssonia, joka jää vanhempainvapaalle.
Markus Mäki,
Matti Konttinen

Kansanedustaja Jussi Saramo (vas.) nimitettiin torstaina uudeksi opetusministeriksi. Saramo sijaistaa ministerinä vasemmistoliiton puheenjohtajaa Li Anderssonia, joka pyysi eroa ministerin tehtävästä vanhempainvapaan ajaksi.

– On ilo ja kunnia aloittaa tämä noin puolen vuoden jakso opetusministerinä tällaisena hetkenä, jolloin koulutuspolitiikka ottaa Suomessa valtavia harppauksia eteenpäin, Saramo sanoi tiedotustilaisuudessa.

  • Voit katsoa tilaisuuden tallenteen klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Eduskunta hyväksyi tiistaina oppivelvollisuusiän noston 18 vuoteen. Samalla eduskunta hyväksyi myös toisen asteen tutkinnon suorittamisen maksuttomuuden.

Saramon mukaan kyseessä on suurin yksittäinen harppaus, jonka koulutuksen tasa-arvo on ottanut Suomessa tällä vuosituhannella.

– Tämä on suuri helpotus monen pieni- ja keskituloisen arkeen, Saramo sanoi.

Lue myös: Oppivelvollisuuden laajentaminen etenee eduskuntaan: Oppivelvollisuusikä 18 ikävuoteen, hakeutumisvelvollisuus toisen asteen koulutukseen

Lue myös: Eduskunnan keskustelu oppivelvollisuuden laajentamisesta yltyi kiivaaksi: "Elämästä vieraantunut laki", "Kannattaa lukea lakipaketti ja keskustella sitten lisää"

Opetusministerinä Saramo toimii myös osana ministeriviisikkoa. Andersson aikoo hoitaa vanhempainvapaansa aikana puolueen puheenjohtajuuteen liittyvät tehtävät sekä osan kevään kuntavaalien mediaesiintymisistä.

Andersson on kertonut palaavansa ministerin tehtäviin ensi kesänä.

Kritiikkiä koulutusleikkauksille

Saramo kritisoi edellisen hallituksen tekemiä koulutusleikkauksia. Opetus- ja kulttuuriministeriön arvio edellisen hallituksen tekemistä uudistuksista ammatilliseen koulutukseen valmistunee helmikuun loppuun mennessä.

– Jo nyt voidaan todeta, että tämä leikkaus on osunut ammatilliseen koulutukseen kipeästi. Huolta on herättänyt erityisesti opiskelijoiden saaman lähiopetuksen aivan riittämätön taso, joka on jättänyt osan opiskelijoista yksin, Saramo sanoi.

Saramon mukaan panostukset ihmisten osaamiseen ja jatkuvaan oppimiseen ovat parasta työllisyyspolitiikkaa sekä varmin tie ulos koronaepidemian aiheuttamasta taloudellisesta kriisistä.

Alkuvuodesta julkaistaan myös ohjelma kiusaamisen ja yksinäisyyden vähentämiseksi. Saramon mukaan kiusaamisen ehkäisemiseksi pitää tehdä kaikki voitava.

– Koulun on oltava turvallinen paikka jokaiselle lapselle ja nuorelle.

Datanomi Vantaan Tikkurilasta

Jussi Saramo, 41, on ensimmäisen kauden kansanedustaja Uudenmaan vaalipiiristä. Ennen kansanedustajaksi valintaansa hän toimi vähävaraisten Solaris-lomien toiminnanjohtajana.

Hän on toiminut aiemmin myös kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen (vas.) sekä europarlamentaarikko Merja Kyllösen (vas.) avustajana.

Vasemmistonuorten puheenjohtajana Saramo oli vuosina 2005–2009. Vasemmistoliiton poliittisena sihteerinä hän toimi vuosina 2009–2011 ja 2014–2016.

Saramo on myös Vantaan kaupunginvaltuuston jäsen. Hän on tällä hetkellä myös vasemmistoliiton 1. varapuheenjohtaja.

Tikkurilassa asuva Saramo on koulutukseltaan datanomi.

Saramo syksyllä Ylelle: Hallituksella edessä vaikea kevät

Vasemmistoliiton puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä esittivät Anderssonin tilalle Saramoa yhteiskokouksessaan syyskuun lopussa. Saramolla ei ollut vastaehdokkaita.

Saramo ennakoi tuoreeltaan kokouksen jälkeen Ylelle, että keväästä on tulossa vaikea hallitukselle. Saramon mukaan hallituksen pöydällä on niin koronakriisin kustannusten, valtion velkaantumisen taittamisen kuin työllisyystoimien yhteensovittamista.

– Kevään kehysriihi tulee olemaan kova paikka. Suomi, kuten muutkin maat, velkaantuu rajusti ja tietysti (hallituksella) on kova paine tehdä nopeita päätöksiä ja reagoida koronan aiheuttamiin ongelmiin, Saramo sanoi syyskuussa.

Lue myös:

Kansanedustaja Jussi Saramosta odotetusti opetusministerin sijainen, tehtävä jatkuu kesään asti: "Hallituksella on edessä vaikea kevät"

Opetusministeri Li Andersson on raskaana

Suosittelemme sinulle