Hyppää sisältöön

Käräjäoikeus totesi Oodin puukotuksesta syytetyn erittäin vaaralliseksi – hylkäsi syytteet tapon yrityksestä

Käräjäoikeus tuomitsi 44-vuotiaan miehen ja 26-vuotiaan naisen törkeästä ryöstöstä Helsingissä Oodi-kirjastossa viime helmikuussa.

Arkistokuva Oodista. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi 44-vuotiaan miehen syytteet tapon yrityksestä keskustakirjasto Oodissa Helsingissä helmikuussa 2020. Mies tuomittiin tapon sijasta törkeästä ryöstöstä neljän vuoden vankeusrangaistukseen. Tämän jälkeen hän on valvonnassa vuoden ajan.

Mies tuomittiin yhdistelmärangaistukseen, koska mielentila- ja vaarallisuusarviossa hänet todettiin erittäin vaaralliseksi toisen hengelle, terveydelle ja vapaudelle.

Miehen seurassa ollut 26-vuotias nainen tuomittiin myös törkeästä ryöstöstä kolmen vuoden vankeusrangaistukseen. Nainen oli teon aikaan miehen avopuoliso.

Törkeän ryöstön kohteeksi joutunut 27-vuotias mies tuomittiin puolestaan huumausainerikoksesta sakkoihin.

Osapuolten kertomukset ristiriidassa

Osapuolten kertomukset tilanteesta poikkesivat merkittävästi toisistaan. 27-vuotiaan miehen mukaan hänelle ennalta tuntemattomat nainen ja mies olivat käyneet hänen kimppuunsa Oodin wc-tiloissa.

He olivat päätyneet vessaan huumausainekauppaa tehdäkseen. 27-vuotiaan miehen mukaan 44-vuotias mies oli yllättäen iskenyt häntä teräaseella reiteen ja pahoinpidellyt häntä. Hän väitti myös naisen iskeneen häntä teräaseella selkään. Tilanne päättyi, kun Subutexiä myymässä ollut mies sai vedettyä invavessan hätänarusta ja paikalle tulivat vartijat.

Avopari puolestaan väitti 27-vuotiaan miehen aloittaneen kahakan wc-tiloissa. Heidän kertomuksensa tilanteesta oli yhtenevä.

Syytteitä 27-vuotiaan miehen tapon yrityksestä ei siten voitu todistaa. Teolla ei ollut muita silminnäkijöitä osapuolten lisäksi.

44-vuotias mies on tuomittu aiemmin, vuonna 2013 tapahtuneesta taposta. Hänet tuomittiin vuonna 2014 liki kymmenen vuoden vankeuteen. Aiemman rikoshistorian vuoksi käräjäoikeus teetti miehestä mielentila- ja vaarallisuusarvion.

Lisää aiheesta:

Helsingin Oodi-kirjaston puukotuksesta syytetty määrättiin mielentilatutkimukseen – wc-tiloissa käytiin huumekauppaa

Helsingin Oodi-kirjaston puukotuksen käsittely alkaa käräjäoikeudessa – syytetyt ovat poliisin mukaan pariskunta

Helsingin Oodi-kirjaston puukotuksesta syytteitä kolmelle, myös puukotuksen uhri syytteeseen

Suosittelemme sinulle