Hyppää sisältöön

Itä-Suomen yliopiston syntymäpäivälahjatoive suosta täyttyi – juhlavuoden keräys tuotti noin 19 000 euroa ja suokaupat onnistuivat

Juhlavuosi huipentui, kun Luonnonperintösäätiö osti Kiuruveden Ylpässuon eteläosasta reilun 10 hehtaarin suojeltavan alueen.

UEF10-suolla asuu riekkoja sekä hömötiaisia. Kuva: Raija Törrönen
Laura Ruuskanen

Itä-Suomen yliopisto on juhlinut tänä vuonna 10-vuotissyntymäpäiviään. Juhlavuoden puitteissa järjestettiin keräyskampanja, jonka tavoitteena oli kerätä rahaa yksityisen suoluonnon suojelualueen perustamiseen Itä-Suomessa.

Kampanja järjestettiin yhdessä Luonnonperintösäätiön kanssa.

– Keksimme tarjota valmiin lahjaidean, jos yliopistoa jotenkin haluttaisiin muistaa, rehtori Jukka Mönkkönen sanoo.

Keräyskampanja tuotti yhteensä noin 19 000 euroa, jolla Luonnonperintösäätiö on nyt ostanut Kiuruveden Ylpässuon eteläosasta reilun 10 hehtaarin suojeltavan alueen. Myös yliopisto sijoitti keräykseen hieman rahaa, jotta koko suoalue saatiin hankittua.

– Kartoitimme ja etsimme sopivaa aluetta yhdessä suojeltavia suokohteita etsivien järjestöjen kanssa. Olemme todella iloisia, että tämä paikka löytyi. Alue täyttää toiveet sekä luontotyypiltään että sijainniltaan.

Suoalueelle haetaan rauhoituspäätöstä

Suoalue on ostettu yksityiseltä maanomistajalta, joka halusi myydä alueen suojelutarkoitukseen. Luonnonperintösäätiö huolehtii alueen ennallistamisesta ja suojelutoiminnasta. Yliopisto saa tehdä suolla tutkimuksia.

Suoalueelle haetaan nyt luonnonsuojelulain mukainen rauhoituspäätös. Alueella pätevät normaalit virkistyskäytön mahdollistavat jokamiehenoikeudet, ja suojelusopimukseen määritellään myös mahdollisuus tutkimustoimintaan.

– Retkeily tai tutkimuskaan eivät kuitenkaan ole ykkösasioita, vaan suojelu. Suot ovat luonnon monimuotoisuuden tyyssijoja ja tehokkaita hiilen sitojia, Mönkkönen sanoo.

Riekkojen ja hömötiaisten koti

UEF10-suolla esiintyy maakunnassa harvinaista järvikortevaltaista märkää luhtanevaa. Puusto on luonnontilaista, ja suolla asuu riekkoja sekä hömötiaisia.

Kyseinen aapasuo on suurimmalta osaltaan alkuperäisessä muodossaan reunojen ojituksista huolimatta. Nyt ojat voidaan todennäköisesti kaivaa umpeen tai kääntää niiden vesi takaisin suolle.

– Voimme kampanjan voimin siis antaa Itä-Suomelle lahjan, joka säilyy tuleville sukupolville, Mönkkönen sanoo lahjoituksesta.

Suosittelemme sinulle