Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

STUK antoi luvan käynnistää Olkiluodon kakkosreaktorin

Reaktori on ollut poissa sähköntuotannosta torstaista saakka.

Ilmakuva Olkuluodon ydinvoimalaitosalueesta.
Olkiluodon ydinvoimala sijaitsee Satakunnassa Eurajoella. Kuva: Tomi Glad / Lehtikuva
Antti Laakso
Avaa Yle-sovelluksessa

Säteilyturvakeskus eli STUK on antanut luvan käynnistää uudestaan Olkiluodon ydinvoimalan kakkosyksikön, joka ajettiin viime viikon torstaina alas ongelmatilanteen takia.

Voimalan omistava Teollisuuden Voima on STUKin mukaan selvittänyt tapahtuman syyt ja tehnyt tarvittavat tarkastukset ja huoltotyöt. Säteilyturvakeskus kertoo, että turvallisuudelle tärkeät laitteet ja järjestelmät toimivat.

STUK varautui pahempaan

Yksikön sisällä havaittiin torstaina säteilypiikki, joka ei aiheuttanut vaaraa ihmisille tai ympäristölle. Viranomaiset varautuivat kuitenkin isompaan onnettomuuteen ennen kuin onnettomuuden laajuus selvisi.

Säteilyturvakeskus on myöntänyt, että tilanteesta tiedotettiin julkisuuteen liian hitaasti. Myös esimerkiksi Eurajoen kunta sai tietää asiasta vasta useita tunteja tapahtuman jälkeen.

Teollisuuden Voiman aiemmin antaman tiedon mukaan Olkiluodon kakkosreaktori on suunniteltu liitettäväksi takaisin sähköntuotantoon tämän viikon loppupuolella.

Lue aiheesta aiemmin:

Suomi varautui torstaina iltapäivällä ydinonnettomuuteen – mutta menikö kaikki kuten piti? Näin ydinvoimayhtiö TVO ja viranomaiset vastaavat

Mitä Olkiluodon ydinvoimalassa tarkalleen ottaen tapahtui? TVO:n tekniikkajohtaja kertoo, havainnekuvat paikantavat häiriön

Olkiluodon ydinvoimalan vakava häiriö hämmensi kuntalaisia, Eurajoen johto arvostelee hidasta tiedotusta: "Kolme tuntia on liian pitkä aika"

Sähkön hinta nousi ennätyksiin – Olkiluodon häiriö 25-kertaisti hinnan päivässä

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen häiriön syy selvisi – varautumistilanne on purettu

Olkiluodon voimalassa harvinainen häiriötilanne – TVO:lla aavistus ongelman syystä, työntekijät eivät olleet vaarassa, katso tallenne tiedotustilaisuudesta

Suosittelemme