Hyppää sisältöön

Turvapaikanhakijoiden veneiden käännyttäminen takaisin merelle näyttää kiihtyvän Kreikassa – norjalaisjärjestöllä tiedossa yli 300 tapausta

Kreikka ja EU:n rajavalvontavirasto Frontex ovat kiistäneet pakolais- ja siirtolaisveneiden hinaamisen merelle.

Kuvakaappaus videolta.
Videolla näkyy ihmisiä pelastuslautalla, jossakin Egeanmerellä. Miesääni videolla kertoo, että Kreikan merivartiosto pakotti heidät lautalle. Lähde: Aegean Boat Report.

Poukkoilevassa kännykkävideossa näkyy ihmisiä täynnä oleva pelastuslautta jossakin Egeanmerellä. Taustalla kuuluu miehen ääni, joka selostaa englanniksi, mitä on tapahtunut.

– Kreikkalaiset laittoivat meidät tänne lautalle. Kaikki tavaramme vietiin ja nyt emme tiedä, mitä tapahtuu, hukummeko tänne merelle, mies sanoo.

Miehen mukaan lautalla olijat olivat pyrkimässä Turkista Kreikkaan, kun heidät pysäytettiin ja siirrettiin pelastuslautalle. Videolla näkyy useita kauempana meressä kelluvia kirkkaanvärisiä pelastuslauttoja.

Pakolaisten ja siirtolaisten liikkeitä Egeanmerellä seuraavalla norjalaisella Aegean Boat Report -järjestöllä on hallussaan lukuisia samanlaisia videoita, joissa kreikkalaiset merivartijat näyttävät käännyttävän siirtolaisia ja pakolaisia takaisin merelle.

Venettä hinataan.
Kännykkävideosta otetulla kuvalla Kreikan merivartioston sanotaan hinaavan kumivenettä merelle. Toisella videolla Kreikan merivartiosto näyttää seuraavan Turkista tulleessa veneessa olevia auttamatta heitä. Lähde: Aegean Boat Report

Yhdessä Ylen näkemässä videossa naamioituneet miehet ovat hinaamassa ihmisiä täynnä olevaa kumivenettä merelle. Toisessa videossa kreikkalainen merivartioston alus seuraa kumivenettä, mutta ei auta veneessä olevia. Kuvaaja kertoo videolla, että on 4. kesäkuuta 2020 ja ihmiset ovat olleet kumiveneessä toista vuorokautta.

Kreikan merivartiosto on kansalaisjärjestöjen ja median raporttien mukaan tänä vuonna tehnyt lukuisia kansainvälisten sopimusten vastaisia käännytyksiä Egeanmerellä.

– Tämän vuoden aikana tietooni on jo tullut 302 tapausta, joissa osallisena on ollut yli 9 000 ihmistä, kertoo Tommy Olsen Aegean Boat Report (siirryt toiseen palveluun) -järjestöstä.

Hän sanoo, että käännytyksiä on aina tehty, mutta määrä lähti nousuun maaliskussa.

Olsen saa jatkuvasti viestejä, joissa kerrotaan, kuinka Kreikkaan Turkista saapuneita ihmisiä palautetaan merelle.

Hätäviestejä tulee Whatsappin kautta

Videoita, ääniviestejä ja kuvia tulee joka viikko Aegean Boat Reportin julkiseen Whatsapp-numeroon tai Facebook-sivun kautta. Välillä yhteydenottoja tulee myös Olsenin henkilökohtaiseen numeroon.

– Jos ihmiset ovat merihädässä, kehotan heitä soittamaan yleiseen hätänumeroon ja soitan itse Kreikan merivartiostoon. Välillä he katkaisevat puhelun, välillä he ovat kiinnostuneempia minusta kuin käynnissä olevasta hätätilanteesta, Olsen kertoo puhelimitse Tromssasta Pohjois-Norjasta.

Hänen mukaansa Kreikan merivartiosto tietää usein jo, mitä on tapahtumassa. Heidän aluksensa ovat paikalla pysäyttämässä tulijoita ja häätämässä heitä takaisin kohti Turkkia.

"Maihin päässeitä pakotettu takaisin merelle"

– Veneen moottori hajotetaan tai polttoaine viedään. Sitten vene hinataan alueelle, josta virta tai tuuli vie sitä kohti Turkin rannikkoa. Kreikan saarille jo saapuneita on myös viety takaisin merelle ja pakotettu pelastuslauttoihin, Olsen kertoo.

Siirtolaisia ja pakolaisia rantautumassa Lesboksen saarelle syksyllä 2015. Kuva: Yannis Kolesidis / EPA

Olsenin mukaan Kreikan saarten ja Turkin väliseltä merialueelta on maaliskuun jälkeen löytynyt 166 ajelehtivaa pelastuslauttaa. Niissä ei ole ollut haaksirikkoutuneita, vaan Kreikan viranomaisten lautoille pakottamia ihmisiä.

Tommy Olsen perusti Aeagean Boat Report -kansalaisjärjestön oltuaan vapaaehtoistyöntekijänä Lesboksen saarella vuosina 2015 ja 2016, kun Kreikan saarille tuli suuri määrä pakolaisia ja siirtolaisia Turkista.

Olsen alkoi kerätä tietoja avustustyöntekijöiden tarpeisiin koska koki, että tiedonpuute haittasi työtä.

Olsenia kohtaan kovia syytöksiä Kreikassa

Kreikassa Olsenia on viime aikoina syytetty Turkin kätyriksi ja ihmissalakuljettajien avustajaksi. Hän kiistää syytökset ja ihmettelee, miten Tromssassa oleva norjalaismies voisi sotkeutua salakuljetukseen Kreikan saarille.

Itäisellä Egeanmerellä Kreikan saaret sijaitsevat vain muutamien kilometrien päässä Turkin rannikolta. Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Turkin merivartiosto on julkaissut paljon kuvamateriaalia Kreikan palautuksista. Tommy Olsen suhtautuu varoen Turkin tarjoamaan materiaaliin.

– Turkkilaiset näyttävät mitä haluavat. Videoita on editoitu, ja niissä on välillä yhdistetty useita välikohtauksia, jotta asiat saadaan näyttämään pahoilta. Kun materiaalia yhdistää muihin lähteisiin, kuva tarkentuu, Olsen kertoo.

Hänen mukaansa Turkista Kreikkaan pyrkivissä veneissä olleiden videot ja kuvat ovat tärkeimpiä lähteitä.

– Ihmiset ovat tunnistettavissa ulkonäön ja vaatteiden perusteella. Ensin heidät voi nähdä matkalla Kreikkaan, sitten rannalla ja lopulta taas Turkkiin palautettuina. Silloin tiedämme, mitä on tapahtunut, Olsen kuvailee videoiden ja kuvien tarkistusta.

Kreikan viranomaiset keräävät tavallisesti matkapuhelimet talteen palautettavilta. Mutta kaikkia puhelimia ei löydetä, joten kuvamateriaalia saadaan usein matkan eri vaiheista.

"Frontex tietää, mitä tapahtuu"

Kreikan saarten ja Turkin rannikon välinen merialue on vilkkaasti partioitu. Turkin ja Kreikan merivartiostojen lisäksi alueella liikkuu Euroopan unionin raja- ja merivartioviraston Frontexin aluksia, jotka kuuluvat eri jäsenmaille.

– Frontexilla on alueella laivoja, lentokoneita ja helikoptereita. Ei ole epäilystäkään, etteikö Frontex tietäisi, mitä Kreikan viranomaiset ja maan merivartiosto puuhailevat, Tommy Olsen sanoo.

Arkistokuvassa Frontexin valvontaoperaatioon osallistuvia saksalaisaluksia Vathin satamassa Samoksella. Kuvassa oikealla jutussa mainittu Uckermark-alus. Kuva: Christian Charisius / Epa

Saksalainen Der Spiegel -lehti (siirryt toiseen palveluun) on seurannut tapahtumia ja muun muassa saanut haltuunsa Frontexin selvityksen, josta käy ilmi, että pienen saksalaisen Uckermark-aluksen miehistö seurasi, kuinka kreikkalaiset palauttivat Turkista tulleen veneen.

Saksalaisalus pysäytti elokuussa Turkista tulleen kumiveneen, jossa oli noin neljäkymmentä ihmistä. Veneessä olijat jäivät paikoilleen odottamaan, mitä tapahtuu. Paikalle tullut Kreikan merivartioston alus otti tilanteen haltuunsa, ja myöhemmin Turkin merivartiosto julkaisi kuvia Turkkiin päätyneistä ihmisistä.

Der Spiegelin ja sen yhteistyökumppaneiden raportoinnin mukaan Frontexin palveluksessa olevasta valvontakoneesta on myös seurattu kreikkalaisten käännytysoperaatiota.

Frontex kiistää osallisuutensa

Frontexin johtaja Fabrice Leggeri oli joulukuun alussa kuultavana Euroopan parlamentissa (siirryt toiseen palveluun). Hänen mukaansa ei ole todisteita siitä, että Frontex olisi osallistunut palautuksiin suoraan tai epäsuorasti julkisuudessa kerrotuissa tapauksissa.

Myös Kreikka on useaan otteeseen kiistänyt syyllistyneensä kansainvälisen oikeuden vastaisiin käännytyksiin merellä.

EU:n sisäasioiden komissaari Ylva Johansson on vaatinut lisäselvityksiä.

Tromssassa Tommy Olsenille tipahtelee koko ajan uusia viestejä Egeanmereltä. Tuoreimmat koskevat kuusi päivää sitten tapahtunutta välikohtausta, jossa ihmisiä oli pakotettu pelastuslautoille.

Haastatteluhetkellä Olsen selvitteli vielä kuvien alkuperää ja tapahtumien kulkua.

Lue lisää: Mediat: Frontex on ollut osallisena kyseenalaisissa operaatioissa, joissa Välimeren siirtolaisia hätyytellään takaisin merelle

Kreikan poliisi työntää rajan ylittäneitä takaisin Turkkiin – "He pahoinpitelivät, veivät rahamme ja puhelimemme"

Suosittelemme sinulle