Hyppää sisältöön

Oikaisu 16.12. uutiseen: THL, Pfizer ja HUS Apteekki kiistävät ensimmäisten rokotteiden maahan saapumisen

Lääkeyhtiön mukaan Suomen rokotteet odottavat myyntilupaa tällä hetkellä Belgiassa.

Lääkeyhtiö AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämä rokote on yksi myyntilupa-arvioinnissa olevista. Kuvituskuva. Kuva: Dan Himbrechts / EPA
Ari Tuhkanen

THL, Pfizer ja HUS Apteekki kiistävät, että ensimmäiset koronarokotteet olisivat jo saapuneet Suomeen.

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoi aiemmin Ylelle, että Suomeen olisi jo saapunut merkittävä määrä Pfizer Biontechin rokotetta, joka odottaa myyntilupaa HUS Apteekissa.

– Se olisi peräti laitonta. Kyllä tässä täytyy olla jokin väärinkäsitys. Varmistin asian myös Pfizerilta ja HUS Apteekilta, THL:n lääketukkukaupan johtaja Toni Relander kommentoi.

Rokotteiden tilaukset tehdään Relanderin kautta.

Rokotevalmistaja Pfizerin sähköpostiviestissä kerrotaan, että Suomeen toimitettavat COVID-19-rokotteet odottavat myyntilupaa Puursin tehtaalla Belgiassa.

THL:n lääketukkukaupan johtaja Relander sanoo, että rokotteet saapuvat maahan vasta sen jälkeen, kun niille on myönnetty myyntilupa Euroopan lääkevirastossa EMA:ssa.

Virasto käsittelee myyntilupaa kokouksessaan ensi maanantaina 21. joulukuuta.

Jos Suomeen olisi tuotu rokotetta ennen myyntiluvan myöntämistä, erälle olisi pitänyt saada erityislupa.

– Pitäisi hakea lupaa esimerkiksi Britteihin menneistä tuotteista, mutta se olisi ihan ennen kuulumatonta, kertoo Relander.

Myös HUS Apteekista toimialajohtaja Kerstin Carlsson vahvistaa, että Lasse Lehtosen väite on valitettavasti jokin väärinkäsitys.

– Meillä ei ole vielä yhtään koronarokotetta, ei edes näyte-erää, sanoo toimialajohtaja Carlsson.

Ylen keskiviikkoiltana tavoittama HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen myöntää, että kyseessä oli tosiaan väärinkäsitys.

– Tulkitsin aamulla kokouksessa esillä ollutta keskustelua rokotemääristä virheellisesti. Luulin, että puhuimme jo maahan saapuneista rokotteista, vaikka kyse olikin myöhemmin tulevista, kertoo diagnostiikkajohtaja Lehtonen.

Suosittelemme sinulle