Hyppää sisältöön

Ostitko grilliltä tällaiset ranskalaiset perunat? Niistä löytyi yhdiste, joka voi aiheuttaa syöpää

Akryyliamidi saattaa lisätä riskiä sairastua syöpään.

tummaksi paistettuja ranskalaisia perunoita valkoisella taustalla
Kouvolan terveysvalvonta selvitti akryyliamidin määrää ranskalaisissa perunoissa. Kuvan ranskalaisissa pitoisuus on vertailuarvoihin nähden korkea. Kuva: Kouvolan kaupunki
Ilona Pesu

Uppopaistetuista ranskalaisista perunoista on löytynyt akryyliamidia Kouvolassa.

Akryyliamidi on kemiallinen yhdiste, joka voi arvion mukaan lisätä riskiä sairastua syöpään. Sitä muodostuu ruokaan ruskistumisen yhteydessä.

Kouvolan kaupungin terveysvalvonta tutki yhdisteen määrää tilaamalla ranskalaiset yhteensä 18 grillistä ja ravintolasta. Annos pyydettiin paistamaan samalla tavalla kuin ranskalaiset paistetaan asiakkaalle.

Akryyliamidipitoisuus oli koholla yhteensä seitsemässä annoksessa. Näistä kolmessa pitoisuus oli korkea.

Yhteys epäselvä

Ruokavirasto on tutkinut akryyliamidia vuodesta 2002 alkaen, ja sen määrälle on ollut käytössä Euroopan unionin laajuiset vertailuarvot vuodesta 2017 lähtien.

Ruokaviraston ylitarkastaja Minna Anthoni kertoo sähköpostitse, että ravinnon kautta saadun akryyliamidin yhteys ihmisten sairastumisiin on epäselvä, eikä suoraa yhteyttä ole todettu. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on kuitenkin todennut, että yhdisteelle altistumista täytyy pyrkiä vähentämään.

Yhdisteelle laaditut vertailuarvot eivät ole sitovia, mutta tietyn rajan ylittyessä ravintoloitsijan pitäisi ryhtyä miettimään, miten yhdisteen määrää ruoassa voidaan vähentää.

hieman ruskistuneeksi paistettuja ranskalaisia perunoita valkoisen paperin päällä
Tässä annoksessa akryyliamidin määrä on hieman koholla. Kuva: Kouvolan kaupunki

Värikartta avuksi

Kouvolan kaupungin vs. terveystarkastaja Saara Söderlund katsoo, että Kouvolan ranskanperunoiden tilanne on vertailuarvojen ylityksistä huolimatta suhteellisen hyvällä tolalla.

– Yleisesti vaikuttaa siltä, että tilanne on Kouvolassa ihan hyvällä tasolla. Otos oli pieni, ja muutamassa annoksessa oli korkeampi ylitys, Söderlund kertoo.

Tarvetta käytäntöjen täsmentämiselle kuitenkin on. Vertailuarvon ylittäneitä ravintoloita on kehotettu kiinnittämään huomiota omavalvontaan ja kehittämään paistamista parempaan suuntaan. Toimenpiteistä täytyy myös ilmoittaa terveysvalvonnalle.

Apuna voi käyttää esimerkiksi värikarttaa, johon on kuvattu erisävyiksiksi paistettuja ranskanperunoita vertailuarvoineen.

– Akryyliamidiasetuksen tavoite on se, että esimerkiksi ranskalaiset perunat paistettaisiin vaalean kullankeltaisiksi. Mitä tummempi tuote, sen varmemmin siinä on akryyliamidia, Söderlund kertoo.

Hänen mukaansa monet saatavilla olevat värikartat ovat maksullisia. Kouvolan kaupunki on ranskalaisia perunoita tutkittuaan laatinut myös oman, kouvolalaisten ranskanperunoiden kuvista laaditun kartan. Se on toimitettu kaupungin selvitykseen osallistuneisiin ravintoloihin.

kullankeltaisia ranskalaisia perunoita valkoisella taustalla
Tavoitteena on kullankeltainen paistopinta. Tässä annoksessa vertailuarvot eivät ylity. Kuva: Kouvolan kaupunki

Löytyy myös kotiruoasta

Kouvolan kaupunki on aiemmin selvittänyt akryyliamidin määrää leipomotuotteista. Akryyliamidia muodostuu kuitenkin myös kotikeittiössä. Sitä on käytönnössä mahdoton estää kokonaan, mutta muodostumista voi vähentää ruoanlaittotavoilla, kuten välttämällä liiallista paistamista tai paahtamista.

Ruokaviraston mukaan suomalaisille aikuisille merkittävimpiä akryyliamidin lähteitä ovat kahvi, tärkkeyspitoiset laatikkoruoat kuten peruna- ja makaronilaatikot sekä ruisleipä. Lasten kohdalla merkittäviksi lähteiksi mainitaan laatikkoruoat ja keksit sekä sipsit ja muut paistetut perunat.

– Ulkona ja Kouvolan grilleillä uskaltaa kyllä syödä hyvällä ruokahalulla ja omallatunnolla. Toisaalta monipuolinen ruokavaliokin vaikuttaa. Jos elää pelkästään ranskalaisilla, saa kehoonsa paljon suuremman määrän akryyliamidia kuin huolehtimalla siitä, että syö monipuolisesti eri ruoka-aineryhmien elintarvikkeita, Saara Söderlund summaa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 19.12. klo 23.00 asti.

Suosittelemme sinulle