Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Arkkipiispa kehottaa ottamaan koronarokotteen ja olemaan uskomatta maailmanlopun saarnaajia: "Raamatulla ei voi perustella rokotevastaisuutta"

Tapio Luoman mielestä ihmisten on syytä luottaa rokoteasiassa viranomaisiin.

Arkkipiispa Tapio Luoma virkahuoneessaan
Arkkipiispa Tapio Luoman mielestä Raamatun sotkeminen rokotevastaisuuteen on vastuutonta puhetta. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle
Yrjö Hjelt
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma aikoo ottaa koronarokotteen heti, kun se on mahdollista.

– En näe mitään syytä olla ottamatta. Kyse ei ole pelkästään omasta terveydestäni, vaan myös siitä ettei tauti kauttani muihin ihmisiin tarttuisi.

Arkkipiispaa on huolettanut viime aikoina päätään nostanut rokotevastaisuus, jota on perusteltu uskonnolla ja Raamatulla. Aihetta käsiteltiin hiljattain Ylen MOT-ohjelmassa ja Ylen nettisivulla.

– Raamatulla ei voi perustella rokotevastaisuutta. Minusta Raamattu ei anna tähän mitään aihetta, Luoma sanoo.

Raamatun vääristelyä

MOT-ohjelmassa kristilliseen Saulus-lähetykseen kuuluva Petri Paavola sanoi koronarokotteen olevan Raamatussa ilmoitettu lopun ajan lääkemyrkky, jolla eksytetään kansakunnat.

– Raamatun tulkinnat, jossa vastustetaan rokotteen ottamista, ovat todella vastuuttomia. Ei se ole edes kristillistä puhetta, arkkipiispa Tapio Luoma sanoo.

Myös Mikkelin piispa Seppo Häkkinen on ottanut voimakkaasti kantaa Raamatun sotkemiseen rokotevastaisuuteen.

Häkkinen sanoo, että koronarokotteiden vastustaminen raamatullisin perustein edustaa epätervettä uskonnollisuutta ja virheellistä Raamatun tulkintaa.

Häkkisen mielestä kristityn vastuu on ottaa rokote. Arkkipiispa on samalla kannalla.

– Olen täysi samaa mieltä Häkkisen kanssa. Kristityn vastuuseen kuuluu huolehtia lähimmäisen terveydestä ja hyvinvoinnista. Olisi vastuutonta, jos emme piittaisi toisten ihmisten turvallisuudesta.

Rakasta lähimmäistä niin kuin itseäsi

Tapio Luoma sanoo, että Raamattu antaa selkeät ohjeet rakastaa lähimmäistä. Koronan osalta kyse ei ole pelkästään siitä, miten yksilö selviää taudista vaan, miten suojelemme toinen toisiamme.

– Sen takia kaikki vastuullinen toiminta, joka tähtää toisen ihmisen hyvinvointiin on sellaista, mihin kristityn pitää sitoutua. Raamatun eettinen ohjeistus ohjaa vahvasti ottamaan huomioon meidän kaikkien yhteisen hyvän.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen kyselytutkimuksen mukaan joka viides suomalainen ei aio ottaa koronarokotusta. Arkkipiispa toivoo, että mahdollisimman moni kuitenkin ottaisi.

Kannustatteko te ihmisiä rokotteen ottamiseen?

– Kyllä minä kannustan rokotteen ottamiseen. Suomessa rokotteen ottaminen on turvallista ja tässä suhteessa kernaasti kehotan ihmisiä luottamaan viranomaisten arviointiin ja heidän suosituksiinsa, arkkipiispa Tapio Luoma sanoo.

Luottakaa viranomaisiin

Arkkipiispa pitää ymmärrettävänä, että osaa ihmisistä huolettavat koronarokotteen mahdolliset haittavaikutukset.

– Pitää kuitenkin muistaa, että koronarokotteesta saatava hyöty on paljon suurempi kuin sen mahdolliset sivuvaikutukset. Siksi jättäisin näiden mahdollisten sivuvaikutusten arvioimisen asiantuntijoiden tehtäväksi.

Arkkipiispan ajatuksista koronarokotteesta on kertonut myös Kirkko ja kaupunki.

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 18.12. kello 23.

Lue lisää:

Piispa ottaa kantaa keskusteluun koronarokotteesta: Rokotteen ottaminen kristityn vastuu

Mikrosiruja koronarokotteessa? Näin perätön tieto rokotteista leviää koronaepidemian myötä

Rokotevastaisuus lisääntyy ja moni uskoo rokotteilla olevan haittavaikutuksia

Suosittelemme sinulle