Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Hallitus esittää rajoituksia Ylen verkkosisältöihin – toimitusjohtajan mukaan sananvapaus kaventuu

Yle saisi lakimuutoksen jälkeen julkaista tekstisisältöä pääsääntöisesti vain, kun se liittyy äänen tai liikkuvan kuvan julkaisuun.

Yleisradion liput liehuvat, taustalla Ylen linkkitorni.
Kuva: Petteri Bülow / Yle
Ville Vedenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallitus esittää Yle-lain muuttamista siten, että Yleisradion julkaisemat tekstimuotoiset verkkosisällöt olisivat nykyistä tiukemmin sidoksissa sen julkaisemaan audio- tai videosisältöön.

Asiasta kertoo liikenne- ja viestintäministeriö tiedotteessaan.

Esityksen mukaan Yle ei voisi julkaista tekstimuotoista sisältöä ilman, että sisältö liittyy johonkin liikkuvaa kuvaa tai ääntä sisältävään julkaisuun.

Poikkeuksina olisivat kiireiset uutistilanteet, STT:n lyhyet tekstimuotoiset sisällöt, vähemmistökielten palvelut, viranomaistiedotteet sekä kulttuuriin ja oppimiseen liittyvät sisällöt.

Muutoksen taustalla on Medialiiton Euroopan komissiolle kolme vuotta sitten tekemä kantelu. Medialiitto on media-alan ja graafisen teollisuuden yritysten etujärjestö. Käytännössä kaupallinen media haluaa vähentää kilpailua Ylen kanssa verkkosisällöissä.

Esityksen tavoitteena on tarkentaa Ylen roolia julkisen palvelun mediatalona ja muuttaa yhtiötä koskeva sääntely EU:n valtiontukisääntelyn mukaiseksi.

Suurin osa tekstistä liittyy jo nyt kuvaan ja ääneen

Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila pitää hyvänä, että ehdotuksessa uudeksi Yle-laiksi mainitaan teksti osana julkisen palvelun tehtävää.

– Pidän tärkeänä, että ehdotuksessa sanotaan, että teksti liittyy pääsääntöisesti ääneen ja kuvaan. Nytkin meillä jo yli 90 prosenttia tekstistä liittyy radio- ja tv-kanavilla tai digitaalisilla alustoilla oleviin sisältöihin.

Toimitusjohtajan mukaan Ylessä joudutaan kuitenkin pohtimaan tekemistä uusiksi, mikäli laki tulee voimaan.

– Jonkin verran on totta kai kyse sananvapauden kaventamisesta. Mutta uskon, että pärjäämme. Meillä on jo käynnissä yle.fi-verkkosivun uudistaminen, jossa palvelu muuttuu enemmän ääneen ja kuvaan perustuvaksi palveluksi. Siihen teksti liittyy luontevasti.

Hallituksen esitys Yle-laista siirtyy eduskunnan käsiteltäväksi, ja siitä käytävät täysistuntojen keskustelut käydään ensi vuoden puolella.

Esitystä on käsitelty parlamentaarisesti eli kaikkien eduskuntapuolueiden kesken. Ylen toimitusjohtaja olettaa, että lakiesitys menee läpi.

– Tätä on käsitelty siinä hengessä, että tälle esitykselle on riittävää tukea eduskunnasta löytymässä.

Ylä-Anttila uskoo, että lakia pystytään Ylessä noudattamaan hyvin, jos se menee eduskunnassa läpi esitetyssä muodossa.

– Koronavuosi osoittaa, että poikkeusoloissa voidaan tehdä huoltovarmuuteen liittyvää sisältöä kaikin tavoin, oli se sitten tekstiä, kuvaa tai ääntä. Se on ihmisille tärkeää saavutettavuuden kannalta.

Lue myös:

Hallitus haluaa rajoittaa Ylen verkkojuttujen julkaisua – esitys Yle-lain muuttamisesta etenee lausuntokierrokselle

Journalisti: Suomi aikoo rajata Ylen toimintaa EU:n toiveiden mukaan, mutta toteutus ja hyödyt askarruttavat vähän kaikkia

Suosittelemme sinulle