Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Väinö Linnan tuotannossa on yksi asia, joka sotii mahtavan maineen kanssa – kansalliseksi ikoniksi nousseen kirjailijan syntymästä sata vuotta

Listaamme tässä jutussa kuusi asiaa, joita et ehkä tiennyt Väinö Linnasta. Listan kuudes kohta on ehkä yllättävin.

Väinö Linna työhuoneessaan 1974
Kuva: Antero Tenhunen / Yle
Miia Gustafsson
Avaa Yle-sovelluksessa

1. "Tämä on se kirja"

Vuonna 1954 ilmestynyt Tuntematon sotilas teki Väinö Linnasta juhlitun kirjailijan. Tähän päivään mennessä teosta on myyty 760 000 kappaletta.

Ei ollut kuitenkaan itsestään selvää, että Linnan kirjoittama sotaromaani ylipäätään pääsisi kansien väliin. Ensimmäisen version tulevasta suurteoksestaan Linna lähetti WSOY:lle jo vuonna 1942. Teksti oli kuitenkin vielä kaukana kelvollisesta proosasta. WSOY:lta tuli kieltävä vastaus. Kustantamon edustaja kuvaili kirjoitusta kömpelöksi ja avuttomaksi.

Linna julkaisi kaksi muuta romaania ennen kuin palasi sota-aiheeseen. Kun Tuntemattoman sotilaan käsikirjoitusnivaska oli postitettu Helsinkiin, Linna oli kuulemma soittanut kustantamoon ja kertonut: "Minä lähetän teille kymmenkunta niin elävää miestä, ettei ikinä ennen ole noussut rappusianne ylös."

Käsikirjoitus ehti kuitenkin maata kustantamon pöydällä tovin. Ensimmäinen lukija kustantamossa ei innostunut teoksesta. Hän oli vahvasti sitä mieltä, ettei tekstiä voi missään tapauksessa sellaisenaa julkaista. "Pahinta oli murteiden runsas käyttö."

Nihkeän vastaanoton saanut käsikirjoitus päätyi eläkkeelle jääneen pääjohtaja Jalmari Jäntin luettavaksi. Hän näki kirjan potentiaalin ja naputteli paperinivaskaa sanoen: "Tämä on se kirja."

"Ukko" Jäntti oli oikeassa.

Tesvision ohjelma Tie Pentinkulmalle 1964. Väinö  Linna Näsinpuistossa
Väinö Linna muutti Tampereelle 17-vuotiaana ja se oli ensimmäinen kaupunki, jonka hän näki. Kuva on otettu Näsinpuistossa Tampereella vuonna 1964. Kuva: Tesvisio / Yle

2. Kovalla lukemisella kansakunnan kaapin päälle

Väinö Linna eli lapsuutensa Urjalassa. Vaatimattomissa oloissa kasvanut Linna piti jo lapsena lukemisesta. Hän luki kirjastosta kaikki saatavilla olevat seikkailukirjat.

Lukuharrastus jatkui Tampereella. Linna ahersi päivät Finlaysonin tehtaalla asentajana. Vapaa-ajallaan hän kirjoitti ja luki.

Linna hankki valtavan sivistyksen lukemalla klassikkokirjallisuutta ja osallistumalla tamperelaisen kulttuuriväen keskustelupiiriin. Venäläiset klassikot ja etenkin Fjodor Dostojevski olivat Linnan suosiossa.

Pen-kokous hotelli Helsingissä 1975. tuntematon tupakansytyttäjä
Kuva on otettu kirjailijoiden PEN-järjestön kokouksessa vuonna 1975. Linna poltti paljon tupakkaa. Kuva: Kalle Kultala / Yle

3. Missä on Messias?

Väinö Linnasta on piirtynyt seesteinen ja rauhallinen kuva. Hulluus ei ollut kuitenkaan kaukana, kun Linna painiskeli kolmannen kirjansa kanssa.

Linna oli asettanut tavoitteet korkealle. Messiaasta oli tuleva hänen läpimurtoromaaninsa. Kirjoitus ei kuitenkaan sujunut ja rahatkin olivat jatkuvasti lopussa. Lopulta ajatukset olivat niin solmussa, että Linna pelkäsi kadottavansa oman minuutensa.

Vimmainen kirjoittaminen kahvin ja tupakan voimalla veivät Linnan psyykkiseen kriisiin.

Kriisi kuitenkin laukesi, ja Messias valmistui. Sitä ei kuitenkaan koskaan julkaistu. Linnan kerrotaan hävittäneen suurimman osan käsikirjoituksesta.

Ilman pohjamudissa käymistä Tuntematon sotilas olisi ehkä jäänyt syntymättä, sillä vasta siitä tuli Linnan kolmas romaani.

Väinö Linna lippis päässä
Väinö Linna toteutti haaveensa omasta maatilasta. Hän koki tilan työt terapeuttisena vastapainona kirjoittamiselle. Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha

4. Kirjarahoilla maanviljelijäksi

Maaseudulla kasvanut Linna tiesi, millaista on maanviljelijän työ. Hän unelmoi nuorena omasta maapalstasta ja hevosesta.

Tuntemattoman sotilaan menestyksen myötä hän pystyi toteuttamaan haaveensa. Kirjamyynnistä saamillaan rahoilla hän osti maatilan Hämeenkyröstä.

Linna oli työteliäs. Hän teki maatilan töitä ja kirjoitti samalla.

1960-luvulla terveys alkoi kuitenkin reistailla ja viljely muuttui tappiolliseksi. Linna myi tilansa ja hankki perheelleen kesämökin Teiskosta.

Väinö Linna ja Aarno Sulkanen
Väinö Linna vieraili myös romaaniensa filmauksissa. Kuvassa Linnan seurassa näyttelijä Aarno Sulkanen, joka esitti Akseli Koskelaa Täällä Pohjantähden alla -elokuvassa. Kuva: Fennada-Filmi / Yle

5. Kekkosen miehiä

Väinö Linna pääsi itseoikeutetusti presidentti Urho Kekkosen suosioon. Kekkonen keskusteli säännöllisesti taiteilijoiden ja muun kulttuuriväen kanssa. Myös Linna vieraili usein Tamminiemessä. Eikä suotta, sillä Linna oli hyvin aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija. Hän oli sivistänyt itsensä niin hyvin, ettei keskustelu korkea-arvoisessakaan seurassa tuottanut vaikeuksia.

Linna ei kaihtanut politiikkaa. Hän osallistui innolla päivänpolttaviin keskustelunaiheisiin. Hän kannatti Kekkosta ja oli jopa tämän valitsijamiesehdokkaana vuoden 1978 vaaleissa.

Kirjailija Väinö Linna kotonaan.
Pohjantähti-trilogian jälkeen Väinö Linna kirjoitti esseitä. Kuva: Kalle Kultala

6. Suuri maine, pieni tuotanto

Väinö Linnaa voi kuvata maamme merkittävimmäksi kansalliseksi kirjailijaksi. Hänen kahdella teoksellaan on ollut suuri merkitys suomalaisten kansalliselle identiteetille. Vaikka Tuntematon sotilas ja Täällä Pohjantähden alla -trilogia ovat fiktiota, ne ovat vahvasti vaikuttaneet suomalaisten näkemyksiin maansa historiasta.

Linnan saavutuksia pohdittaessa unohtuu usein se, että hän kirjoitti elämänsä aikana vain neljä teosta sekä joukon esseitä.

Ensimmäinen romaani Päämäärä on jäänyt hyvin vähälle huomiolle. Toinen romaani Musta rakkaus menestyi hieman paremmin, mutta Linna itse ei ollut siihen tyytyväinen. Hän kirjoitti kustantajalleen: ”…minä inhoan sitä kuin vastateurastettua sianlihaa. On niin kovin surkeaa nähdä, miten se suuri näkemys kuivuu tuollaiseen muruseen.”

Kun Täällä Pohjantähden alla -trilogian viimeinen osa valmistui, Linna oli 41-vuotias. Sen jälkeen hän ei enää kirjoittanut yhtään romaania.

Yle käsittelee Väinö Linnaa monissa ohjelmissa. Lue täältä lisää.

Henkilökuva vuodelta 1955

Suosittelemme sinulle