Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Keväällä seisahtunut korumyynti ohjaa alaa uudelle uralle – kova vuosi muutti kuluttajien käyttäytymistä

Kultasepänliikkeet yrittävät paikata koronan aiheuttamaa liikevaihdon lovea joulumyynnillä.

Myyjä  ja asiakas kanssakäymisessä Timanttiset-kultasepänliikkeessä Forssassa.
Forssalaisessa Kello-Nyströmissa tytär Makreeta Nyström-Tuomola (vas.) on ottanut liikkeen vetämisen harteilleen. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Miki Wallenius
Avaa Yle-sovelluksessa

Kultasepänliikkeissä eletään nyt vuoden kiireisintä aikaa. Joulu on kello- ja korualalla tärkein sesonki. Vuoden liikevaihdosta tehdään joulukuussa noin viidennes.

Korona pysäytti keväällä korukaupan pariksi kuukaudeksi miltei täysin. Kivijalkaliikkeet hiljenivät ja tilaukset tukkureilta hiipuivat. Viime vuoden myyntilukuihin ei tänä vuonna päästä, mutta joulumyynnillä yritetään vielä paikata tilannetta.

Liikkeillä on vuodessa kaksi tärkeää sesonkia. Kesällä vietetään valmistujaisia sekä häitä ja kihlajaisia. Nyt jouluna muistetaan puolestaan läheisiä arvolahjoilla.

– Kesä on kokonaisuutena vielä isompi, mutta jouluna tehdään vajaassa kuukaudessa noin 20 prosenttia koko vuoden liikevaihdosta, laskeskelee forssalaisen Kello-Nyström Oy:n yrittäjä Kauko Nyström.

Vuonna 2019 yritys paransi liikevaihtoaan noin 10 prosentilla nostaen sen miljoonaan euroon.

Timanttiset-kultasepänliike ulkoa kuvattuna Forssassa.
Kultasepänliikkeet kasaavat odotuksia joulumyyntiin, mutta koronavuotta ei enää pelasteta. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Joulu osuu tänä vuonna keskelle viikkoa, joten korukauppaa tehdään ihan viime hetkiin asti. Se pitää myös tukkukauppiaat valmiudessa.

– Joulukuun alussa oli vielä selvää varovaisuutta, joten tämä viimeinen viikko ratkaisee pelin. Jos tukkurilla on nyt kykyä toimittaa tavaraa kultasepänliikkeille, se näkyy loppuvuoden myynnissä, uskoo Kultakeskus Oy:n toimitusjohtaja Janne Kartano.

Hämeenlinnalainen Kultakeskus on Pohjoismaiden ja Baltian johtava jalometallialan yritys. Sen liikevaihto oli viime vuonna noin 15 miljoonaa euroa.

Korona ohjaa tukevammin verkkoon

Poikkeuksellinen vuosi on nostanut verkkokaupan merkitystä myös korukaupassa. Se on havaittu Timanttiset-kauppaketjussa.

– Näyttäisi siltä, että tänä jouluna verkkokaupan osuus olisi ketjulla noin 18 prosenttia. Viime vuonna se oli 15 prosenttia, laskeskelee ketjun hallituksen puheenjohtajan tehtäviä hoitava Kauko Nyström.

Hämeenlinnalainen Kultakeskus on pitkään katsonut, että verkkokauppaa ei kannata perustaa. Koronavuosi on pyörtänyt nämä ajatukset. Verkkokauppa avataan luultavasti loppuvuonna 2021.

Kulta- ja muita jalometallikoruja Timanttiset-kultasepänliikkeessä Forssassa.
Kultasepänliikkeissä ovat nousussa eri väriset teräskorut ja laskussa hopea sekä myös kulta. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Toimitusjohtaja Janne Kartano uskoo, että kova vuosi muutti kuluttajien käyttäytymistä. Verkkokaupan merkitys lisääntyi, ja suunta jatkuu samana.

– Tänä vuonna parhaiten ovat pärjänneet niin sanotut hybridikaupat. Heillä on toimiva verkkokauppa ja sen lisäksi kivijalkakauppa kauppakeskuksessa tai kaupungin keskustassa.

Kultakeskuksen keskeistä alaa ovat timanttikorut ja -sormukset. Niitä ostajat haluavat edelleen fyysisesti kokeilla.

– Itse ostos saatetaan tehdä verkossa, mutta tuotetta halutaan kuitenkin ensin käydä katsomassa ja kokeilemassa, Kartano tietää.

Kevään tappioissa selvää vaihtelua

Kultakeskuksesta arvioidaan, että vaikeina kevätkuukausina liikevaihto tippui 15–20 prosenttia. Yhtiön mukaan valtaosa sen asiakasliikkeistä olisi kuitenkin välttynyt pahimmalta.

– Kauppiaat ovat pärjänneet meidän alalla varsin hyvin. Minkäänlaisia luottotappioita ei tähän vuoteen ole liittynyt, sanoo toimitusjohtaja Janne Kartano.

Etelä-Suomessa kolmea liikettä pyörittävän Kauko Nyströmin arvio on maltillisempi.

– Forssan alueella tulee todennäköisesti noin 10 prosenttia miinusta.

Forssalaisen Kello-Nyströmin yrittäjä Kauko Nyström liikkeessään kuvattuna.
Pitkän uran alalla tehnyt Kauko Nyström vetää myös 50 liikkeen Timanttiset-ketjun hallitusta. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Alalla on perinteisesti pitkät maksuajat. Kauko Nyström sanoo keväällä keskeyttäneensä tilaukset. Toisaalta tukkureillakaan ei hänen mukaansa ollut toimittaa tavaraa.

Kaikki Suomen Kultaseppien liiton jäsenyritykset eivät selviä niin pienillä tappioilla. Toiminnanjohtaja Henrik Kihlman muistuttaa, että korona on kohdellut kultasepänliikkeitä hyvin eri tavoin.

Voit keskustella aiheesta lauantai-iltaan kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle