Hyppää sisältöön

CAS teki päätöksensä: Venäjän dopingpanna kansainvälisessä urheilussa lyhentyi – maa sivuun kaksista olympialaisista

Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin teki päätöksensä Venäjän dopingpannasta

Venäläisurheilijat kilpailivat vuonna 2018 Pyeongchangin talvikisoissa olympialipun alla. Kuva: AOP/imago sport
Jussi Vainikka

Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS on puolittanut (siirryt toiseen palveluun) Venäjän neljän vuoden dopingpannan kansainvälisessä urheilussa.

Venäläisurheilijat eivät saa kilpailla oman lippunsa alla kaksissa seuraavissa olympialaisissa ja seuraavan kahden vuoden aikana järjestettävissä MM-kilpailuissa. Venäläisurheilijoiden ja -joukkueiden on kuitenkin mahdollista kilpailla neutraaleina urheilijoina.

Wada langetti vuosi sitten Venäjälle alun perin neljän vuoden pannan kansainväliseen urheiluun valtiojohtoisen dopingohjelman ja testitietojen manipuloinnin takia. CAS:n päätöksellä panna päättyy joulukuussa 2022.

Tokion ja Pekingin olympialaisten lisäksi Venäjä ei siis saa osallistua esimerkiksi vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoihin. Sen sijaan ensi kesän EM-lopputurnaukseen Venäjä voi osallistua, sillä Euroopan jalkapalloliitto Uefa ei ole suoraan maailman antidopingtoimisto Wadan hallinnoinnin piirissä.

Venäjälle myönnetyt vuoden 2023 jääkiekon MM-kisat olivat Wadan langettaman rangaistuksen myötä vaakalaudalla, mutta CAS:n päätös mahdollistaa kisojen järjestämisen suunnitellusti Pietarissa.

– Olemme tyytyväisiä voittoon tässä merkittävässä päätöksessä. Emme jättäneet tutkinnassa kiveäkään kääntämättä ja CAS:n paneeli pitää selvästi löydöksiämme yllä. Tämä hetki on merkittävä puhtaalle urheilulle ja urheilijoille ympäri maailmaa, Wadan presidentti Witold Banka sanoi tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Banka ilmaisi kuitenkin myös tyytymättömyytensä siihen, ettei Wadan langettama alkuperäinen rangaistus pitänyt.

– Uskomme, että suosittelemamme rangaistukset olivat kohtuullisia, mutta Wada ei loppujen lopuksi ole tuomioistuin, vaan syyttäjä. Meidän on kunnioitettava CAS:n päätöstä.

Lue myös:

Oletko pudonnut jo kärryiltä Venäjän dopingskaandalista? Yle Urheilu avaa, mitä kaikkea härskistä huijauksesta on paljastunut kuuden vuoden aikana

Suosittelemme sinulle