Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Savustus trendaa nuorten miesten keskuudessa – ruokahifistely innoitti Matias Lahden rakentamaan vesivaraajasta savustuspöntön

Savustajat-ryhmässä Facebookissa on jo liki 30 000 jäsentä.

Mustassa lämminsavustus säiliössä kypsyy poronsydämiä
Vesivaraajasta tehdyssä savustamossa on valmistunut muun muassa poronsydämiä. Kuva: Matias Lahti
Johanna Talasterä,
Tiina Kokko
Avaa Yle-sovelluksessa

Vääksyssä asuva Matias Lahti, 33, on savustanut särvintä joulupöytään. Kylmäsavukaapissa on muhinut neljätoista kiloa kirjolohta ja hiukan hirvenlihaa. Trukkikuskina työskentelevä Lahti hurahti savustamiseen seitsemän vuotta sitten.

Hän ei ole yksin. Savustuksesta on tullut suosittu harrastus erityisesti ruoanlaitosta innostuneiden nuorempien miesten keskuudessa. Facebookin Savustajat-ryhmässä on 27 300 jäsentä.

Lahti pitää nikkaroimisesta, joten hän vei harrastuksen astetta pidemmälle ja askarteli viitisen vuotta sitten lämminsavustusvälineet 250 litraisesta lämminvesivaraajan säiliöstä.

Nuori, parrakas mies katsoo kameraan lähikuvassa
Aiemmin rekkakuskina työskennellyt Lahti käytti savustamoa rakentaessaan rekan paineilmasäiliötä. Kuva: Matias Lahti

Pari metriä pitkä ja halkaisijaltaan puoli metrinen savustussäiliö jököttää Lahden terassilla.

– Savustussäiliönä on lämminvesivaraaja ja tulipesänä rekan vanha paineilmasäiliö. Runkona on talon vanhat palotikkaat.

Savustusvälineiden nikkarointi onkin monelle iso osa harrastusta. Savustuspönttöjä tehdään muun muassa puusta ja vanhoista metallisäiliöistä.

Kylmäsavustusta varten Lahti on nikkaroinut laudoista matalan jääkaapin kokoisen puukaapin. Kaappi on talon terassilla, joten paloturvallisuuteen täytyi kiinnittää erityistä huomiota.

– Kylmäsavugeneraattorissa poltetaan purua. Sen on tarkoitus kyteä hitaasti, mutta on mahdollista, että koko purumäärä roihahtaa palamaan. Silloin se saattaa sytyttää puukaapin tuleen.

Siispä Lahti rakensi erillisen peltikaapin kylmäsavugeneraattoriksi ja yhdisti sen puukaappiin putkella, jota pitkin savu kulkee savustamoon.

Puukaapissa roikkuu kirjolohifileitä kylmäsavustumassa.
Matias Lahden kylmäsavustamossa roikkuu usein kirjolohta. Kuva: Matias Lahti

Myös kaupasta ostettu tavallinen kermajuusto saa Lahden mukaan hyvän silauksen, kun sen antaa tekeytyä kaapissa savussa yhdestä kolmeen vuorokautta.

Savustajien someryhmässä paljon uusia jäseniä

Lahti innostui kokkaamisesta parikymppisenä muutettuaan pois vanhempiensa luota. Nykyään hän valmistaa perheen arkiruoan, vaikka vaimo on aiemmin työskennellyt ravintolakokkina.

Innostus savustamiseen syttyi perinteisen hiiligrillin kautta.

– Halusin ruokaan erikoisempaa makua ja lisäsin savustuslastuja hiilien päälle. Pian aloin rakennella savustuskaappia.

Lahti on huomannut, että Savustajat-ryhmään Facebookissa on viime vuosina tullut paljon uusia jäseniä.

– Valtaosa tuntuu olevan kaltaisiani nuorehkoja miehiä. Nyt on keskusteltu paljon kalan ja juustojen kylmäsavustuksesta joulupöytään.

Hänellä itsellään jommassa kummassa kaapissa valmistuu jotain noin kerran kuukaudessa. Kesällä lämminsavustuspönttö on käytössä jopa viikottain.

Savustusbuumi näkyy sekä ravintoloissa että kotikeittiöissä

Hämeenlinnalaislähtöiset ystävykset päättivät perustaa ruoan savustuksen ympärille kokonaisen yrityksen.

Perustajakolmikosta Jan Venäläisen ja Jukka Reinikaisen työt vähenivät kesällä koronan takia, joten heillä oli aikaa kehittää pitkäaikaista haavetta.

He aloittivat nelimetrisen savustuspöntön rakentamisen Reinikaisen takapihalla. Liikuteltava savustin näyttää vähän höyryveturilta. Sillä on myös nimi – Frank.

Nordic Smokeryn yhtenä ajatuksena on valmistaa ruokaa tilauksesta ja viedä Frank sinne, missä on ihmisiä. Bistron avajaisia vietetään vuodenvaihteessa.

Savustustrendin myötä Suomessa on näkynyt paljon amerikkalaistyylisiä savustimia, mutta kaverukset tekevät pohjoismaista savuruokaa

– Pääsemme kokkaamaan alkukantaisemmin tulen kanssa. Siinä on tietty viehätys, sanoo Venäläinen.

Savustamista oppii tekemällä ja kokeilemalla. Jokainen savustin ja savustuspönttö on omanlaisensa. Ammattisavustajat Jan Venäläinen ja Jukka Reinikainen vinkkaavat kolme pointtia. Kuvaus ja editointi: Tiina Kokko.

Savustamisen suosio on noussut viiden kuluneen vuoden aikana, vahvistaa tulevia kokkeja kouluttava lehtori Hannu Joutselainen Koulutuskeskus Salpauksesta Lahdesta.

Joutselaisen mukaan savustaminen sopii lähes kaikkeen.

– Jälkiruokia, jäätelöä, vihannesruokia ja juurespyreetä voi vallan hyvin savustaa. Joulun aikaan voi kokeilla myös savustettua lanttulaatikkoa.

Makujen kanssa hifistely sytyttää

Osa Matias Lahden jouluksi valmistamasta kylmäsavukirjolohesta menee sukulaisille ja kavereille. Omalle perheelle jää neljä filettä. Hirvenlihaa on kilon verran. Sitä hän liotti ensin suolavedessä pari vuorokautta, jonka jälkeen kuivasi sen ja ripusti puukaappiin kylmäsavustumaan kolmeksi viikoksi.

– Hirvi sai savua yhteensä kolmisen vuorokautta, muun ajan se riippui kaapissa kuivumassa.

Ribsejä savustuu ritilän päällä lämminsavustamossa.
Bileitä varten Matias Lahti savustaa esimerkiksi ribsejä koko porukalle. Kuva: Matias Lahti

Ruokaa tehdessään Matias Lahti on rohkea kokeilija.

– Eniten innostaa uusien makujen hakeminen ja loppusilauksen hifistely. Yksi täysosuma oli lämminsavustettu poronsydän, jossa oli mausteena vain suolaa.

Voit keskustella savustamisesta ja ruokatrendeistä maanantaihin klo 23:een asti.

Suosittelemme