Hyppää sisältöön

Mikkelin salmonellatapaukset peräisin espanjalaisesta kesäkurpitsasta

Keittiöiden omavalvonta mahdollisti sairastumisten syyn nopean selvittämisen.

Salmonellabakteerin saastuttamaa keräkurpitsaa tarjottiin salaatissa marraskuun loppupuolella. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Mikkelin vatsatautitapausten aiheuttajaksi on varmistunut Salmonella Kedougou -bakteeri. Bakteeri on peräisin espanjalaisesta kesäkurpitsasta, jota tarjottiin marraskuun loppupuolella yli 6000 henkilölle Mikkelin alueella.

Mikkelin seudulla on joulukuussa todettu salmonellan aiheuttama vatsatauti kahdeksalla henkilöllä ja tapauksista seitsemän selittyy kyseisellä, Suomessa harvinaisella salmonellabakteerilla.

Uusia tautitapauksia tähän kesäkurpitsaerään ei todennäköisesti ole enää tulossa eikä kyseistä erää ole enää markkinoilla, kertoo Mikkelin kaupunki tiedotteessaan.

Tuontikasviksia tarjotaan jatkossakin

Kesäkurpitsa oli hankittu suomalaiselta, valtakunnallisesti toimivalta kasvisten ja vihannesten jatkojalostajalta tukun kautta Mikkelin kaupungin keskuskeittiöön sekä Haukivuoren ja Ristiinan valmistuskeittiöihin valmiiksi silputtuna.

Kesäkurpitsaerän toimittanut kasvisten jatkojalostaja on ilmoittanut jatkavansa omien prosessien selvittämistä vastaavan tilanteen ennaltaehkäisemiseksi jatkossa.

Mikkelissä keittiöiden huolellisesti toteuttama omavalvonta mahdollisti sairastumisten syyn nopean selvittämisen.

Lisäksi kaupungin keittiöissä arvioidaan keittiöiden omia prosesseja sekä niissä käytettäviä tuotteita. Toimenpiteiden tavoitteena on varmistaa, ettei tilanne ei toistu Mikkelissä.

Ruoka- ja puhtauspalveluiden palvelujohtaja Mia Hassinen Mikkelin kaupungilta kertoo, että Mikkelin keskus- ja valmistuskeittiöiden ruokalistoilta on kesäkurpitsa poistettu toistaiseksi. Ulkolaista alkuperää olevia tuotteita joudutaan kuitenkin käyttämään jatkossakin talvi- ja kevätaikaan, jolloin suomalaisia tuoreita kasviksia on rajallisesti saatavilla.

Salmonellaa eri puolilla Suomea

Loppuvuonna on salmonellatapauksia ollut myös muualla Suomessa. Mikkelistä löytynyttä Salmonella Kedougou -bakteeria on todettu joulukuussa myös kahdelta sairastuneelta Satakunnan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiireissä.

Myös Lapin sairaanhoitopiirissä on loppuvuodesta 18 henkilöä sairastunut salmonellan aiheuttamaan vatsatautiin, mutta kyseessä on eri salmonellatyyppi kuin Mikkelissä.

Salmonellaepidemiat ovat Suomessa harvinaisia. Tartuntojen määrä on vähentynyt Suomessa viimeisen 10 vuoden aikana. Vuonna 2019 THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 200 salmonellatapausta, joissa tartunta oli saatu Suomessa.

Lue myös:

Mikkelissä varmistunut kahdeksan salmonellatartuntaa – tartunnat todennäköisesti peräisin salaatin kesäkurpitsasta

Mikkelin keskuskeittiön ruuasta löytyi salmonellaa – kymmenkunta henkilöä ilmoittanut oireista

Mikkelissä selvitetään yhä arvoituksellisia salmonellatapauksia – Oirehtivia on ilmaantunut

Suosittelemme sinulle