Hyppää sisältöön

UM:n erityisedustaja: Tunnelma al-Holin leiriltä kotiutettujen lennolla väsynyt ja helpottunut – "Leirillä yhä olevia lapsia ei ole unohdettu", Yle seurasi tiedotustilaisuutta

Leirillä on edelleen noin 15 suomalaista lasta ja puolenkymmentä äitiä. Seurasimme tiedotustilaisuutta.

UM:n erityisedustaja Tanner kertoi al-Holista kotiutetuista
UM:n erityisedustaja Tanner kertoi al-Holista kotiutetuista
Timo-Pekka Heima

Ulkoministeriö kertoi laajasti Koillis-Syyrista al-Holin leirillä kotiutettujen lasten ja äitien tilanteesta tiedotustilaisuudessa, joka alkoi klo 14.00.

Suomi on kotiuttanut tänään kuusi suomalaista lasta ja kaksi aikuista äitiä.

Tilaisuudessa puhui varsinkin al-Holin operaatiosta vastaava ulkoministeriön erityisedustaja Jussi Tanner, joka ei ole aiemmin kertonut tilanteesta julkisuudessa yhtä laajasti.

Tanner kertoi useaan otteeseen, että viranomaisella on velvollisuus kotiuttaa leirillä olevat suomalaiset lapset, sillä näiden perusoikeuksia ei ole mahdollista turvata leirillä.

Tanner sanoi, että leirillä edelleen olevia lapsia ei ole unohdettu, ja tehtävä myös näiden palauttamiseksi jatkuu.

– Nyt kotiutettujen lasten saaminen Suomeen on kestänyt aivan liian kauan, näin pitkää aikaa ei olisi pitänyt kulua, Tanner kommentoi.

Leirillä on edelleen noin 15 suomalaislasta ja puolenkymmentä äitiä, infossa kerrottiin.

Erityisedustaja: Nopea kotiutus pienentää pitkäaikaista turvallisuusuhkaa

Tanner kertoi olleensa itse mukana lennolla, joka saapui Suomeen sunnuntaina aamulla. Hän kuvaili palaajien tunnelmia väsyneiksi ja jossain määrin helpottuneiksi.

Erityisedustajan mukaan on järkevintä, että lapset saadaan Suomen viranomaispalveluiden piiriin nopeasti. Vaihtoehtona on, että lapset palaavat esimerkiksi 5–15 vuoden kuluessa.

– Suomalaisilla on joka tapauksessa mahdollisuus palata, ja palaaminen tulisi tapahtumaan viimeistään siinä vaiheessa, kun he pääsevät leiriltä pois, Tanner sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Leirien tulevaisuus ja tilanne on hyvin epävakaa. Aitaus aavikolla ei ole pitkäaikainen ratkaisu, Tanner sanoi.

Hän kuvailikin leireistä aiheutuvan turvallisuusuhan kasvavan sitä mukaa, mitä kauemmin lapset leireillä elävät ja varttuvat, ja ovat alttiina radikalismille

Katso tästä koko tiedotustilaisuus

Kuvassa Jussi Tanner.

Palaajista syntyvä turvallisuusuhka huolettaa

Tiedotustilaisuudessa käsiteltiin myös sitä, millaisen turvallisuusuhan leiriltä palaavat voivat muodostaa. Kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriöstä arvioi, että palanneet naiset voivat muodostaa turvallisuusuhkaa joissain tapauksissa.

Jokaisen al-Holista palanneen kohdalla selvitetään erikseen, onko syytä epäillä rikosta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on jo kommentoinut, että palaavat aikuiset ovat turvallisuusuhka.

Erityisedustaja Tanner totesi, että tänään kotiutettujen henkilöiden osalta hänen tietoonsa ei ole tullut sellaista turvallisuusuhkaa, jonka takia heitä ei voisi kotiuttaa.

Tanner korosti useaan otteeseen, että oikeudellisesti tai käytännössä lapsia ei ole mahdollista palauttaa leiriltä ilman äitejään. Paikalliset viranomaiset eivät salli lasten erottamista näiden äideistä paikan päällä.

Tanner kertoi saaneensa keskusrikospoliisilta ja suojelupoliisilta tietoja, joiden perusteella turvallisuusuhkaa voi arvioida.

Yle kysyi suojelupoliisilta, miten palaajia seurataan. Supon mukaan jokaisen palaajan kohdalla tehdään yksilöllinen arviointi mahdollisesta turvallisuusuhkasta ja sen hallinnasta. Palaajien muodostama riski arvioidaan aina tapauskohtaisesti, suposta kerrotaan.

Lue myös

Jihadismin tutkija al-Holin äitien kotiutuksista: Sataprosenttista varmuutta turvallisuusriskeistä ei todennäköisesti saavuteta

Al-Holista kotiutettiin nyt myös aikuisia – paljonko paluut ovat maksaneet, mitä leirillä vielä oleville tapahtuu?

Saksa ja Suomi tekivät yhteistyötä al-Holin leirin kotiutuksissa – Saksa haki Syyriasta kolme naista ja 12 lasta, yksi naisista pidätettiin heti

Seurasimme tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä, koko seurannan voi lukea alta

15:06 Ulkoministeriön Puustinen kiittää lopuksi yhteistyötä Saksan kanssa. Tilaisuus on nyt päättynyt.

15:05 Tanner korostaa, että Suomi ei ole maksanut lunnaita palautetuista.

15:04 Matkalla olleet saksalaiset lääkärit testasivat lennolla olleet koronavirustartunnan varalta, ja Suomeen palanneiden testitulos oli negatiivinen, kertoo Tanner.

15:02 Tanner kuvailee paluulennon tunnelmaa. Tunnelma oli väsynyt ja helpottunut, mukana oli hyvin pieniä lapsia. Matka kesti noin vuorokauden.

15:01 Tanner: Tiedonhankintaa eri keinoin on tehty. Hän kertoo tavanneensa kotiutetut jo ennen kotiuttamista. Asiakirja-aineisto, jota palaajista on, on pääosin ajalta ennen vuotta 2015.

15:00 Tanner kertoo, että Koillis-Syyrian hallinto ei suostu erottamaan lapsia vanhemmistaan. Suomen viranomaisella ei ole näin vaihtoehtoja alueella toimiessaan erottaa lapsia äidistään.

14:58 Oikeudellista perustaa käydään jälleen läpi. Tanner: Jotta lapsi voitaisiin laillisin keinoin erottaa äidistään, pitäisi olla jonkinlainen lastensuojelun kaltainen järjestelmä kohteessa, jonka kanssa Suomen viranomainen voisi tehdä yhteistyötä. Leiriä Syyriassa hallinnoivat ei-valtiolliset asevoimat.

14:56 Tanner ei ota kantaa siihen, haluavatko kaikki leirillä edelleen olevat naiset palata.

14:53 Tanner vastaa nyt HS:n kysymykseen. Sosiaalisessa mediassa esitetyt kannat takavuosilta esimerkiksi eivät voi olla sellainen peruste, jolla lasten perusoikeidet jätetään toteuttamatta ja koko perhe leirille. Palaajien muodostamasta riskistä tehdään laajaa harkintaa.

14:50 Palautetut ovat kaksi äitiä ja heidän lapsensa. Lasten ikähaarukkaa Tanner ei kommentoi. Mediaani-iäksi suomalaisille lapsille, joita leirillä on tai on ollut, hän sanoo viidestä kuuteen vuotta.

14:48 Tannerin mukaan kaikkia viranomaistoiminnan yksityiskohtia ei voi kertoa. Hän kertoo olleensa alueella Syyriassa, ja että alueelle on kenties mentävä myös uudelleen. Keskusteluyhteyksien rakentaminen alueelle on hänen mukaansa kokopäiväistä työtä. Tanner kertoo olleensa mukana tänä aamuna saapuneella palautuslennolla.

14:46 Tanner kertoo, että leirillä on edelleen noin 15 lasta ja puolenkymmentä äitiä. Tehtävä on kesken niin kauan, kuin leirillä on suomalaisia lapsia, jotka ovat leirillä hengenvaarassa. Heidän pois hakemisensa ei ole yksinkertaista.

14:45 Ylen kysymykseen vastaava Tanner kertoo vastaavansa itse päätöksestä kotiuttaa myös naiset. Hän kertoo tehneensä päätöksen silloin, kun kävi ilmeiseksi, että lapsia ei voida kotiuttaa ilman näiden äitejä.

14:43 Sisäministeriön Mankkinen: Poliisi tekee esiselvityksen kaikista alueelta palaavista aikuisista, ja varsinainen esitutkinta aloitetaan, jos siihen on perusteita.

Lasten ja nuorten yksikön johtaja Anna Cantell-Forsbom sosiaali-ja terveysministeriöstä (vas), alivaltiosihteeri Pekka Puustinen ulkoministeriöstä ja kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriöstä saapuvat ulkoministeriön tiedotustilaisuuteen joka koskee kotiutuksia al-Holin leiriltä 20. joulukuuta 2020.
Lasten ja nuorten yksikön johtaja Anna Cantell-Forsbom sosiaali-ja terveysministeriöstä (vasemmalla), alivaltiosihteeri Pekka Puustinen ulkoministeriöstä ja kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriöstä saapuvat ulkoministeriön tiedotustilaisuuteen Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

14:41 Tanner: Yhteistyötä kotiuttamisissa voidaan Saksan kanssa tehdä, koska lainsäädäntö on samansuuntaista, ja Saksa on ollut muutenkin läheinen kumppani.

14:39 Tannerin mukaan palautuksissa on tehtävä huolellista harkintaa ja tutkittava henkilöiden tilannetta. Juuri nämä perheet kotiutettiin nyt, koska leiriltä ei voida ottaa kyytiin ketä halutaan, vaan on monimutkaisen neuvottelun takana, ketä leiriltä saadaan. Toiminta tapahtuu paikallisen viranomaisen asettamissa rajoissa.

14:37 Nyt vastataan median kysymyksiin. Erityisedustaja Tanner korostaa, että toimivaltaisella viranomaisella on velvoite hoitaa asia riippumatta mielipideilmastosta tai poliittisista voimasuhteista, eli turvata suomalaislasten perusoikeudet. Hän korostaa jälleen, että lasten palauttaminen vanhemmista erottamalla ei ole mahdollista.

14:35 Lopuksi Tanner toteaa, että tänään kotiutettujen lasten saaminen Suomeen on kestänyt aivan liian kauan, eikä näin pitkää aikaa olisi pitänyt kulua, eikä näin pitkää kestoa voi hyväksyä. Hän ottaa vastuun hitaudesta. Hänen mukaansa tehtävä on edelleen kesken, ja hän lähettää viestin leirillä yhä oleville lapsille, että heitä ei ole unohdettu.

14:33 Tanner: Alueen turvallisuustilanne on erityinen haaste. Kansainvälisenä neuvottelutilanteena kokonaisuus on vaikea. Koillis-Syyrian hallinnon ohella mukana on Irakin viranomaisia.

14:31 Tanner: Miksi muita maailmalla pulaan joutuvia suomalaisia ei auteta yhtä aktiivisesti? Hän muistuttaa, että apuna on yleensä neuvonta. Muut tapaukset ovat olennaisesti erilaisia kuin nyt kyseessä oleva internointitapaus, jossa lapset ovat kiinniotettuina leirille, jossa olosuhteet ovat vaaralliset, ja josta lapset eivät voi itse päästä pois.

14:30 Suomessa käytävä keskustelu on vain pieni osa asiaa, Tanner sanoo. On kysymys monimutkaisista kansainvälisistä neuvotteluista, joissa törmätään jatkuvasti ennenkuulumattomiin haasteisiin. Vuoden 2019 syksystä alkaen on ollut selvää, että Koillis-Syyrian hallitsevat tahot eivät suostu neuvottelemaan leireillä olevien tilanteesta muiden kuin leirillä olevien ihmisten kansallisvaltioiden kanssa. Neuvottelut eivät suju esimerkiksi leirillä olevien lähipiirin kanssa.

14:28 Tanner: Vaihtoehtoina on, että lapset saadaan nopeasti suomalaisten viranomaispalveluiden piiriin, tai se, että he palaavat esimerkiksi 5–15 vuoden kuluessa. Hän pitää vaarallisimpana vaihtoehtona sitä, että suomalaislapsia ei kotiuteta.

14:27 Suomalaisilla on joka tapauksessa mahdollisuus palata, ja palaaminen tulisi tapahtumaan viimeistään siinä vaiheessa, kun he pääsevät leiriltä pois ja tulevat Suomen lähetystöön vaatimaan paluuta, Tanner sanoo.

14:26 Tannerin mukaan leirillä olevat suomalaiset palaisivat joka tapauksessa Suomeen. Ihmiset eivät jäisi leireille loputtomasti, leirien tulevaisuus ja tilanne on hyvin epävakaa. Aitaus aavikolla ei ole pitkäaikainen ratkaisu, hän toteaa.

14:25 Tanner: Meidän on nähtävä pidemmän ja lyhyemmän aikavälin turvallisuusuhkien ero. Koillis-Syyrian leirit itsessään muodostavat turvallisuusuhan, joka kasvaa sitä mukaa mitä kauemmin lapset siellä elävät ja ovat alttiina esim. radikalismille.

14:24 Tanner: Tehtäväni on yhteensovittaa mahdolliset turvallisuusriskit, joita henkilöihin voi liittyä, ja lastensuojelulliset näkökulmat.

14:24 Tänään kotiutettujen henkilöiden osalta Tannerin tietoon ei ole tullut sellaista turvallisuusuhkaa, jonka takia heitä ei voisi kotiuttaa, eli leirille olisi pitänyt jättää koko perhe.

14:23 Tanner kiittää keskusrikospoliisilta ja suojelupoliisilta saamiaan tietoja, joiden avulla hän voi harkita, millaisen turvallisuusuhan palaajat muodostavat.

14:22 Palaajien yksilökohtainen turvallisuusharkinta on määrätty myös Tannerin tehtäväksi. Viranomaisten pitää hallituksen linjauksen mukaan valvoa, ettei palaajista aiheudu turvallisuusuhkaa Suomessa oleville.

14:20 Viranomaiselle ei Tannerin mukaan jää muuta vaihtoehtoa kuin kotiuttaa lapset äitiensä kanssa, tai leirille pitäisi jättää niin lapset kuin näiden äidit.

14:19 Tanner kertoo nyt turvallisuusnäkökulmista. Viranomaisten toiminta perustuu lakiin. Hallituksen periaatepäätöksen mukaan velvoitetta vapaaehtoisesti Syyriaan menneiden aikuisten auttamiseen ei ole. Tannerin mukaan lasten erottaminen äideistä ei ole mahdollista oikeudellisesti eikä tosiasiallisesti.

14:17 Tannerin mukaan hallituksen päätös antaa kotiuttamisille selkänojaa, mutta velvoite asian hoitamiseen olisi joka tapauksessa riippumatta siitä, ketä hallituksessa on. Hänen mukaansa vastuussa olevalla virkamiehellä ei ole vaihtoehtoja.

14:17 Tanner kuvailee operaation oikeudellista perustaa ja kertoo, että viime vuonna 19. joulukuuta hallitus teki periaatepäätöksen, jossa linjattiin hallituksen selvä tahto kotiuttaa lapset niin pian kuin mahdollista.

14:15 Tanner: Koska lasten perusoikeuksia ei voi turvata leirillä eikä myöskään sen lähialueilla, on ainoa tapa perusoikeuksien turvaamiselle kotiuttaa lapset Suomeen, jos se vain on mahdollista.

14:14 Tanner: Suomen viranomaisilla velvoite turvata suomalaislasten perusoikeudet, sikäli kun se on mahdollista. Käytännössä lasten perusoikeuksia ei ole mahdollista turvata leirillä Koillis-Syyriassa.

14:13 Tanner: Oikeusperusta palautuksille selvitetty syksyllä 2019. On käyty muun muassa konsultaatioita laillisuusvalvojien kanssa ja otetti huomioon oikeuskanslerin ratkaisu. Oikeusperusta toiminnalle ei hänen mukaansa ole epäselvä.

14:12 Tanner: Lapset ja aikuiset ovat nyt turvallisessa paikassa.

14:10 Paluulento saapui tänään noin kello 09.15, Tanner kertoo. Kuljetukset Koillis-Syyriassa ja edelleen Saksan kautta Suomeen järjestettiin yhteistyössä Saksan kanssa.

Kuvassa Jussi Tanner.
Kuvakaappaus tiedotustilaisuudesta, johon UM:n erityisedustaja Jussi Tanner osallistui etäyhteydellä karanteenin takia. Kuva: Kuvakaappaus / Yle

14:09 Nyt äänessä erityisedustaja Jussi Tanner ulkoministeriöstä. Hän kuvailee olevansa tavallinen ulkoministeriön virkamies. Hänet nimitettiin erityisedustajaksi vuosi sitten. Nimikkeellä on haluttu ulkomaille korostaa Tannerin toimivaltaa.

14:07 Mankkinen mainitsee myös, että on tärkeää valvoa, etteivät palaajat osallistu radikalistiseen toimintaan.

14:07 Nyt puhuu kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriöstä. Mankkisen mukaan on kaikkien etu, että palaajat pääsevät osaksi suomalaista yhteiskuntaa.

Mankkisen mukaan turvallisuusviranomaisten tehtävä on tukea muiden viranomaisten toimintaa, selvittää mahdolliset rikosepäilyt, ja selvittää palaajiin mahdollisia liittyviä turvallisuusuhkia.

– Tärkeintä on, että vaikeissa oloissa jo pitkään eläneitä lapsia suojataan kaikin keinoin. Tämä auttaa lapsia takaisin normaaliin elämään, Mankkinen sanoo.

14:05 Nyt puhuu lasten ja nuorten yksikön johtaja Anna Cantell-Forsbom sosiaali-ja terveysministeriöstä. Alustavat terveystarkastukset palaajille on jo tehty.

14:04: Puustisen mukaan erityisedustaja on käyttänyt tässä tapauksessa harkintavaltaansa kotiuttaa leiriltä myös äitejä. Erityisedustaja esiintyy tilaisuudessa myöhemmin, hän ei ole aiemmin ollut julkisuudessa tässä roolissa.

14:03 Puustinen: Leirillä on edelleen viitisentoista lasta ja puolenkymmentä suomalaista äitiä. Kotiutuksen aikataulu on sattumaa ja siihen on vaikuttanut paitsi alueen koronavirustilanne, myös neuvottelut Koillis-Syyrian kurdihallinnon sekä yhteistyötaho Saksan kanssa.

14:03 Alivaltiosihteeri Pekka Puustinen ulkoministeriöstä aloittaa tilaisuuden. Puustisen mukaan UM on järjestänyt kotiutuksen tiiviissä yhteistyössä Saksan kanssa. Lasten perusoikeudet voidaan turvata Puustisen mukaan vain kotiuttamalla heidät.

klo 13:59 Odotamme tiedotustilaisuuden alkavan näillä hetkillä. Monet poliitikot ovat jo kommentoineet kotiuttamisia al-Holin leiriltä. Lue tästä jutusta kokoomuksen ja perussuomalaisten näkemykset.

Tilaisuuteen osallistuvat alivaltiosihteeri Pekka Puustinen ulkoministeriöstä, kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriöstä ja lasten ja nuorten yksikön johtaja Anna Cantell-Forsbom sosiaali-ja terveysministeriöstä.

Lisäksi erityisedustaja Jussi Tanner ulkoministeriöstä osallistuu tilaisuuteen etäyhteydellä karanteenin vuoksi.

Lue myös:

Analyysi: Suomi näyttää tietä al-Hol-kotiutuksissa – ravisuttavalla päätöksellä on yhdet kasvot

Jihadismin tutkija al-Holin äitien kotiutuksista: Sataprosenttista varmuutta turvallisuusriskeistä ei todennäköisesti saavuteta

Suomen viranomaiset hakivat kaksi al-Holin leirin naista ja kuusi lasta – UM kotiutti ensimmäistä kertaa äitejä

KRP tekee esiselvityksen al-Holin leiriltä kotiutetuista, supo: jokaisen palaajan mahdollisesti aiheuttama uhka arvioidaan yksilöllisesti

Oppositio arvostelee al-Holin leirin äitien kotiuttamista – Halla-ahon mielestä tarkkaan harkittu ajoitus

Suosittelemme sinulle