Oppositiossa uutinen al-Holin leiriltä kotiutetuista aikuisista herättää huolta suomalaisten turvallisuudesta.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho uskoo, että al-Holin kotiutusten ajoitus oli tarkkaan harkittu, koska eduskunta on juuri päättämässä työtään siirtyessään joulutauolle.
– Kysymys ehtii jäähtyä, ennen kuin eduskunta pääsee seuraavan kerran hallitusta tenttaamaan. Uskon, että kyseessä on myös tietynlainen koepallo, jolla tarkastellaan suomalaisten reaktioita asiaan, Halla-aho sanoo Ylen haastattelussa.
Sunnuntaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa alivaltiosihteeri Pekka Puustinen ulkoministeriöstä sanoi kuitenkin, että kotiutuksen aikatauluun vaikuttivat lukuisat eri tekijät, ja kyseessä on sattuma.
– Kotiutuksen ajankohta lähes päivälleen samaan aikaan kuin kahden lapsen kotiutus Koillis-Syyriasta viime vuonna on täysin sattumaa. Tänään tiedotettavan kotiutuksen aikatauluun ovat vaikuttaneet alueen koronavirustilanne ja neuvottelut Koillis-Syyrian kurdihallinnon sekä yhteistyötahomme Saksan kanssa, Puustinen totesi tilaisuuden alussa.
Halla-aho pitää toimintaa jatkona hallituksen ja ministeri Pekka Haaviston (vihr.) salamyhkäisyydelle, joka on hänen näkemyksensä mukaan verhonnut al-Holin naisten palautuksia.
Perussuomalaisten mielestä al-Holilla olleita naisia ei pitäisi missään olosuhteissa auttaa palaamaan Suomeen.
– Suomen kansalaisia ei tietenkään voi estää sieltä tulemasta, mutta lainsäädäntöä pitäisi kehittää niin, että terroristitoiminnan tukeminen oleskelemalla esimerkiksi terroristijärjestön hallitsemalla alueella olisi yksiselitteisen kriminalisoitua.
Tämä antaisi Halla-ahon mukaan lainopillista selkänojaa puuttua toimintaan heidän palatessaan.
Hänen näkemyksensä mukaan ei-kansalaisten oleskelulupa pitäisi voida lakkauttaa, vaikka henkilö on poissaoleva, ja myös kaksoiskansalaisuus peruuttaa siinä tapauksessa, että alkuperäinen kansalaisuus ei ole Suomen.
– Olemme jo puolitoista vuotta sitten ottaneet kantaa siihen, että lapsia voidaan auttaa pois leireiltä, mutta naisia ei pidä missään olosuhteissa auttaa Suomeen.
Halla-aho uskoo, että Suomi on hakenut Saksasta selkänojaa osoittaakseen, että muutkin maat toteuttavat samankaltaisia operaatioita.
Suomi on hänen mielestään erikoistapaus Euroopassa siksi, että se ei ole saanut yhtäkään Isisin toimintaan osallistunutta tuomittua tai syytteeseen. Halla-aho pitää vaarana sitä, että Suomesta muodostuu turvasatama Isis-terroristeille ja heidän tukijoilleen.
Hän uskoo, että palautukset ovat olleet hallituksen tahtotila kaiken aikaa, mutta aikuisten palautukset on ollut poliittisesti herkkä asia.
– Suomalaiset suhtautuvat ymmärrettävästi skeptisesti siihen, että kurkunleikkaajien toimintaan osallistuneita ihmisiä avustetaan tänne veronmaksajien rahalla ja sen takia on odotettu sopivaa ajankohtaa, jonka eduskunnan joulutauko tarjoaa, Halla-aho arvioi.
Myös perussuomalaisten varapuheenjohtaja, eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra (ps) syyttää hallitusta valehtelusta ja salailusta al-Hol-asiassa.
Orpo: Aikuisten tuominen sotii oikeustajua vastaan
Twitterissä kokoomuksen puheenjohtaja, entinen sisäministeri Petteri Orpo viittaa suojelupoliisin arvioon leiriltä palaavien aikuisten aiheuttamasta turvallisuusuhkasta.
– Hallituksella on vastuu siitä, että rikoksia tehneet ja terroristiseen toimintaan osallistuneet ihmiset joutuvat vastaamaan teoistaan, eikä suomalaisten turvallisuus vaarannu, Orpo kirjoittaa.
Kaksi naista ja kuusi heidän lastaan lensivät Suomeen tänään suomalaisviranomaisten avustuksella al-Holin leiriltä Suomeen. Muista al-Holin leireiltä palanneista tilanne eroaa siinä, että suomalaisviranomaiset ovat kotiuttaneet Syyriasta nyt myös äitejä, ei vain lapsia.
Aiemmin ulkoministeriö oli hakenut leiriltä kaksi orvoksi jäänyttä lasta. Muut Suomeen palanneet naiset ja lapset ovat paenneet leiriltä omin neuvoin.
Ylelle Orpo sanoo aikuisten tuomisen sotivan hänen oikeustajuaan vastaan.
– Nämä henkilöt, jotka ovat vapaaehtoisesti sinne täysin tietoisesti matkustaneet ja osallistuneet terroristijärjestön toimintaan, heitä autetaan. Lasten auttaminen on täysin eri asia ja se on täysin päivänselvä asia, että lapsia pitää auttaa.
Ulkoministeriön virkamiesten mukaan äitien ja lasten erottaminen ei kuitenkaan ollut mahdollista. Orpo sanoo, että hänen tietonsa eivät riitä viranomaisten päätöksen arviointiin, mutta hän toivoo, että päätöksen perustelut tullaan käymään eduskunnassa huolellisesti läpi.
– Kokoomus lähtee siitä, että lapsia pitää auttaa, mutta nyt viranomaisten kertoman mukaan sellaista ratkaisua ei ole, jossa vain lapset olisi tuotu. Nyt pitää keskittyä siihen, että tämä tilanne saadaan hallintaan, Orpo sanoo.
Orpon mukaan leiriltä tulleet lapset on saatettava lastensuojelun piiriin ja äidit on saatava rikosvastuuseen mahdollisista teoistaan.
– Pitää pystyä takaamaan suomalaisten turvallisuus niin, etteivät leiriltä tulleet aikuiset jatka jihadistista toimintaa. Tarvitsemme resursseja turvallisuusviranomaisille, terrorismilainsäädännön kiristämistä ja monia muita toimenpiteitä, Orpo sanoo.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pitää epäselvänä sitä, miksi äitejä ja lapseja ei ole ollut mahdollista erottaa toisistaan. Essayahin mukaan neuvotteluja kurdihallinnon kanssa olisi jatkettava tämän mahdollistamiseksi.
– Pitäisi pyrkiä siihen, että lapset pystytään tuomaan Suomeen, mutta ei ole ihan selvää, miksi tässä tapauksessa ei ole mahdollista erottaa äitejä ja lapsia. Tämä ongelma pitäisi pyrkiä ratkaisemaan kansainvälisesti, Essayah sanoo.
Al-Holin leirin suomalaisista on tullut poliittisesti tulikuuma kysymys. Perustuslakivaliokunta selvitti vuoden verran ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimia asiassa. Haavisto halusi siirtää alaisensa toisiin tehtäviin al-Holin suomalaisista syntyneiden erimielisyyksien vuoksi.
Perustuslakivaliokunnan mukaan Haavisto oli syyllistynyt tapauksessa lainvastaisuuksiin, mutta kynnys ministerisyytteen nostamiseksi valtakunnanoikeudessa ei ylittynyt.
Ulkoministeri Haaviston esikunnasta kerrotaan Ylelle, että ministeri ei kommentoi asiaa, vaan viranomaiset hoitavat tiedottamisen. Myöskään pääministeri Sanna Marin (sd.) tai sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) eivät halua kommentoida asiaa.
Lisää aiheesta: