Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

KRP tekee esiselvityksen al-Holin leiriltä kotiutetuista, supo: jokaisen palaajan mahdollisesti aiheuttama uhka arvioidaan yksilöllisesti

Esiselvityksessä käydään läpi, ovatko palaajat mahdollisesti syyllistyneet rikoksiin Suomesta poissa ollessaan.

Kuvassa on kyltti, jossa lukee Keskusrikospoliisi.
Kuvassa Keskusrikospoliisin keskuspaikka Vantaalla. Kuva: Silja Viitala / Yle
Timo-Pekka Heima
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskusrikospoliisi tulee tekemään al-Holin leiriltä kotiutetuista henkilöistä esiselvityksen, ja myös suojelupoliisi arvioi henkilöiden mahdollisesti muodostamaa uhkaa.

Keskusrikospoliisi kommentoi sunnuntaina niukasti al-Holin leiriltä kotiutettujen naisten ja lasten tilannetta.

Suomen viranomaiset kotiuttivat kaksi Syyrian al-Holin leirin naista ja kuusi lasta. Äitejä kotiutettiin ulkoministeriön toimesta nyt ensi kertaa.

Rikosylikomisario Tero Haapala keskusrikospoliisista kertoi sunnuntaina Ylelle, että nyt kotiutettujen tilanne on poliisin näkökulmasta hyvin samankaltainen kuin kesällä.

Alkukesällä Suomeen saapui al-Holin leiriltä kolme naista ja heidän yhdeksän alle 10-vuotiasta lastaan.

Haapalan mukaan Suomeen tulleista tehdään esiselvitys, kun henkilöt ovat kotiutuneet ja vapautuneet karanteenista. Enempää kommentoitavaa aiheesta ei Haapalan mukaan tällä erää ole.

Suojelupoliisi: Jokaisen palaajan muodostama mahdollinen uhka arvioidaan yksilöllisesti

KRP:stä kerrottiin kesällä, että esiselvittelyn aikana naisia kuullaan. Sen aikana ei voida tehdä pakkokeinoja. Poliisi ei voi ottaa kiinni henkilöitä.

Poliisi kertoi tuolloin selvittävänsä, ovatko henkilöt syyllistyneet terrorismirikoksiin tai muihin rikoksiin sillä aikavälillä, kun he lähtivät ja palasivat Suomeen. Esiselvityksen jälkeen tehdään päätös, aloitetaanko varsinainen esitutkinta.

Nyt keskusrikospoliisi tekee siis samantyyppisen esiselvityksen palanneista.

Suojelupoliisi kommentoi päivällä Twitterissä, että jokaisen al-Holin leiriltä palaavan mahdollisesti aiheuttama uhka arvioidaan yksilöllisesti.

– Viranomaiset ovat varautuneet asiaan yhteistyössä. Tavoitteena on, että jokainen palaaja saatetaan viranomaistoiminnan piiriin, suposta kirjoitetaan.

Supo: Palaajien muodostamasta uhasta tehdään kokonaiskuva

Yle kysyi suojelupoliisilta muun muasa, millainen turvallisuusuhka Koillis-Syyriasta palaavista voi muodostua. Kysymyksiin vastasi sähköpostilla suojelupoliisin viestintäasiantuntija Aishi Zidan.

Minkälainen turvallisuusuhka palaajista syntyy?

Koska kyse on niin pienestä joukosta, emme voi kommentoida asiaa kuin hyvin yleisellä tasolla heidän yksityisyydensuojansa vuoksi.

Palaajien muodostama riski arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Riskiarvioiden ja muiden tekijöiden perusteella muodostetaan kokonaiskuva palaajien aiheuttamasta uhasta. Nämä uhka-arviot eivät ole julkisia.

Yleisellä tasolla olemme jo aiemmin todenneet, että konfliktialueelta palaavat voivat jatkaa radikaalia toimintaansa, kuten radikaali-islamistisen ideologian levittämistä tai kannattajien hankkimista toiminnalle.

Onko viitteitä, että jo palanneet olisivat tällaista aiheuttaneet turvallisuusuhkaa?

Emme voi kommentoida tarkemmin palaajia yksityisyyden suojaamiseksi, sillä palaajat muodostavat niin pienen ryhmän. Kaikki Syyrian ja Irakin konfliktialueilta palaavat pyritään saattamaan viranomaistoiminnan piiriin.

Miten Supo seuraa palaajia?

Jokaisen palaajan kohdalla tehdään yksilöllinen arviointi mahdollisesta turvallisuusuhkasta ja sen hallinnasta. Kaikki Suojelupoliisin operatiivinen toiminta on salassa pidettävää.

Uhkien torjunnassa tehdään tiivistä yhteistyötä Keskusrikospoliisin, paikallispoliisin ja Suojelupoliisin kesken.

Miten Supo on saanut tietoa lähtömaasta? Mitä palaajista tiedetään?

Operatiivisista syistä emme ota kantaa siihen, mitä tiedämme suomalaisten toiminnasta konfliktialueella.

Onko lainsäädäntö ajan tasalla tilanteen seuraamisen suhteen vai olisiko tarpeita enempään?

Vuonna 2019 voimaan astunut siviilitiedustelulaki on parantanut Suojelupoliisin mahdollisuuksia hankkia tietoa myös terrorismiin liittyvistä uhkista.

Mitä tulee terrorismilainsäädäntöön, emme ole enää esitutkintaviranomainen. Siitä huolimatta pidämme tärkeänä, että terrorismilainsäädäntömme on ajan tasalla. Terrorismilainsäädäntöä uudistetaan parhaillaan, mutta se ei tietenkään koske taannehtivasti Syyrian ja Irakin konfliktialueelle 2010-luvulla matkustaneita.

Lue myös

Analyysi: Suomi näyttää tietä al-Hol-kotiutuksissa – ravisuttavalla päätöksellä on yhdet kasvot

Jihadismin tutkija al-Holin äitien kotiutuksista: Sataprosenttista varmuutta turvallisuusriskeistä ei todennäköisesti saavuteta

UM:n erityisedustaja: Tunnelma al-Holin leiriltä kotiutettujen lennolla väsynyt ja helpottunut – "Leirillä yhä olevia lapsia ei ole unohdettu", Yle seurasi tiedotustilaisuutta

Saksa ja Suomi tekivät yhteistyötä al-Holin leirin kotiutuksissa – Saksa haki Syyriasta kolme naista ja 12 lasta, yksi naisista pidätettiin heti

Al-Holista kotiutettiin nyt myös aikuisia – paljonko paluut ovat maksaneet, mitä leirillä vielä oleville tapahtuu?

Päivitetty klo 16:25: Lisätty suojelupoliisin vastaukset Ylen kysymyksiin.

Suosittelemme