Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Virologian professori Olli Vapalahti: Britanniassa löydetty muunnos on täysin uusi linja koronaviruksen sukupuussa, arvioi rokotteiden silti tepsivän

Löydös on niin tuore, että tutkittua tietoa ei ole ehtinyt kertyä vielä paljoakaan. Virologi Olli Vapalahden mukaan viitteitä ei ole siihen, että muunnos olisi aiempaa vaarallisempi. Se näyttäisi leviävän kuitenkin nopeammin.

Olli Vapalahti, lääkäri ja tutkija, joka toimii Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professorina
Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahden mukaan yksi spekulaatio on, että muunnos kehittyi viruksen kytiessä potilaassa, jonka elimistön puolustuskykyä joudutaan hiljentämään immunosuppressiivisillä lääkkeillä. Kuva: Markku Pitkänen / Yle
Anna Näveri
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Britanniassa havaittu muuntunut koronavirus on johtanut tiukkoihin rajoituksiin ja saanut muut maat harkitsemaan matkustusrajoituksia. Ainakin Belgia, Italia ja Hollanti ovat jo ilmoittaneet kieltävänsä toistaiseksi kaikki matkustajalennot Britanniasta uuden virustyypin vuoksi. Myös Suomessa harkitaan lentokieltoa Britanniasta.

Kyse ei ole vain yhdestä pienestä mutaatiosta.

Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti kuvailee Britannian tuoretta löydöstä pikemminkin kokonaan uudeksi viruslinjaksi maailmalla nyt jylläävän koronaviruksen sukupuussa. Löydöksessä viruksen perimässä ja proteiineissa on tapahtunut useita muutoksia, esimerkiksi niissä piikkiproteiineissa, joiden avulla virus tunkeutuu ihmisen soluun.

– Erilaisen tästä löydöksestä tekee se, että tässä on yksi kimppu erilaisia mutaatioita, enemmän kuin aiemmin on nähty keskimäärin.

Toistaiseksi ei silti ole näyttöä siitä, että uusi versio olisi aiempaa vaarallisempi, joskin se vaikuttaisi leviävän hieman tehokkaammin.

– Ei ole mitään syytä arvella, että tämä muunnos olisi patogeenisempi. Jonkin verran näyttöä on tosin ilmeisesti siitä, että muuntunut versio lisääntyisi nopeammin, Vapalahti sanoo.

Vapalahti muistuttaa, että tietoa ei ole vielä kovin kattavasti saatavilla. Hän kuitenkin arvioi, että koronavirusrokotteet todennäköisesti tepsivät Britannian uuteen muunnokseen.

– Rokotevasteessa ja rokotteilla on monta targettia (kohdetta viruksessa). Nyt löytyneet muutokset viruksessa eivät vaikuta sellaisilta, jotka estäisivät rokotetta toimimasta, Vapalahti arvioi.

Vapalahti lisää, että vielä asiasta ei ole tutkimustietoa.

Kehittynyt mahdollisesti potilaassa, joka saa hoitoa vakavaan sairauteen

Suomessa vastaavan tyyppistä muunnosta ei ole löytynyt tutkimuksissa, mutta Suomessa tutkitaankin huomattavasti vähäisempi määrä näytteiden perimää kuin Britanniassa.

Tuore muunnos saattoi löytyä juuri Britanniassa siksi, että siellä mutaatioita seulotaan hanakasti.

– On paljon alueita maailmassa, joissa tällainen löydös saattaisi mennä ohi tutkan alta, Vapalahti toteaa.

Muunnos on Vapalahden mukaan saattanut kehittyä koronaviruksen päästessä viipymään pitkään potilaassa, jonka kehon puolustuskyky on madaltunut immuunisupressiohoidon vuoksi.

Kehon puolustuskykyä lamaavaa hoitoa ja lääkkeitä käytetään muun muassa syöpään ja elinsiirtojen jälkeen estämään elimistöä hylkimästä uutta elintä.

Muunnuttuaan virus on spekulaatiossa jälleen siirtynyt potilaasta muihin ihmisiin.

– Todennäköisimmältä vaikuttaa, että virus olisi majaillut immunosuppressiivista hoitoa saavassa potilaassa. Mutta tämä on vielä spekulaatiota.

Vapalahden mukaan aiemmista tutkimuksista tiedetään, että kyseistä hoitoa saavalla ihmisellä virusta voi olla kehossa pitkään, jopa kuukausia. Sinä aikana virus ehtii muuntua huomattavasti.

Niin ikävää kuin uuden mutaation löytäminen onkin, sen esille tuleminen on Vapalahden mukaan kuitenkin tärkeää, jotta muunnosta kyetään torjumaan ja ihmisiä suojaamaan paremmin.

Lue lisää:

Britanniassa asetettiin eilen ankaria liikkumisrajoituksia uuden virustyypin takia – Tämä tilanteesta tiedetään nyt

Hollanti kieltää kaikki matkustajalennot Britanniasta uuden virustyypin levittyä maahan

Suosittelemme sinulle