Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Veljeksille yli 10 vuotta vankeutta Jami-Petteri Klemolan taposta – teko oli oikeuden mukaan murhan ja tapon rajamailla

Käräjäoikeuden mukaan veljekset tappoivat uhrin yhdessä. Molemmat väittivät, ettei isoveli osallistunut surmatekoon.

Oikeudenkäynti Pohjanmaan käräjäoikeudessa Kokkolassa alkoi 11.12.. Noin kolmekymppisiä veljeksiä syytetään 21-vuotiaan miehen murhasta Kaustisella viime kesänä.
Oikeudenkäynti Pohjanmaan käräjäoikeudessa Kokkolassa alkoi 11.12.. Media seurasi oikeudenkäyntiä videokuvan välityksellä. Kuva: Ville Viitamäki / Yle
Sari Vähäsarja
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut kaustislaiset veljekset Toni Johannes Nykäsen ja Ville Matias Nykäsen 10 vuoden ja 6 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen 21-vuotiaan Jami-Petteri Klemolan taposta ja hautarauhan rikkomisesta.

Henkirikos tapahtui yksityisasunnolla Kaustisella kesäkuun puolivälissä. 21-vuotias mies surmattiin kuristamalla. Sen jälkeen veljekset kuljettivat ruumiin naapurikunnan Vetelin puolelle, missä he yrittivät hävittää sen polttamalla ja upottivat lopulta jokeen.

Nuorempi veljeksistä myönsi tappaneensa uhrin, mutta kiisti murhasyytteen. Isoveli kiisti sekä murhan että tapon, ja myös nuorempi veli sanoi, ettei isoveli osallistunut tekoon.

Käräjäoikeuden mukaan veljesten toimimista yhdessä tukevat kuitenkin muun muassa todistajalausunnot, isoveljen motiivi ja aiemmat pohdinnat uhrin kohtalosta. Lisäksi tämän tarina muuttui esitutkinnan jälkeen.

Syyttäjä vaati veljeksille elinkautista murhasta. Hän katsoi, että suunnitelmallisuudesta kertoi muun muassa epäiltyjen aiempi keskustelu, toisen kaverilleen lähettämä viesti, jonka voi tulkita sisältäneen pohdintaa uhrin tappamisesta sekä se, että uhri kutsuttiin asunnolle ja tekovälineenä käytetty naru otettiin esille ennen tämän saapumista.

Myös käräjäoikeus katsoi, että surmaa edeltäneet tapahtumat ja ruumiin hävittämiseen liittyvät seikat veivät tapauksen murhan ja tapon rajamaille.

Oikeus ei kuitenkaan löytänyt riittävää näyttöä vakaasta harkinnasta. Tällaisessa tapauksessa lakia on tulkittava syytettyjen eduksi.

Molemmat myönsivät syyllistyneensä hautarauhan rikkomiseen. Syyte koskee hautaamattoman ruumiin kohtelemista pahennusta herättävällä tavalla.

Lue myös:

Vakaasti harkittu murha vai käsistä lähtenyt tilanne? Kaksi veljestä syytteessä 21-vuotiaan murhasta Kaustisella, toinen kiistää osallistuneensa surmaan mitenkään

Suosittelemme sinulle