Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Savonlinnan monoliitti kiinnosti ruuhkaksi asti, mutta nyt se on hävinnyt – "Monoliitit ovat kadonneet yhtä mystisesti kuin tulivatkin", kommentoi matkailujohtaja

Monoliitti ehti olla paikoillaan reilun viikon.

Monoliitti sijaitsi Savonlinnassa Kyrönniemen urheilukentän lähellä kalliolla.
Greta Virranniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Savonlinnan mystinen monoliitti on kadonnut. Asian vahvistaa paikalla käynyt Ylen toimittaja. Monoliitti ehti olla paikoillaan Kyrönniemellä reilun viikon.

Itä-Savo-lehti uutisoi eilen sunnuntaina, että monoliitti on kaadettu. Se ehti olla paikoillaan reilun viikon. Monoliittia käytiin myös töhrimässä pian sen ilmestymisen jälkeen.

– Katoaminen oli odotettavissa. Sehän siinä on ollut se juttu, että monoliitit eivät ole jääneet pysyviksi, vaan ne ovat kadonneet yhtä mystisesti kuin tulivatkin. Tämä on hetken ilmiö, kommentoi Visit Savonlinnan toimitusjohtaja Jaana Komi.

Samoin on käynyt muuallakin. Esimerkiksi Utahissa vastaava teos ehti olla paikoillaan noin viikon (Iltalehti).

Savonlinnalaiset ovat Komin mukaan käyneet ihastelemassa monoliittia ahkerasti ja porukkaa on ollut sen ympärillä välillä ruuhkaksikin asti. Monoliittia on valokuvattu, ja kuvat ovat levinneet sosiaalisessa mediassa.

– Monoliitti on ollut tosi hieno juttu. Hämäryyden ja koronan keskellä on ollut jotain positiivista ja vähän hauskaakin keskustelun aihetta, Komi sanoo.

Monoliitti Savonlinnassa.
Tältä näytti Savonlinnan monoliitti. Kuva: Kati Rantala / Yle

Hän ei tiedä monoliitin pystyttäjää eikä sen viejää.

– Savonlinnassa on hyvin vahva ja innovatiivinen taiteilijajoukko, löytyisikö tekijä sieltä. Moni on yrittänyt selvittää, kenen kätten työtä se on, mutta asia ei ole selvinnyt.

Komin mukaan monoliitti paitsi piristi korona-aikaa myös tuki Savonlinnan pyrkimystä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

– Tämä on ollut mielenkiintoinen ilmiö ja tosi kiva juttu. Sääli tietysti, että sille tehtiin ilkivaltaa.

Kukaan ei ole ilmoittautunut omistajaksi

Monoliitin kaatamisesta tai katoamisesta ei ole tehty poliisille rikosilmoitusta.

– Tällä haavaa poliisilla ei ole mitään tietoa, kuka tai mikä taho sen on sieltä poistanut. Ainakaan tähän mennessä ole kukaan ei ole ilmoittautunut, että hänen omaisuuttaan olisi anastettu, sanoo rikosylikonstaapeli Kimmo Sikanen maanantai-iltapäivänä.

Poliisi alkaa Sikasen mukaan selvitellä monoliitin viejää, jos joku ilmoittautuu lähipäivinä sen omistajaksi.

– Muussa tapauksessa poliisi ei puutu asiaan. Voihan se toki olla, että taiteilija itsekin on käynyt hakemassa kaadetun monoliittinsa sieltä pois.

Monoliitin kaatamista voitaisiin Sikasen mukaan pitää vahingontekona ja sen viemistä pois anastamisena.

Monoliitin tekijästä ei ole tietoa, eikä sen pystyttämiseen ole kysytty lupaa Savonlinnan kaupungilta. Onko pystyttäminenkään siis ollut laillista?

– Savonlinnan kaupungin rakennustarkastaja on sanonut Ilta-Sanomille, että jos se on tilapäiseksi taideteokseksi tarkoitettu, emme suhtaudu siihen kielteisesti ainakaan äkkiseltään. Tämän kommentin valossa tilapäinen taideteos on poliisinkin mielestä aivan ok, Sikanen kommentoi.

Savonlinnan monoliitin arvellaan liittyvän eri puolilla maailmaa pystytettyihin vastaaviin teoksiin.

Suomessa monoliitti on löytynyt myös Virroilta, Ilta-Sanomat kertoo. Maailmalla niitä on pystytetty muun muassa Yhdysvaltoihin Utahin aavikolle, Britanniaan ja Romaniaan.

Lue lisää:

Maailmalla hämmentänyt monoliittimysteeri jatkuu tällä kertaa Savonlinnassa – "On tämä aika mystinen", kuvailee pylvästä katsomaan saapunut kuvataideopettaja

Suosittelemme