Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Nuoret Leijonat löysäili harjoituksissa, päävalmentaja Pennanen puuttui asiaan: "Teki joukkueelle hyvää"

Alle 20-vuotiaiden MM-joukkueen alkulohkopelit alkavat tapaninpäivänä aamuyöllä Suomen aikaa. Pelituntumaa Nuoret Leijonat saa ensi yönä harjoitusottelussa Yhdysvaltoja vastaan.

Antti Pennanen U20
Antti Pennanen vihelsi löysäilyn poikki. Kuva: Leijonat.fi/Pasi Mennander
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Päivittäiset harjoitukset Edmontonin hulppeassa Rogers Place -areenassa ovat olleet henkireikiä jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-joukkueelle. Nuorukaiset ovat joutuneet tottumaan Kanadassa vahvasti säänneltyyn elämään, jossa koronaviruspandemia määrää säännöt.

– Hallille pääseminen on päivän kohokohta, kommentoi kapteeni Anton Lundell varhain tiistaiaamuna Suomen aikaa järjestetyssä etäinfossa.

Suomalaiset ovat päässeet hallille vasta muutamana päivänä, sillä ensimmäiset päivänsä Kanadassa joukkue vietti eristettynä, jokainen omassa hotellihuoneessaan. Pelituntumaa joukkue saa Yhdysvaltoja vastaan keskiviikkoyönä Suomen aikaa, ja MM-turnaus alkaa Nuorilta Leijonilta joulupäivän Saksa-ottelulla. Suomen aikaa ottelu on tapaninpäivän puolella.

– Aikalailla erilaista tämä on kuin mihin on tottunut, Lundell tiivisti karanteenitunnelmat.

Anton Lundell
Anton Lundellin kausi HIFK:ssa on sujunut mukavasti. Hän on Liigan pistepörssissä neljäntenä. Kuva: Leijonat.fi/Pasi Mennander

Pelaajat harjoittelivat eristyksen aikana huoneissaan. Lundell kertoi juoksennelleensa huoneensa alle kymmenmetrisellä käytävällä, hypelleensä ja tehneensä lihaskuntoharjoittelua.

– Neljä päivää eristyksessä oli aika pitkä aika. Viimeisenä päivänä olisi ollut jo kiva päästä huoneesta pois. Nyt saimme sentään avata pingispöydän, Lundell kertoi ja sanoi ottaneensa maanantaina jo pari voitokasta matsia puolustaja Ville Heinolan kanssa.

Muutama pelaaja, esimerkiksi maalivahti Joel Blomqvist ja puolustaja Matias Rajaniemi, kertoi hyödyntäneensä aikaa lukiokirjojen parissa, mutta Playstation ja Netflix lienevät yleisempiä ajankäyttötapoja.

Unohtumaton kokemus

Lundell uskoo, että joukkue on hyvässä pelivireessä MM-jäällä, vaikka katsomo ammottaakin tyhjyyttään.

– Halli on laitettu hienoksi. Tästä tulee sellainen kokemus, että me varmasti muistamme sen, Lundell tuumasi ja uskoi joukkueen saavan virtaa siitä, että televisioiden ääressä MM-turnausta seurataan innolla.

Lundell, 19, oli voittamassa kaksi vuotta sitten MM-kultaa Vancouverissa, mutta ei päässyt viime talven MM-turnaukseen käsivamman takia. Kanadassa hänestä odotetaan joukkueen vastuunkantajaa hyvin sujuneen Liigan syksyn jälkeen.

– Haluan auttaa joukkuetta voittamaan, Lundell tiivisti.

Aku Räty
Aku Räty myönsi, että joukkue löysäili sunnuntain harjoituksissa. Kuva: Leijonat.fi/Pasi Mennander

Viime talven MM-turnauksessa Tshekissä pelasi muun muassa Kärppien Aku Räty, 19. Tshekissä hän sai seuraa myös veljestään Aatu Rädystä, mutta nyt veli ei tullut valituksi.

– Aatu on ihan yhtä hyvä pelaaja, vaikka ei mahtunutkaan joukkueeseen, Aku Räty kannusti veljeään.

Yhdessäoloa totuttua vähemmän

Kolmosketjun paikkaa itselleen veikkaavan Rädyn mukaan joukkue erehtyi Edmontonissa löysäilemään sunnuntain harjoituksissa, mitä päävalmentaja Antti Pennanen ei katsonut hyvällä.

– Pennanen puuttui asiaan, ja tänään oli jo parempi harjoitus. Joukkueelle teki hyvää, että löysäilyyn puututaan, Räty kuvasi paikallista aikaa maanantai-iltana.

Hän mietti, ettei joukkuehengen ylläpito ole poikkeusoloissa kaikkien helpointa, kun yhdessäolo on rajattua. Pelaajat näkevät toisiaan eniten harjoituksissa ja ruokailuissa.

– Onneksi muut pelaajat ovat tuttuja ennestään, Räty sanoi.

Rädyn mukaan joukkueen keskittyminen on USA-harjoitusottelussa, eikä alkusarjan otteluille ole vielä annettu paljon ajatusaikaa. Saksan lisäksi Suomi kohtaa lohkossaan Sveitsin, Slovakian ja Kanadan.

Lue myös:

Nuorten MM-jääkiekossa koronakaaos paisuu: Suomen avausvastustajalla kahdeksan tartuntaa, samalla koneella lentäneessä Ruotsin joukkueessa kaksi tartuntaa

Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen tietää, miten mestaruus voitetaan – nyt vuosien työ pitäisi tehdä parissa viikossa

Palaako Nuoret Leijonat mitalikantaan Edmontonissa? Tässä jääkiekon nuorten MM-kisojen koko otteluohjelma

Poliisit valvovat, etteivät Nuoret Leijonat riko sääntöjä Edmontonissa – päävalmentaja vakuuttunut kuplasta: "Jopa yksi turvallisimmista paikoista"

Suosittelemme