Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kajaanissa vegaaniselle kouluruoalle ei ensin nähty tarvetta – kokeilussa syöjiä kuitenkin löytyi, ja nyt se on pysyvä osa ruokalistaa

Vegaaniruokaa saa sillä ehdolla, että oppilas ja perhe sitoutuvat noudattamaan vegaaniruokavaliota. 

Salaattia lautasella koulun ruokalan linjastolla
Kajaanissa päiväkotilapset ja peruskoulun oppilaat saavat halutessaan lounaansa vegaanisena. Kuvituskuva. Kuva: Antti Tauriainen / Yle
Milka Krogerus
Avaa Yle-sovelluksessa

Vegaaniruokavaihtoehto on otettu pysyväksi osaksi Kajaanin kaupungin päiväkotien ja koulujen ruokailua.

Kaupunki järjesti vuoden lopulla kaksikuukautisen vegaaniruokakokeilun, joka päättyi 18. joulukuuta. Kokeilussa selvitettiin, kuinka paljon kysyntää vegaaniruokavaliolla on, ja mitä mieltä ruokailijat vegaaniruoasta ovat. Kokeilun päätyttyä Kajaanin kaupungin sivistyslautakunta päätti jatkaa vegaaniruoan tarjoamista toistaiseksi.

Tätä ennen Kajaanin peruskouluissa ja päiväkodeissa on voinut valita ainoastaan sekaruokavalion ja lakto-ovo-vegetaarisen ruokavalion välillä. Vegaaniruokavalio ei sisällä mitään eläinperäisiä ainesosia, kuten lihaa, kananmunia tai maitotuotteita.

Vegaaniruokaa on ollut tarjolla ainoastaan toisen asteen koulutuksessa. Muissa Kainuun kunnissa vegaaniruoka on kuulunut osaksi päiväkoti- ja kouluruokailua jo aiemmin. Vegaaniruoan saatavuus vaihtelee pitkin Suomea. Esimerkiksi isoimmissa kaupungeissa vegaanista ruokaa voi saada etukäteen ilmoittamalla.

Aihe herätti ihmetystä ja julkista keskustelua alkusyksyllä muun muassa siksi, että palvelun tarjoaja päiväkodeissa, peruskoulussa ja toisella asteella on sama: Kajaanin Mamselli. Silti eri koulutusasteilla oli eri käytäntöjä ruokailussa, eikä omia eväitä sallittu kaikilla asteilla.

Vegaaniruokakokeiluun osallistui enimmillään 13 lasta päiväkodeista ja kouluista. Näistä seitsemän lasta jatkaa vegaaniruokailijoina kokeilun jälkeen. Kajaanin Mamselli valmistaa päivittäin noin 5 000 ruoka-annosta päiväkoteihin ja peruskouluihin.

Kajaanin kaupungin perusopetuksen tulosalueen päällikkö Päivi Rissasen mukaan vegaaniruoan kysynnän vähyys oli kokeilun suurin yllätys.

– Kiinnostus on ollut aika laimeaa. Kokeilu silti kannatti, koska saimme tietää, että suurin osa ruokailijoista on tyytyväisiä näihin aiempaan kahteen vaihtoehtoon, Rissanen sanoo.

Kokeilun aikana suoritettiin myös kysely, jossa kysyttiin mielipiteitä muun muassa vegaaniruoan mausta ja annoskoosta. Rissasen mukaan vastaukset noudattelevat hyvin paljon samaa linjaa kuin kouluruokakeskustelu yleensä: toiset ovat tykänneet enemmän, toiset vähemmän, mutta enimmäkseen ruokaan ollaan tyytyväisiä.

Vuoden alusta vegaaniruoka toimitetaan sitä haluaville nimettyinä valmiina annoksina. Vegaaniruokaa saa sillä ehdolla, että oppilas ja perhe sitoutuvat noudattamaan vegaaniruokavaliota.

Vegaaniruokakokeilun kustannuksia ei ole vielä laskettu, mutta Mamsellin mukaan erityisruokavaliolounaan annoshinta on noin 53 prosenttia eli 1,45 euroa suurempi. Mitä vähemmän ruokaa tehdään, sitä suuremmat ovat yhden annoksen kustannukset.

Suosittelemme