Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Vaalimaan outletkylän tytäryhtiölle on kertynyt velkoja yli 24 miljoonaa euroa – aloittaa yrityssaneerauksen

Käräjäoikeus hyväksyi maanantaina myös Zsarin emoyhtiön yrityssaneeraushakemuksen.

Zsar Outlet Village -kauppakeskus Virolahdella Vaalimaalla.
Ostoskylä Zsar on toiminut Virolahdella kaksi vuotta. Arkistokuva Kuva: Antro Valo / Yle
Mirjam Tahkokorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Virolahdella lähellä Venäjän rajaa olevan ostoskylä Zsarin tytäryhtiö aloittaa yrityssaneerausmenettelyn.

Helsingin käräjäoikeus hyväksyi tiistaina East Gate Development -kiinteistöosakeyhtiön hakemuksen yrityssaneerauksen aloittamisesta. Käräjäoikeus on määrännyt saneerauksen selvittäjäksi asianajaja Sami Uotin.

East Gate Developmentin käräjäoikeudelle toimittamien tietojen mukaan yhtiöllä on velkoja yhteensä yli 24 miljoonaa euroa.

Yhtiön velkojista Oma Säästöpankki ja työvaatevalmistaja Medanta ovat puoltaneet hakemusta. Yhtiöiden yhteenlaskettu saatavien määrä on noin 13,8 miljoonaa euroa.

Saneerausmenettely voidaan aloittaa muita velkojia kuulematta, jos vähintään kaksi velkojaa puoltaa hakemusta. Velkojien yhteenlaskettujen saatavien tulee olla vähintään viidesosa kokonaisvelkamäärästä.

Eilen maanantaina käräjäoikeus päätti myös emoyhtiö Zsarin yrityssaneerauksen aloittamisesta.

Lue lisää: Koronan kurittama outlet-kylä on hakeutumassa yrityssaneeraukseen – selvitystyö kestää kuukausia

Yrityssaneeraus tarkoittaa menettelyä, jonka tavoitteena on talousvaikeuksissa olevan yrityksen toiminnan tervehdyttäminen ja velkojen järjesteleminen. Saneerausmenettely on vaihtoehto konkurssille, ja sen tavoitteena on turvata elinkelpoisen yrityksen toiminnan jatkuminen.

Asiakkaat vähenivät

Zsarin tytäryhtiö East Gate Development vastaa kauppakeskuksen kiinteistöstä.

Koronaviruspandemia ajoi kauppakeskuksen talousvaikeuksiin viime keväänä. Maaliskuussa Zsar-ostoskylä joutui sulkemaan ovensa vähäisen kävijämäärän takia.

Siltä ajalta, kun kauppakeskus oli kiinni, emoyhtiö Zsar ei voinut periä vuokraa kauppakeskuksen liikkeiltä eikä näin ollen pystynyt maksamaan täysimääräisesti vastikkeita tytäryhtiölle.

Kun Zsar avasi ovet kesäkuussa 2020, kävijämäärä oli noin puolet vuodentakaisesta, ja liikevaihto pieneni 30–40 prosenttia.

East Gate Developmentin yrityssaneeraushakemuksen mukaan Zsar on joutunut alentamaan liikkeiltä perimiään vuokria, jotta vuokralaiset eivät lopettaisi toimintaansa. Tämän vuoksi kauppakeskuksen emoyhtiö Zsar ei ole voinut maksaa tytäryhtiölle vastikkeita normaalisti.

Saneeraushakemuksen mukaan Zsarin tiloista on vuokrattu tällä hetkellä noin 42 prosenttia, kun ennen koronapandemiaa tiloista oli vuokrattu puolet.

Yrityssaneerauksen selvittäjän pitää toimittaa ehdotuksensa yrityksen saneerausohjelmaksi Helsingin käräjäoikeudelle viimeistään 23. huhtikuuta 2021.

Saneerausmenettely lakkaa, kun saneerausohjelma vahvistetaan tai kun tuomioistuin muutoin niin määrää.

Kesällä Zsar Oy hakeutui vapaaehtoisesti selvitystilaan, mutta päätti syksyllä lopettaa selvitystilan.

Lue lisää: Hulppea Zsar-outletkylä on tehnyt tappiota alusta asti – kuntapäättäjät uskovat siihen kuin vuoreen: "Ei ole muuta vaihtoehtoa"

Luksusmuotikylä Zsarin selvitystila on päättynyt – "Meillä menee olosuhteisiin nähden niin hyvin kuin voi"

Luksusmuotikylä Zsar asetettu selvitystilaan – avattiin alle 2 vuotta sitten

Suosittelemme sinulle