Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Koronavuosi ei näytä lannistaneen suomalaisia: usko ensi vuoteen selvästi paremmalla tasolla kuin muualla EU:ssa

Kansainväliseen kyselyyn osallistuneista suomalaisista yli puolet arvioi, että ensi vuodesta tulee tätä vuotta parempi.

Suomalaiset ovat EU:n keskiarvoon verrattuna keskimääräistä toiveikkaampia ensi vuoden suhteen
Tuleeko vuodesta 2021 tätä vuotta parempi? Kyllä, uskoo moni suomalainen. Kuva: Silja Viitala / Yle, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle
Tiina Karppi
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

– Sitä kuulee, että me suomalaiset olemme pessimistejä. Mutta tässä tapauksessa emme olekaan!

Näin summaa Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen tuoreen kansainvälisen gallupin tuloksia, jossa kysyttiin asenteita alkavaa vuotta kohtaan.

Taloustutkimus toteutti Gallup Internationalin kyselytutkimuksen Suomen-osuuden. Ja kuinka ollakaan: tulosten mukaan suomalaiset ovat uuden vuoden odotuksissaan eurooppalaista keskitasoa optimistisempia.

Suomessa 57 prosenttia kyselyyn osallistuneista kansalaisista arvioi, että ensi vuodesta tulee tätä vuotta parempi. Euroopan keskiarvo oli 41 ja maailman keskiarvo 43 prosenttia.

EU-maiden keskimäärin luku oli varsin alhainen, 35 prosenttia.

– Suomalaisten vastauksissa yllätti juuri tämä optimismi: valtaosa katsoo, että parempaan suuntaan ollaan menossa. Vain kymmenesosa uskoo että ensi vuodesta tulee huonompi kuin tästä, kun taas EU-maissa luku on keskimäärin noin 30 prosenttia, Rahkonen kertoo.

Rahkonen arvioi että asenteita selittää se, ettei korona iskenyt Suomeen yhtä rajusti kuin muualle Eurooppaan. Tuloksista selviääkin, että etenkin EU-maissa odotukset tulevalle vuodelle ovat vaisummat kuin muualla maailmassa.

Yhtenä syynä Rahkonen pitää nimenomaan rajua koronakriisiä.

– Toinen syy on ehkä se, että maanosa on staattisessa, kypsässä tilassa. Väestö vanhenee eivätkä odotukset kenties ole siksi niin korkealla. Ajatellaan ehkä, että Euroopan parhaat päivät ovat takana päin.

Yhdysvalloissa, Latinalaisessa Amerikassa ja Aasiassa näkymät ovat puolestaan toiveikkaita.

– Siellä ikärakenteet ovat nuorempia ja taloudet dynaamisemmassa tilassa.

Talousvaikeudet huolettavat

Taloudenkin suhteen suomalaiset ovat optimistisempia kuin eurooppalaiset keskimäärin, mutta kuitenkin realisteja.

Suomalaisista kyselyyn vastanneista 48 prosenttia odottaa tulevalta vuodelta talousvaikeuksia, kun taas Euroopan keskiarvo on 57 prosenttia. EU-maiden keskiarvo on vieläkin korkeampi, 61 prosenttia.

Vain 10 prosenttia suomalaisista povaa kasvua verrattuna Euroopan keskiarvoon, joka on 17 prosenttia. EU-maissa luku on 12 prosenttia.

Suomalaiset ovat talousodotuksissaan siis huomattavasti varovaisempia kuin omaan elämään kohdistuvissa odotuksissa.

– Tulokset osoittavat, että maan talous ja hyvä elämä eivät välttämättä olekaan niin tiiviisti kytköksissä toisiinsa, toteaa Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen.

Maailmalla jo joka neljäs odottaa taloudellista kasvua ja vaurautta ensi vuodelle.

– Suomi erottuu Euroopassa positiivisena, mutta ei ole optimismissaan lähelläkään esimerkiksi Yhdysvaltoja, Latinalaista Amerkkaa, Afrikkaa tai Aasian maita, kuten Intiaa.

Rahkonen kuitenkin muistuttaa, että vaikean vuoden jälkeen on kenties helpompi odottaa positiivista käännettä. Lisäksi hän uskoo, että vastauksiin vaikuttaa myös kyselyyn vastanneiden tausta.

– Vastaukset kertovat vastaajan mielenlaadusta, asenteista ja kulttuurista. Jokaisella on omat standardinsa, johon vastauksensa perustaa.

Millä mielin sinä aloitat vuoden 2021? Keskustele aiheesta 26.12. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle