Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

YK:n erityistarkkailija: Donald Trumpin pitäisi armahtaa tietovuotaja Julian Assange

Assangen luovutusta Britanniasta Yhdysvaltoihin käsitellään 4. tammikuuta.

Julian Assange kuvattuna vankila-autossa Southwarkin oikeustalolla Lontoossa 1. toukokuuta.
Julian Assange kuvattuna vankila-autossa Southwarkin oikeustalolla Lontoossa 2019. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA
Simo Ortamo
Avaa Yle-sovelluksessa

YK:n ihmisoikeusraportoija Nils Melzer toivoo, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump armahtaisi tietovuotaja Julian Assangen. Kidutuksen erityisraportoijana toimiva Melzer vedonnut Trumpiin avoimessa kirjeessä.

Melzerin mukaan Assange ei ole Yhdysvaltain vihollinen. Hänen mukaansa Assangen WikiLeaks-sivusto kamppailee salailua ja korruptiota vastaan koko maailmassa, mikä on myös yhdysvaltalaisten edun mukaista.

– Te palauttaisitte maineen rohkealle miehelle, joka on kärsinyt epäoikeudenmukaisuudesta, vainosta ja nöyryytyksistä yli vuosikymmenen ajan vain siksi, että hän kertoi totuuden, Melzer vetoaa Trumpiin.

Australialainen Assange odottaa tällä hetkellä luovutusoikeudenkäyntiä Yhdysvaltoihin Britanniassa Belmarshin vankilassa. Luovutusta on tarkoitus käsitellä 4. tammikuuta.

Raportoijan mukaan Assangen henki on vaarassa

Assange kumppaneineen perusti Wikileaks-vuotosivuston vuonna 2006. Sivustolla julkaistiin vuonna 2010 satoja tuhansia asiakirjoja, jotka olivat peräisin Yhdysvaltojen asevoimien entiseltä tiedusteluanalyytikolta Chelsea Manningilta.

Yhdysvallat syyttää häntä vuotojen takia rikoksista, joista voi saada yhteensä 175 vuoden vankeustuomion. Yhdysvaltain mukaan Assange rekrytoi hakkereita tekemään tietomurtoja ja pääsi sisälle Nato-maan valtionhallinnon tietojärjestelmään.

Melzerin puolestaan sanoo, ettei Assange ei ole hakkeroinut tai varastanut tietoja vaan ainoastaan julkaissut vuodettuja asiakirjoja. Tämä toiminta vertautuu hänen mielestään tutkivaan journalismiin.

Melzerin mukaan Assangen henki on vaarassa vankilassa, koska hän on keuhkosairautensa takia koronaviruksen aiheuttaman taudin riskiryhmää.

Trumpin suhde Assangeen on ollut kaksijakoinen. Hän on ylistänyt WikiLeaksia, joka julkaisi demokraattipuolueen sisäisiä sähköposteja ennen vuoden 2016 presidentinvaaleja. Toisaalta aikaisemmin hän oli todennut, että Assange pitäisi teloittaa.

Lue myös:

Assangen asianajaja: Trump lupasi armahtaa Assangen, jos tämä kertoisi kuka hakkeroi demokraattipuolueen sähköpostit

Assangen luovutusoikeudenkäynti jatkuu koronatauon jälkeen – naisystävältä pääministerille kymmenientuhansien allekirjoittama vetoomus

Suosittelemme