Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Hyökkääjätaituri Caufield johdatti Yhdysvallat voittoon Nuorista Leijonista – Suomi näytti lupaavia otteita harjoituspelin erikoistilanteissa

Yhdysvallat kukisti Suomen lukemin 3–2 jääkiekon alle 20-vuotiaiden harjoitusottelussa Edmontonissa.

Cole Caufield tuulettaa
Cole Caufield (oik.) näytti vaarallisuutensa Suomea vastaan. Kuva: Jaroslav Ozana/AOP
Kirsi Teiskonlahti
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue hävisi harjoitusottelunsa Yhdysvalloille 2–3 Edmontonissa Kanadassa. Ottelu oli Nuorten Leijonien ainoa kansainvälinen harjoituspeli tällä kaudella. Nuorten MM-kisat alkavat Edmontonissa joulupäivänä.

Nuoret Leijonat aloitti ottelun vahvasti. Ensimmäistä erää ehti kulua vain 32 sekuntia, kun yhdysvaltalaishyökkääjä Arthur Kaliyev sai kaksiminuuttisen tuupattuaan Santeri Hatakan päin laitaa. Suomen ylivoima alkoi tehokkaasti, kun Juuso Pärssinen laukoi Nuoret Leijonat johtoon Topi Niemelän syötöstä ajassa 1.26.

Erän puolivälin jälkeen Yhdysvallat otti hallinnan pelistä, ja Suomi alkoi jäähyillä urakalla. Jäähypenkkiä kuluttivat ensin Aku Räty ja Anton Lundell, mutta näistä alivoimista Nuoret Leijonat selviytyi kunnialla.

Reilut kaksi minuuttia ennen erän loppua Suomi joutui kahden miehen alivoimalle, kun Eemil Viro sai jäähyn polvitaklauksesta ja Petteri Puhakalle vihellettiin kaksiminuuttinen korkeasta mailasta seitsemän sekuntia myöhemmin.

Yhdysvaltojen ylivoiman alku oli kiekon siirtelyä. Laukaukset olivat harvassa, ja ne kolisivat ohi maalin. Kuusi sekuntia ennen erän päätöstä Kaliyev pääsi kuitenkin laukomaan vapaasti b-pisteiden välistä ja tasoitti ottelun. Maalin syötti Matthew Boldy.

Caufield näytti vaarallisuutensa

Toisen erän alku oli Suomelle vaikea. Reilun minuutin pelin jälkeen Cole Caufield esitteli hehkutettua laukaustaan, kun hän vei Yhdysvallat 2–1-johtoon. Vain reilut puoli minuuttia myöhemmin Caufield unohtui Suomen puolustukselta vapaaksi maalin edustalla, ja yhdysvaltalaishyökkääjä lisäsi joukkueensa johtoa hienolla rystynostolla.

Hieman ennen erän puoliväliä Suomi pääsi ottelussa toista kertaa ylivoimalle. Myös tällä kertaa Suomi sai ylivoimalla onnistumisen, kun Niemelä laukoi kiekon kovan ruuhkan läpi ohi Spencer Knightin. Syöttöpisteet maaliin kirjauttivat Pärssinen ja Brad Lambert.

Päätöserä pysyi tasaisena. Yhdysvaltain Alex Turcotte oli lähellä ratkaista voiton lopullisesti kolme minuuttia ennen päätössummeria, kun hän pääsi nokikkain Suomen maalille kolmanteen erään vaihdetun Roope Taposen kanssa. Turcotten laukaus kilahti kuitenkin tolpassa.

Tasoitusta Nuoret Leijonat haki lopussa reilut puoli minuuttia ilman maalivahtia, mutta joukkue ei päässyt vyöryttämään peliä hyökkäysalueelle. Näin Yhdysvallat nappasi voiton lukemin 3–2.

Suomi aloittaa MM-turnauksensa joulupäivän ja tapaninpäivän välisenä yönä kello 1 Suomen aikaa. Nuorten Leijonien avausvastustaja on Saksa, joka on karanteenissa jouluaattoon saakka lukuisten koronatartuntojen takia.

Lue myös:

Palaako Nuoret Leijonat mitalikantaan Edmontonissa? Tässä jääkiekon nuorten MM-kisojen koko otteluohjelma

Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen tietää, miten mestaruus voitetaan – nyt vuosien työ pitäisi tehdä parissa viikossa

Nuorten MM-jääkiekossa koronakaaos paisuu: Suomen avausvastustajalla kahdeksan tartuntaa, samalla koneella lentäneessä Ruotsin joukkueessa kaksi tartuntaa

Suosittelemme sinulle