Hyppää sisältöön

Kaksi Helvetin enkeleihin kuuluvaa miestä tuomittiin elinkautisiin murhasta – ampuivat 25-vuotiaan hang around -jäsenen Espoon Suurpellossa

Syytetyt kiistivät teon itsepuolustukseen vedoten.

Oikeudenkäynti Espoon Suurpellon murhasta.
Tapausta käsiteltiin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa joulukuun alussa. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
STT–Yle

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut kaksi Helvetin enkeleihin kuuluvaa 40-vuotiasta miestä elinkautisiin vankeuksiin 25-vuotiaan miehen murhasta. Tapaus sattui Espoon Suurpellossa. Miehet määrättiin korvaamaan yhdessä uhrin omaisille 48 000 euroa.

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että tekijät olivat vakaasti harkiten ja ennakollisen suunnitelman mukaan surmanneet uhrin. Murhan lisäksi toinen miehistä tuomittiin ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta, ja toinen ampuma-aserikoksesta, kulkuneuvon kujettamisesta oikeudetta, huumausaineen käyttörikoksesta ja rattijuopumuksesta.

Tuomioon voi hakea muutosta valittamalla hovioikeuteen tai ennakkopäätösvalituksella korkeimmalta oikeudelta.

Syyttäjä vaati elinkautista, puolustus vetosi itsepuolustukseen

Syyttäjä vaati miehille elinkautista vankeusrangaistusta. Syytetyt kiistivät murhasyytteen.

Syyttäjän mukaan syytetyt lähtivät heinäkuun 7. päivä puoli yhdeksän aikaan illalla autolla Helvetin enkelien kerhotilalta 25-vuotiaan uhrin luokse. Miestä ammuttiin kadulla kotinsa läheisyydessä pysäköintipaikalla. Hän kuoli myöhemmin sairaalassa vammoihinsa.

25-vuotias uhri oli syyttäjän mukaan ollut ryhmän ehdokas eli hang around -jäsen, jota toinen syytetyistä oli suositellut jäseneksi. Murhan taustalla oli se, että uhrin katsottiin toimineen ryhmän etujen vastaisesti, epäkunnioittavasti ja pettäneen ryhmän luottamuksen. Hänet oli päätetty erottaa ryhmästä.

Syyttäjän mukaan toinen syytetyistä oli niin sanottu asekersantti ja määräävässä asemassa. Asetta käytti toinen syytetty, joka oli hänen käskyvallassaan oleva jäsen. Uhri tapettiin syyttäjän mukaan kaksikon yhteisestä suunnitelmasta.

Syytettyjen mukaan ampumisessa oli kyse itsepuolustuksesta. Uhria ei ollut puolustuksen mukaan päätetty erottaa kerhon toiminnasta, vaan uhri erosi itse. Miehet olivat puolustuksen mukaan menneet alun perin tapaamaan uhria hakeakseen pois tämän kerhotunnukset ja avaimen.

Puolustus sanoo, että toinen miehistä otti tapaamiseen mukaan ampuma-aseen oman turvallisuutensa vuoksi. Syytetty myöntää ampuneensa kaksi laukausta, mutta puolustuksen mukaan vasta sen jälkeen, kun uhri oli ensin itse hyökännyt miehiä vastaan.

KRP: Jengikulttuurissa väkivalta kohdistuu usein omiin

KRP:n rikosylikomisario Christer Ahlgren sanoi aiemmin tässä kuussa STT:n jutussa, että rikollisjengeissä väkivalta ja sillä uhkaaminen kohdistuu usein myös omiin.

– Jengiläisyys perustuu aina siihen, että toinen on alisteisessa asemassa toiseen nähden, Ahlgren sanoi.

Väkivallalla ylläpidetään Ahlgrenin mukaan hierarkiaa. Mitä alemmassa asemassa ryhmässä on, sitä suurempi on riski väkivallan uhriksi joutumiselle, hän sanoo.

Väkivallalla halutaan myös viestittää muulle jengille, mitä tapahtuu, jos uhmaa sääntöjä tai ei toimi halutulla tavalla.

– Jotta hierarkia pysyy kasassa, jotta puhumattomuutta ja sääntöjä pystytään pitämään yllä, se vaatii kurinpitoa. Hyvin vakavaakin väkivaltaa voidaan käyttää omia jengiläisiä vastaan.

Lisää aiheesta:

Syyttäjä: Helvetin enkeleihin kuuluneet miehet suunnittelivat 25-vuotiaan murhan Espoossa – syytetyt: Ampuminen oli hätävarjelua

Helvetin enkelit ampuivat 25-vuotiaan miehen kuoliaaksi Espoossa – poliisi: uhri yritti irtautua rikollisryhmästä

Espoon Suurpellon ampumisesta epäillyllä taustaa Helvetin enkeleistä – molemmat miehet vangittiin murhasta epäiltyinä

Katso kartasta, mitkä rikollisorganisaatiot kokoontuvat kotikulmillasi – KRP: jengitilanne voimakkaassa muutoksessa United Brotherhoodin väliaikaisen toimintakiellon vuoksi

Suosittelemme sinulle