Hyppää sisältöön

Seure varautuu hoitajapulaan – keväällä tarvitaan koronarokotuksia varten lisäkäsiä

Sijaisiksi rekrytoidaan muun muassa lentoemäntinä työskennelleitä sairaanhoitajia.

Sairaanhoitaja pistää influenssarokotteen ikääntyneen miehen olkavarteen.
Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Ari Tuhkanen

Pääkaupunkiseudun kaupunkien ja HUSin yhteinen henkilöstövuokrausyritys Seure arvioi, että keväällä hoitajien sijaistarve on monikertainen normaalin verrattuna.

Seuresta arvioidaan, että hoitajia tarvitaan tilapäistöihin huomattavasti tavallista enemmän koronatilanteen ja potilastietojärjestelmä Apotin käyttöönoton laajentumisen vuoksi.

Tällä hetkellä pääkaupunkiseudun sijaistilanne on kuitenkin vielä hyvä, kertoo toimitusketjun johtaja Maija Valkama Seuresta.

Seure on aloittanut jo koronarokotuksiin tarvittavien hoitajien rekrytoinnin.

– Tällä hetkellä suurimmat haasteet on löytää ennakoivasti rokotushoitajia ja työntekijöitä perusterveydenhoidon sairaaloihin vanhusten puolelle, kotihoitoon sekä HUSiin. Koronatilanne vaikuttaa siten, että kun tulee ihmisiä, joilla on perusterveydenhuollon tutkinto ja osaaminen, niin hyvin moni heistä työllistyy tällä hetkellä, kertoo johtaja Valkama.

Hoitajien sijaisiksi yritetään houkutella erityisesti muissa ammateissa, kuten lentoemäntinä työskennelleitä. Ulkomailta, esimerkiksi Filippiineiltä rekrytoiminen ei ratkaise sijaispulaa, arvioi toimitusketjun johtaja Maija Valkama.

– Meillähän on yhteistyöhanke sinne päin, mutta sellaiset ratkaisut ei tuo ratkaisua tähän päivään, vaan oikeastaan muutamien vuosien päähän. Emme pysty ulkomailta tuomaan noin vaan hoitajia, jotka olisivat laillistettuja terveydenhoidon ammattilaisia, sanoo Valkama Seuresta.

Suosittelemme sinulle