Hyppää sisältöön

Koronatestiin hakeuduttava välittömästi myös joululomalla – toimi näin, jos olet muualla kuin kotipaikkakunnallasi

Helsingissä ja Lapissa lomailijoihin on varauduttu lisäämällä testauskapasiteettia.

Vieraspaikkakuntalaisia ohjeistetaan hakeutumaan HUS:n alueella testiin puhelinpalvelujen kautta. Helsingin messukeskuksen drive-in-testauspisteellä otettiin näytteitä lokakuun alussa. Kuva: Silja Viitala / Yle
Paula Tiessalo

Loma-ajan matkustamista on pandemian takia kehotettu välttämään. Joulun aikaan ihmiset kuitenkin liikkuvat jonkin verran pois kotoaan, usein pienemmille paikkakunnille.

Terveysviranomaiset muistuttavat, että korona-oireiden ilmaantuessa koronatestiin on hakeuduttava välittömästi myös loma-aikana. Sen voi tehdä muuallakin kuin omalla kotipaikkakunnalla.

– Täytyy ottaa välittömästi yhteys vierailupaikkakunnan terveydenhoitoon ja tarkistaa, milloin koronatestiin pääsee. Testiä odottaessa on käytettävä kasvomaskia ja eristettävä itsensä muista ihmisistä, sanoo ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

Jos saat oireita, mieti toista majapaikkaa

Sukuloidessa majoitutaan usein samassa asunnossa muiden kuin välittömän oman lähipiirin kanssa. Varsinkin jos majoittuu iäkkäiden sukulaisten tai muiden riskiryhmään kuuluvien luona, on oireiden ilmaannuttua mietittävä vaihtoehtoinen majoituspaikka. Siten pienennetään koronaviruksen tartuntariskiä muihin.

Majoituspaikasta, kotimatkan pituudesta ja matkustustavasta riippuu, onko parempi jäädä testiin vierailupaikkakunnalle vai palata kotipaikkakunnalle. Asiaan ei voi Puumalaisen mukaan antaa kaikkiin tilanteisiin sopivaa yleispätevää neuvoa.

– Riippuu tilanteesta, mikä on järkevintä. Tärkeintä on heti oireiden ilmaannuttua puhelinsoitolla tai netin kautta selvittää oleskelupaikkakunnan testimahdollisuudet.

Jos yhteismajoituksessa olevista lomailijoista yksi saa koronaoireita, muiden ei yleensä kannata varmuuden vuoksi mennä testiin.

– Testi kertoo nimenomaan sen hetken tilanteen. Näytteenottohetkellä taudin itämisaika saattaa olla käynnissä, mutta se ei vielä näy testissä, selittää ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

Uusimaa ja Lappi varautuneet lomailijoihin

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedotti keskiviikkona, (siirryt toiseen palveluun)että HUSin koronavirusnäytteenottopisteiden verkosto palvelee Uudellamaalla kattavasti ja laajoin aukioloajoin myös pyhäpäivinä. Vieraspaikkakuntalaisia ohjeistetaan hakeutumaan HUSin alueella testiin puhelinpalvelujen kautta.

THL on suosittanut, että koronatestiin täytyy päästä samoin perustein ja mahdollisimman nopeasti joka puolella Suomea.

Tarkkaa tietoa eri alueiden näytteenottokapasiteetista henkilökunnan lomien aikana ei ole, mutta suosituimmilla matkailualueilla lomailijoiden tuloon on varauduttu.

– Tiedämme ainakin, että Helsinki ja Lappi ovat hyvin varautuneet siihen, että matkailijoita voi tulla joulun ja uudenvuoden tienoilla. Niissä on erikseen pystytetty lisätestauskapasiteettia lomien ajaksi.

Koronavirustartuntaan viittaavia oireita ovat muun muassa kuume, yskä, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys sekä ripuli tai vatsakipu ilman muuta selkeää syytä.

Suosittelemme sinulle