Hyppää sisältöön

Kuningatar Elisabet pandemia-ajasta: Jopa pimeimpinä öinä elää toivo uudesta aamunkoitosta – Katso kuningattaren joulupäivän puhe

Pandemian takia kuningasperhe ei kokoonnu yhteen viettämään joulua.

Englannin kuningatar Elisabetin perinteinen joulupuhe
Englannin kuningatar Elisabetin perinteinen joulupuhe
Heikki Heiskanen

Britannian kuningatar Elisabet II pyrki joulupäivän puheessaan valamaan toivoa kansakuntaan pandemiakriisin keskellä.

– Meitä inspiroi vieraiden ystävällisyys, ja saamme lohtua siitä, että jopa pimeimpinä öinä elää toivo uudesta aamunkoitosta, Elisabet sanoi puheessaan.

Suuri osa Britanniaa on nyt tiukkojen sulkutoimien alla pandemian leviämisen takia. Maassa esiintyy koronaviruksen uutta muotoa, jota pidetään entistä tarttuvampana.

Perinteinen joulupäivän puhe nauhoitettiin ennakkoon Windsorin linnassa, jossa kuningatar ja hänen puolisonsa prinssi Philip ovat eristyksissä koronan vuoksi.

Elisabet totesi, että Jeesuksen syntämäjuhlaa ei tänä vuonna voida juhlia tavalliseen tapaan. Hän sanoi, että myös muut uskontokunnat ovat joutuneet viettämään juhlapäiviään koronarajoitusten keskellä.

Koronapademian takia kuningasperheen jäsenet eivät tänä vuonna kokoonnu viettämään joulua yhdessä.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta sitten 1980-luvun puolivälin, kun Elisabet ja Philip eivät vietä joulua Sandringhamin kodissaan.

Elisabet kiitti vapaaehtoisia ja sairaanhoitajia

– Yllättäen vuosi joka on välttämättömyyden vuoksi pitänyt ihmiset erillään, on monin tavoin tuonut meidät lähemmäksi toisiamme, Elisabet sanoi.

– Kautta Kansainyhteisön perhettäni ja minua ovat innoittaneet tarinat ihmisistä, jotka ovat vapaaehtoisina auttaneet yhteisöissään avun tarpeessa olevia. Britanniassa ja ympäri maailmaa ihmiset ovat nousseet loistavasti vastaamaan vuoden haasteisiin. Minua liikuttaa tämä hiljainen lannistumaton henki.

Kuningatar muistutti, että tänä vuonna juhlittiin nykyaikaisen sairaanhoidon esikuvan Florence Nightingalen (1820–1910) syntymän 200-vuotisjuhlaa. Hän sanoi, että etulinjan hoitohenkilökunta kantaa edelleen hänen laillaan toivon lamppua.

– Olemme heille kiitollisuudenvelassa, Elisabet sanoi.

Huhtikuussa kuningattaren viestiä koronapandemiasta katsoi noin 24 miljonaan katsojaa.

Puheessa Elisabet kiitti ihmisiä hallituksen koronasääntöjen noudattamisesta ja kotona pysymisestä sekä ylisti ihmisiä, jotka yhdistivät voimansa auttaakseen toisia.

Vuosi 2020 on ollut Britannian kuningasperheelle vaikea.

Prinssi Harry ja hänen vaimonsa Meghan, Sussexin herttuatar, jättivät roolinsa kuningasperheen jäseninä, ja julkisuudessa jatkuivat edelleen kysymykset prinssi Andrew'n yhteyksistä seksuaalirikoksista tuomittuun liikemieheen Jeffrey Epsteiniin.

Aiheesta muualla:

BBC: Covid: Queen spends Christmas apart from family (siirryt toiseen palveluun) 25.12.2020

Vanity Fair: What to Expect From the Queen’s Christmas Speech (siirryt toiseen palveluun) 23.12.2020

Aihepiiristä aiemmin:

Korona-aika sai kuningatar Elisabetinkin istahtamaan ruudun ääreen videokokoustamaan 11.6.2020

Kuningatar Elisabetilta mahtikäsky – Harry ja Meghan luopuvat Sussex Royal -brändinsä käytöstä 22.2.2020

Harry ja Meghan eivät ole enää "Hänen kuninkaallinen korkeutensa" 18.1.2020

Suosittelemme sinulle