Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Koronarokotukset alkavat Suomessa tänään – tässä kaikki, mitä sinun täytyy tietää tällä hetkellä rokotusten aikataulusta

Ensimmäisellä rokote-erällä voidaan rokottaa vain alle 5000 ihmistä.

Rokoteampulleja pöydällä
Pfizerin ja Biontechin valmistamia rokoteampulleja. Kuvituskuva. Kuva: Patrick T. Fallon / AFP
Viljami Vaarala,
Meeri Niinistö,
Sanna Vilkman
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen ensimmäinen erä koronavirusrokotteita saapui eilen pääkaupunkiseudulle.

9750 rokotteen erä jaettiin viiteen erään sairaanhoidon erityisvastuualueiden mukaisesti, ja lastit kuljetettiin viiteen Suomen yliopistolliseen sairaalaan.

Yliopistollisia sairaaloita on Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa.

Pfizerin ja Biontechin valmistamia rokotteita säilytetään –70-asteisissa syväjääpakastimissa salaisissa paikoissa mahdollisten varkauksien varalta.

Kokosimme tähän juttuun saatavilla olevat tiedot siitä, miten rokottaminen nyt etenee.

Ensimmäiset rokotteet annetaan HUSin henkilökunnalle

Rokotukset aloitetaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS).

HUSin mukaan ensimmäisenä rokotteen saavat sairaanhoitopiirin henkilökunnasta ne, jotka osallistuvat koronapotilaiden hoitamiseen ja koronanäytteiden ottamiseen.

Tämä on linjassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ilmoittaman rokotusjärjestyksen kanssa.

Sen mukaan ensin tulee rokottaa henkilöt, jotka hoitavat koronapotilaita ja epäiltyjä tartunnan saaneita, sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta ja asukkaat.

THL:n mukaan jo näihin ryhmiin kuuluu reilut 100 000 ihmistä.

Tapaninpäivänä saapuneilla rokotteilla voidaan rokottaa kuitenkin vain 4875 ihmistä, sillä toinen annos, eli niin sanottu vahvistusrokote, täytyy ottaa 21 päivän sisällä ensimmäisen rokoteannoksen saamisesta.

Lue myös: Voiko rokotusjonossa etuilla aseman avulla? Tasavallan presidentti saa rokotteen ennen pääministeriä, mutta vain, koska hän on yli 70-vuotias

Muissa sairaanhoitopiireissä rokotetaan maanantaista alkaen

Terveyden ja hyvinoinnin laitoksen (THL) erityisasiantuntija Mia Kontion mukaan rokotukset aloitetaan myös muissa Suomen sairaanhoitopiireissä viimeistään maanantaina.

Osassa pienemmistä sairaanhoitopiireistä rokotukset aloitetaan kuitenkin vielä myöhemmin. Voit katsoa oman alueesi rokotusaikataulun tästä jutusta.

Erä koronarokotteita saapui Ylen tietojen mukaan Turkuun jo lauantaina. Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä ei voi turvallisuussyistä vahvistaa asiaa.

Rokottaminen alkaa Turun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella maanantaina.

– Tässä tilanteessa yksi päivä ei tee niin merkittävää eroa, että olisi järkevää viikonlopun aikana alkaa muutella suunnitelmia. Emme aio tehdä rokottamisesta sen suurempaa mediatapahtumaa, kertoo Pietilä puhelimessa.

Ensimmäisenä rokotusvuorossa on koronapotilaita hoitava sairaalahenkilökunta.

Myös Pirkanmaalla koronarokotukset käynnistyvät maanantaina. Ensimmäisenä rokotetaan Tampereen yliopistollisen sairaalan teho-osaston henkilökunta, kertoo sairaanhoitopiiri sunnuntaina lähettämässään tiedotteessa.

Ylen jutussa kerrottiin jo ennen joulua, että rokotukset aloitetaan viimeistään tuolloin koronapotilaiden hoitajista ja tehohoitotyötä tekevistä. Ensimmäisten joukossa rokotteen saavat Rauhaniemen sairaalan henkilöstöön kuuluvat.

Rokotteita odotetaan lisää ensi viikolla

THL:n erityisasiantuntija Mia Kontion mukaan Pfizerin ja Biontechin valmistamia rokotteita odotetaan saapuvaksi lisää ensi viikolla.

Rokotteita on tarkoitus vastaanottaa viikoittain.

– Alkuvaiheessa pitäisi tulla kymmeniä tuhansia viikossa ja toivottavasti se määrä nousee. Jos saadaan vielä muitakin valmisteita käyttöön, niin totta kai pystytään sitten rokottamaan vielä enemmän, Kontio kertoo.

Muiden valmistajien rokotteita saapunee Suomeen kevään mittaan. Suomella on osto-oikeus seitsemään eri rokotteeseen.

Löydät tietoa muista rokotteista ja niiden mahdollisen myyntiluvan aikataulusta tästä jutusta.

Milloin päästään rokottamaan muita ryhmiä?

Sairaanhoito- ja hoivahenkilökunnan jälkeen rokotusvuorossa ovat ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia.

Tähän ryhmään kuuluu noin 800 000 suomalaista.

Kontio ei osaa vielä ottaa kantaa, milloin tämän ryhmän rokotukset alkavat.

– Tosi vaikea sanoa kun ei tiedetä toimitusten määrästä eikä siitä, millä tahdilla saadaan rokotettua. Hyvin tehokkaasti tuolla varmasti toimitaan, koska on totuttu antamaan rokotteita, mutta se tarkentuu matkan varrella, Kontio sanoo.

– Toivotaan, että tässä päästään viimeistään helmikuun jälkeen rokottamaan iäkkäitä.

Lue seuraavaksi:

5 000 suomalaista saanee koronarokotteen heti joulun jälkeen – "Kyseessä symbolinen ele", arvioi STM:n Tuija Kumpulainen

Koronarokotteiden ryöstöriski on niin iso, ettei kuljetuksista ja varastoinnista tiedä juuri kukaan – THL: Erityisesti pitkäaikaiset varastointipaikat salattava

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Suosittelemme