Hyppää sisältöön

Koronapandemia mullisti yöelämän ja deittailun Nairobissa – baarit sulkevat ovensa varhain illalla ulkonaliikkumiskiellon takia

Arkea maailmalta: Jo iltayhdeksältä pitää tietää, haluaako uuden tuttavuuden kanssa lähteä kotiin, kirjoittaa Ylen Afrikan-toimittaja Liselott Lindström.

Liselott Lindström.
Liselott Lindström Kuva: Antti Haanpää / Yle, kuvankäsittely Harri Vähäkangas / Yle
Liselott Lindström

NAIROBI Ruotsissa sille on jopa oma nimi: kvart-i-tre-ragg eli varttia vaille kolme -pokaus.

Ruotsissa klubit ja baarit menivät ainakin ennen koronaa usein kiinni kello kolmelta. Noin varttia ennen sulkemisaikaa meno oli usein epätoivoista. Kaikki kiinnostavimmat olivat jo lähteneet kotiin tai jonkun muun mukaan. Viimeistään silloin oli lähestyttävä sitä henkilöä, johon oli koko illan yrittänyt saada katsekontaktia. Joillekin tämä oli se aika, jolloin oli vaan pakko saada joku mukaan kotiin.

Keniassa on ollut ulkonaliikkumiskielto jo maaliskuusta alkaen. Ensin se alkoi jo seitsemältä illalla ja päättyi viideltä aamulla. Sen jälkeen baareilta kiellettiin alkoholinmyynti, koska kekseliäät kenialaiset tietenkin järjestivät päiväbileitä baareissa, eikä haluttu, että korona leviäisi niissä.

Syksyllä pääsin takaisin Nairobiin lähes puolen vuoden Suomessa olon jälkeen, kun maaliskuussa suljetut rajat jälleen avautuivat. Ulkonaliikkumiskielto oli silloin kello 21–05, eivätkä baarit vieläkään saaneet myydä alkoholia. Oli kuitenkin muutama paikka, josta kaikki tiesi, että alkoholia saa.

Lokakuussa rajoituksia höllennettiin. Baarit saivat jälleen myydä alkoholia ja ulkonaliikkumiskielto oli silloin kello 23–04.

Koska Nairobissa on ikuinen kesä, on useita ulkoilmapaikkoja, joissa voi turvallisesti olla ja pitää etäisyyttä.

Kävin eräänä iltana tapaamassa kavereita – kaikilla meillä oli kasvomaskit. Keniassa on ollut maskipakko julkisilla paikoilla koko koronapandemian ajan, myös ravintoloissa, jos nousee omasta pöydästään.

Olin lähellä kotia ja tilasin taksisovelluksen kautta taksin mielestäni hyvissä ajoin kello 22.30. Hikiseksi meni, kun useampi perui tilaukseni, ja lopulta sain yhden tulemaan luvattuani muhkean tipin. Olin kotona vain minuutteja ennen ulkonaliikkumiskiellon alkua.

Välttämättömät palvelut saavat liikkua myös ulkonaliikkumiskiellon aikana. Niihin kuuluvat muun muassa ambulanssit, lisensoidut taksit, lakimiehet ja toimittajat, jotka tekevät töitä.

Harvemmin sitä kuitenkin tekee toimittajana töitä ulkonaliikkumiskiellon aikana. Eli kiltisti pitää lähteä kotiin, kun kello lähenee sulkemisaikaa. Keniassa ulkonaliikkumiskieltoa pidennettiin jälleen marraskuussa, kun tapaukset lähtivät lievään nousuun. Nyt suurin osa paikoista sulkee kello 21, jotta työntekijätkin ehtivät kotiin. Ulkonaliikkumiskielto alkaa iltakymmeneltä ja päättyy neljältä aamulla.

Kenialainen lääkäri sytyttyi kynttilän koronapandemian aikana menehtyneen kollegansa muistoksi Nairobissa 9. joulukuuta 2020.
Kenialainen lääkäri sytyttyi kynttilän koronapandemian aikana menehtyneen kollegansa muistoksi Nairobissa 9. joulukuuta 2020. Keniassa on todettu liki 100 000 koronatapausta ja kuolleita on vajaat 1700. Uusia tapauksia ilmenee päivittäin muutamia satoja. Kuva: Daniel Irungu / EPA

Ulkonaliikkumiskieltoon on jo ehtinyt tottua. Mutta se on huomattavasti muuttanut deittailun pelisääntöjä.

Nairobi tunnettiin ennen koronaa kaupunkina, joka ei koskaan nukkunut. Yöelämä sykki ja baarit olivat auki aamuun asti. Vielä auringonnousun jälkeenkin löytyi halukkaaille shotteja myyviä katubaarimikkoja tienlaidassa.

Nyt pelisäännöt ovat ihan erit. Koska baarit menevät kiinni jo kello 21, varttia vaille kolme -epätoivo näkyy jo varttia vaille yhdeksän.

Kävimme ystäväni kanssa hiljattain perjantai-iltana baarissa illallisen jälkeen yhdellä drinkillä. Kello oli noin kahdeksan, eli normaalisti ilta olisi vasta alkamassa. Nyt oli jo usealla kiire löytää jatkoseuraa. Katseet ympäri baaria kysyivät samaa: lähtisitkö ehkä kanssani? Olisiko teillä sattumoisin jatkoja? Haluaisitko ehkä numeroni?

Jos itse ei ole juonut useita tunteja, tilanne on lähinnä huvittava. Kun baarin työntekijät käskevät kaikkia pihalle kello 21, neuvottelut jatkuvat kadulla.

Meillä olisi tässä taksi! Tulkaa nyt hei!

Ja ei siinä mitään, ainahan voi lähteä puolituttujen matkaan ja katsoa, olisiko hyvät bileet tiedossa.

Ulkonaliikkumiskielto kuitenkin tarkoittaa sitä, että jo aikaisin illasta täytyy tehdä ratkaisevia päätöksiä.

Jos päättää yhdeksän maissa lähteä jatkoille, niin siinä kello kymmenen maissa ei sovi tajuta, että tulikin huono päätös tehtyä.

Silloin on jumissa samassa paikassa neljään asti aamulla. Jos siihen aikaan edes saa taksin.

Rokotetta odotellessa. Ja se tulee tunnetusti tänne Keniaan rikkaita maita paljon myöhemmin.

Mitä mieltä sinä olet deittailusta korona-aikana? Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23:een saakka.

Lue myös:

Uudessa-Seelannissa saa jo kokoontua juhlimaan vapaasti – Saarivaltio pysäytti viruksen "suureen vallihautaan"

Saksalaisen Bild-lehden minidokumentti korona-ajan Suomesta esittää suomalaiset kansana, joka osaa etäisyydet ja tottelee suosituksia

Toimittajalta: Koronan kakkosaallon kanssa painiva Italia sulkeutuu alue alueelta – Roomassa rajoitukset ajavat ihmiset aamupalatreffeille

Suosittelemme sinulle