Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kauppojen myöhäisistä aukiolotunneista hyviä kokemuksia – väljemmät ostostunnit miellyttivät koronajouluna

Minimani-ketju ja Osuuskauppa KPO pitivät tänä jouluna hypermarketteja auki puoleenyöhön asti.

Suojakäsineellä suojattu käsi nostaa ostoksia elintarvikemyymälän liukuhihnalle.
Asiakkaat ottivat hyvin vastaan mahdollisuuden tehdä ostoksia muina kuin päivän ruuhkaisimpina tunteina. Kuva: Eleni Paspatis / Yle
Heini Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osuuskauppa KPO ja Minimani-ketju kokeilivat joulun alla ensimmäistä kertaa puoleen yöhön asti kestävää aukioloa. Kumpikin summaa, että uudistus kannatti. KPO:n mukaan kahtena viimeisenä aukiolotuntina tehtiin päivän myynnistä jopa viisi prosenttia.

Sekä marketkaupan toimialajohtaja Antti Paananen Osuuskauppa KPO:sta että toimitusjohtaja Jussi Nummelin Minimani-ketjusta kertovat asiakkailta saadusta positiivisesta palautteesta. Asiakkaat olivat mielissään siitä, että koronavuonna joulun lahja- ja ruokaostoksille saattoi mennä myös vähemmän ruuhkaisina ostostunteina.

Etelä-Suomessa kauppaa käydään jopa ympäri vuorokauden. Jussi Nummelin toteaa, että nyt kokeiltu kaksi tuntia pidempi ilta-aukiolo seuraa tätä kaupan alan yleistä trendiä eli sitä, että asiakkaat haluavat enemmän valinnanvaraa.

Antti Paanasen mukaan kello 22 jälkeen Prisma-marketeista hankittiin ruuan lisäksi käyttötavaraa. Pidempi aukiolo tasasi ostosruuhkaa ja antoi asiakkaalle aikaa harkita joululahjaostoksia rauhassa.

Jatkoa seuraa

KPO:n Antti Paanasen ja Minimanin Jussi Nummelinin mukaan illan myöhäisiin vuoroihin riitti hyvin työntekijöitä, jotka halusivat kerryttää iltalisiä.

Kummassakin kaupparyhmässä mietitään myös jatkoa laajennetuille aukioloajoille. Analyysi on sikäli hankala, sillä asiakkaiden käyttäytymiseen on tänä vuonna vaikuttanut lujasti koronavirus. Kannattaako myös ensi jouluna pitää ovia kello 24 asti auki? Kyllä kannattaa, arvioi Jussi Nummelin Minimanista.

Samaa mieltä ollaan KPO:ssa:

– Asiakas on tänä vuonna toki toiminut koronan vuokasi hiukan eri tavalla. Kokeilu vaikutti kuitenkin nyt niin hyvältä, että uskon siihen päädyttävän myös ensi vuonna, arvioi Antti Paananen KPO:sta.

Joulukauppa löi myös ennätykset

Minimani-ketjussa joulunalusajan pidennetty aukiolo koski kaikkia muita myymälöitä, paitsi Lempäälän Ideaparkin Minimania.

Osuuskauppa KPO:n Prismoista kello 24 asti auki olivat Kokkolan ja Vaasan hypermarketit.

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa Eepeelle joulun pidennetyt aukioloajat ovat jo tuttu tapa toimia. Esimerkiksi Seinäjoen Prisma oli jo kolmatta joulua auki puoleenyöhön asti.

Kaiken kaikkiaan joulukauppa kävi tänä vuonna erinomaisesti. Minimani-ketjusta lasketaan, että joulukuussa kauppa kasvoi kymmenisen prosenttia edellisvuotisesta. KPO jopa rikkoi tänä vuonna aiempien vuosien joulumyyyntiennätykset.

Suosittelemme sinulle