– En ajattele itseäni esikuvana. Olen pelkästään oma itseni. Jos pelkästään sillä voi olla esikuva, niin onhan se hienoa.
Korian Ponnen 16-vuotias Jere Nyström on lahjakas korkeushyppääjä – ikäluokkansa suomenmestari useana vuonna peräkkäin.
Nyström on ehdolla Suomen Urheilugaalassa Esikuva-palkinnon saajaksi (siirryt toiseen palveluun). Perusteluiden mukaan hän on rohkeasti oma itsensä ja rikkoo sukupuolirajoja. Hän kilpailee meikattuna ja vie esikuvallaan yhteiskuntaa suuntaan, jossa lokerointi ei ole tarpeen.
Ehdokkuus tuli Jere Nyströmille täytenä yllätyksenä. Hän kuuli asiasta ensin epävirallisia reittejä, eikä ollut uskoa asiaa todeksi edes silloin, kun sai virallisen tiedon ehdokkuudestaan.
Jere Nyström on ollut esillä mediassa meikkaavana urheilijana. Esimerkisi Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä (siirryt toiseen palveluun) hän peräänkuuluttaa, että julkisuudessa olisi syytä puhua enemmän sukupuolten moninaisuudesta erityisesti urheilupiireissä.
Mekot ja meikit ovat iso osa identiteettiä
Ihan pienenä lapinjärveläinen Jere Nyström käytti mekkoja ja kulki niin myös julkisesti. Kouluikään tullessaan mekot jäivät, mutta kiinnostus tyttöjen juttuihin ei kadonnut minnekään.
Pari vuotta sitten Nyström uskalsi kertoa muille, kuka hän on. Siitä lähtien meikit ja pitkät kynnet ovat olleet osa häntä päivittäin. Urheilukisoihin hän lisää vielä glitteriä.
Joulukuun alkupuolella Jere Nyström kertoi julkisesti instagram-tilillään olevansa transnainen.
– Olen minä sen aina tiennyt, mutta en ole pystynyt sanomaan sitä ääneen. Oli iso juttu sanoa se julki. Puhkesin enemmän kukkaan. Helpotti.
Nyström ei aiemmin halunnut kertoa olevansa transnainen, koska kilpailee poikien sarjassa. Hän arveli, että se tuntuisi ihmisistä oudolle. Häneltä onkin kyselty, missä sarjassa hän jatkossa kilpailee.
– Minulle ei ole mikään ongelma kisata miesten sarjassa, koska pärjään siellä muutenkin, sanoo Jere Nyström.
Kiusaajista ei pidä välittää
Nyströmin mielestä urheilupiireissä erilaisuutta vieroksutaan edelleen ja vaatii urheilijalta rohkeutta olla oma itsensä. Omassa urheiluseurassaan Korian Ponnessa häneen suhtaudutaan kuin kehen tahansa muuhun urheilijaan, mutta jo piiritason kisoissa Kouvolassa osoitellaan, huudellaan ja naureskellaan.
– Eihän se tietenkään hyvältä tunnu, mutta minä olen ajattelematta koko asiaa. En nykyään edes katso ihmisiä silmiin, että en tiedostaisi, jos ympärillä tapahtuu jotain ikävää. Minä vain kuljen omaa polkuani.
Kotipaikkakunnalla Lapinjärvellä näyttävästi pukeutuvaan ja meikkaavaan Jere Nyströmiin on totuttu. Enää häntä ei tuijoteta ja naureskella selän takana.
– Suhtautuminen on nykyään tosi paljon parempaa kuin ennen. Jos käyn kaupassa, niin kukaan ei katso oudosti.
Toisin on Nyströmin opiskelupaikkakunnalla Porvoossa, jossa hän opiskelee kosmetologiksi.
– Siellä tulee eniten huonoa kuin missään muualla. Pilkkaa kuulee joka päivä ja koko ajan, mutta siinähän tulee.
Mistä tulee rohkeus olla oma itsensä?
– Perhe on ollut aina tukena. Kyllä se sieltä tulee. Täällä eletään itseään varten eikä muita miellyttääkseen.
Jere Nyström on hyvillään saamastaan julkisuudesta. Hän pitää hyvänä, että erilaisuutta ja erilaisia urheilijoita tuodaan näkyväksi. Nyström on saanut paljon yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat kertoneet saaneensa jutuista rohkeutta olla oma itsensä ja kertoa asiasta myös läheisille.
Pilkasta Jere Nyström kehottaa olemaan provosoitumatta.
– Älä ajattele sitä siinä tilanteessa. Älä näytä huutelijoille, että se koskettaa. Käsittele asiaa vasta jälkikäteen kotona, pääset siitä yli ja se jää siihen.
Tähtäin kansainvälisissä kisoissa
Jere Nyströmin elämässä ensimmäisenä tulee tällä hetkellä urheilu. Tuloksellinen tavoite on on ensi kaudella ylittää kaksi metriä. Viime kesänä hän hyppäsi voittoon ylitettyään 190 senttimetriä.
– Tavoitteena on voittaa kisoja tulevaisuudessa ja päästä mukaan kansainvälisiin kilpailuihin.
Urheilullisiksi esikuvikseen Jere Nyström mainitsee korkeushyppääjät Ella Junnilan ja Heta Tuurin sekä aitajuoksija Annimari Kortteen
– Ehdottomasti ykkönen on Annimari Korte. Hän on itsekin ehkä erilaisempi. Hänestä huomaa, että uskaltaa olla oma itsensä.
Entä kuka on esikuva urheilun ulkopuolella?
– Sanoisin, että oma äiti.
Jere Nyströmin kanssa Esikuva-palkinnosta kisaavat ex-painija Petra Olli ja futsalpelaaja Panu Autio. Voittajat julkaistaan Urheilugaalassa 14.1.2021, jossa palkitaan vuosittain menestyneitä urheilijoita, urheilun taustavaikuttajia, urheilun ilmiöitä ja tapahtumia.