Hyppää sisältöön

Espanjan ulkoministeri: Työmatkalaisten vapaa liikkuvuus säilyy Gibraltarin ja Espanjan välillä myös brexitin jälkeen

Espanjan ulkoministerin välittämä tieto on helpotus seudulla työskenteleville. Yli 15 000 työmatkalaista ylittää rajan päivittäin.

Useita ajoneuvoja odottaa Gibraltarin rajalla 22. joulukuuta. Kuva: A.Carrasco Ragel / EPA

Työntekijöiden vapaa liikkuvuus säilyy Gibraltarin ja Espanjan välillä myös Britannian EU-eron jälkeen, ilmoitti Espanjan ulkoministeri Arancha Gonzalez Laya maanantaina.

Ulkoministerin mukaan rajan yli työskentelevät henkilöt eivät joudu rajatarkastuksiin, vaikkei Britannian kanssa saataisi aikaiseksi laajempaa sopimusta rajaseudun vapaasta liikkuvuudesta.

Espanja ja Britannia neuvottelevat nyt siitä, miten osapuolten välistä rajaa jatkossa valvotaan. Alueen sääntöjä ei määritelty Britannian ja EU:n viime viikolla neuvottelemassa sopimuksessa.

Rajan yli kulkee päivittäin 15 000 työmatkalaista

Britannialle kuuluva Gibraltar sijaitsee Pyreneiden niemimaan eteläkärjessä.

Gibraltarin ja Espanjan välisen rajan yli kulkee päivittäin 15 000 työmatkalaista, kertoo Reuters. Gibraltarilla asuu 32 000 henkilöä.

Gonzalez Laya sanoi tiedotustilaisuudessa, että etusijalla on estää "kovan rajan" syntyminen Gibraltarin ja Espanjan välille.

Gonzalez Layan mukaan ennen tammikuun alkua järjestelmään rekisteröityneet työntekijät pääsevät kulkemaan rajan yli erillisellä dokumentilla. Muilla matkustajilla rajan ylittäminen vaatii vuoden alusta alkaen passin leimauksen.

Lue lisää:

Näin EU:n ja Britannian suhteet jatkossa hoidetaan, katso 9 olennaista kohtaa – Suomi hyväksyi sopimuksen alustavasti

Suosittelemme sinulle