Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Annimari Korte aloittaa olympiavuoden Etelä-Afrikan huippuoloissa maailmantilaston kärkinaisen kanssa – "Siellä voi olla jopa turvallisempaa kuin Suomessa"

Suomen ykkösaiturin syksyn suurin tavoite oli takareisien vahvistaminen, jotta olympiavuodesta tulisi aiempia kausia kivuttomampi.

korte
Annimari Korte (keskellä) saa Etelä-Afrikassa harjoitusseurakseen hollantilaishuippu Nadine Visserin (vas.), joka juoksi viime elokuussa Turussa maailman kauden kärkituloksen 12,68. Kuva: Tomi Hänninen
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

100 metrin aitajuoksun Suomen ennätysnainen Annimari Korte saa tammikuun alussa itselleen maailmanluokan kirittäjän, kun hän leireilee uudenvuodenpäivästä alkaen Etelä-Afrikassa. Harjoituskaverina viime yleisurheilukauden maailmantilaston ykkönen Nadine Visser.

Yksikään nainen ei selvittänyt 100 metrin aitapyrähdystä nopeammin kuin hollantilaistähti Visser, joka pinkoi matkan aikaan 12,68 Paavo Nurmen kisoissa Turussa elokuussa. Kortteen, viime kauden maailmantilaston viitosen, aika kalpeni Visserille vain kahdeksan sekunnin sadasosaa. Hän juoksi viime kauden parhaansa 12,76 heinäkuussa Jyväskylässä.

– Viime vuonna olin samassa paikassa leirillä Nadinen kanssa, ja tarkoitus on treenata yhdessä hänen kanssaan taas. Sen takia sinne Stellenboschiin lähdetään, että pääsen Nadinen kanssa tekemään yhteistreeniä, Korte kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Helsingissä syksyn viettänyt Korte kertoo, että lennot Dohan kautta Kapkaupunkiin hoituivat ongelmitta koronatilanteesta huolimatta. Kortteen suunnitelmissa on viettää Etelä-Afrikassa kolme viikkoa, mutta mikäli hallikauden World Athletics Indoor Tour -sarjan huipputason kansainväliset kilpailut perutaan koronapandemian takia, saattaa Korte jäädä lämpimiin olosuhteisiin pidemmäksi aikaa harjoittelemaan.

– Palautuminen on paljon parempaa lämpimässä ja minulla on kova treenikaveri siellä. Lämmössä pikajuoksu on paljon helpompaa ja vammoja on helpompi ehkäistä ennalta, Korte sanoo.

Annimari Korte voitti SM-kultaa Kalevan kisojen ennätysajalla 12,79.
Annimari Korte juoksi viime kauden parhaansa 12,76 heinäkuussa Jyväskylässä. Kuva: Tomi Hänninen

Korte ei aio kilpailla Etelä-Afrikassa, mutta aitalähdöt hollantilaiskiituri Visserin kanssa tuovat jokaiseen harjoitukseen kilpailunomaisia elementtejä.

– Minä voitan suunnilleen puolet juoksuista ja Nadine puolet. Se on tosi tasaista, joten siitä on kummallekin tosi paljon hyötyä.

Stellenboschissa leireilee Kortteen mukaan koko Hollannin yleisurheilumaajoukkue sekä useita Suomen kärkiurheilijoita. Pituushyppääjät Kristian Pulli ja Kristian Bäck leireilivät Etelä-Afrikassa miltei koko syksyn, ja ovat Suomessa vietetyn joulun jälkeen matkustamassa tammikuun alussa takaisin huippuolosuhteisiin kahdeksi kuukaudeksi.

Myös 400 metrin aiturit Oskari Mörö ja Viivi Lehikoinen ovat Kortteen tiedon mukaan tulossa Stellenboschiin keräämään laadukkaita harjoitustunteja auringon alla.

– Pituushyppääjäpojat ovat siellä oikeastaan koko talven, helmikuun loppuun. Emme me mitään yhteistreeniä voi tehdä. Saa nähdä, kisaanko hallissa, mutta jos en, minäkin jään sinne pidemmäksi aikaa. Uskoisin, että siellä tulee vähemmän kontaktia ihmisten kanssa, joten voi olla jopa turvallisempi olla siellä kuin Suomessa.

Kristian Pulli lähikuvassa.
Pituushypyn Suomen ennätyksen 827 viime kesänä ponkaissut Kristian Pulli harjoittelee talven Etelä-Afrikassa. Kuva: AOP

Huhti-toukokuu kriittisin treenijakso

Korte on keskittynyt syksyn harjoittelussaan erityisesti takareisiensä vahvistamiseen. Takareisivaivat ovat kiusanneet HIFK:n juoksijaa kahdella viime kilpailukaudella, joten ongelmat on yritetty kitkeä lopullisesti ennen olympiavuotta 2021.

– Vähän enemmän voimaa on tehty. Olen juossut aitoja koko syksyn kaksi kertaa viikossa. Takareidet vahvemmaksi oli tärkein tavoite, ja se on nyt saavutettu.

Kortetta ei ole vielä valittu heinä-elokuussa kilpailtaviin Tokion olympialaisiin, mutta hänen nimeämisensä kisakoneeseen on käytännössä varma. Korte alitti olympiarajan 12,84 ensimmäisen kerran kesällä 2019. Samana kesänä hän murskasi Suomen ennätyksen huippuajalla 12,72.

Olympialaiset alkavat seitsemän kuukauden kuluttua.

– Tässä on niin paljon aikaa, että mitä tahansa ehtii tapahtua. Huhti-toukokuu on varmaan se kriittisin treeniaika. Nyt vasta haetaan pohjia sille, miten huhti-toukokuussa treenataan. Ne treenit ratkaisevat, miten kovaa juostaan sitten kesällä, Korte tietää.

– Joulukuussa ei ole tarkoitus olla missään supernopeassa kunnossa. Jos olisi, siitä olisi vain haittaa kevääseen.

Kortetta ei ole häirinnyt koronapandemian aiheuttama epävarmuus, vaan tähtäin on tiukasti ensi kesän arvokisoissa. Yhdet EM-kisat ja yhdet MM-kisat kokeneelle aiturille olympiaedustus olisi uran ensimmäinen.

– Ei auta muuta kuin treenata kisoja ajatellen. Hallikausi ei ole tärkeä Tokiota ajatellen ollenkaan. Sillä ei ole merkitystä, että ollaan hallikaudesta epävarmoja, Korte toteaa.

Lue myös:

Vuoden urheilija -ehdokkaat julkistettiin

Korte, Pulli ja Kangas suomalaisista korkeimmalla yleisurheilun kausitilastossa yksilölajeissa – naisten pikaviestissä sinivalkoinen tilastokummajainen

Annimari Korte ei lähde Dohan Timanttiliigaan terveyssyistä – kausi ohi

Takareisivammasta toipunut Annimari Korte palaa tositoimiin Timanttiliigassa – kertoo, miksi edelliset kansainväliset kisat menivät penkin alle

Suosittelemme