Hyppää sisältöön

Linnanmäen katastrofikesän odottamaton seuraus: Lastensuojelun Keskusliitto ajautui talousahdinkoon – samaan aikaan lastensuojeluilmoitusten määrä kasvanut

Lasten Päivän Säätiöltä keskusliitolle tuleva tuki tippuu ensi vuonna noin kymmenekseen aiemmasta.

Linnanmäki-kyltti.
Helsingin Linnanmäen huvipuistoa pyörittävä Lasten Päivän Säätiö on tukenut Lastensuojelun Keskusliittoa vuosittain lähes 2 miljoonalla eurolla. Kuva: Lukas Rusk / Yle
Petri Kosonen,
Saija Nironen

Lastensuojelun Keskusliitto on ajautunut talousahdinkoon ja joutunut irtisanomaan työntekijöitään. Lisäksi liitto lomauttaa henkilöstönsä kuukaudeksi ensi vuonna.

Taustalla on Lasten Päivän Säätiön pyörittämän Helsingin Linnanmäen Huvipuiston supistunut toiminta. Huvipuiston kausi jäi koronan vuoksi kymmenen viikkoa aikaisempia vuosia lyhyemmäksi ja myös päivittäisiä kävijämääriä rajattiin, jotta huvipuisto pystyi varmistamaan asiakkaittensa ja henkilöstönsä terveysturvallisuuden.

Huono kausi sulatti puolet puiston liikevaihdosta.

– Tavoitteena oli jakaa kuudelle perustajajärjestölle aikaisempien vuosien tapaan avustusta 4,5 miljoonaa euroa. Koronan takia kykenimme kuitenkin jakamaan vain puoli miljoonaa euroa, joka jakautuu kuuden lastensuojelujärjestön kesken, sanoo Lasten Päivän Säätiön ja Linnanmäen Huvipuiston toimitusjohtaja Pia Adlivankin.

Esimerkiksi Lastensuojelun Keskusliitto on saanut vuosittain tukea Lasten Päivän Säätiöltä lähes 2 miljoonaa euroa, mutta nyt tuki tippuu kahteensataan tuhanteen eli noin kymmenekseen aiemmasta.

– Tämä tarkoittaa sitä, että joudumme varmasti hyvin tarkkaan priorisoimaan meidän toimintaa. Reagoivaan työhön ei pystytä varmasti yhtä hyvin vastaamaan kuin aikaisempina vuosina, sanoo toiminnanjohtaja Hanna Heinonen Lastensuojelun Keskusliitosta.

Liitto työllistää kaikkiaan noin kolmisenkymmentä henkilöä, joista noin parikymmentä saa palkkarahat Lasten Päivän Säätiön kautta. Yt-neuvotteluiden päätteeksi irtisanottiin kolme henkilötyövuotta.

Hanna Heinonen
Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Hanna Heinosen mukaan lomautukset pyritään hajauttamaan siten, että niistä on vähiten harmia liiton toiminnalle. Kuva: Katariina Roiha / Yle

Poikkeuksellinen vuosi on lisännyt tuen tarvetta kunnissa

Keskusliitolla ei ole suoraan palvelutoimintaa eli liitto ei työskentele lasten ja nuorten kanssa. Keskusliiton tavoitteena on kehittää lastensuojelua ja edistää vuoropuhelua esimerkiksi järjestöjen ja päättäjien välillä.

Aihe on ajankohtainen, sillä koronaepidemialla uskotaan olevan lasten ja perheiden hyvinvointiin pitkäaikaisia vaikutuksia.

– Hyvin poikkeuksellinen vuosi on varmasti aktivoinut monenlaisia tuen tarpeita, kun tavallisen arjen rakenteet on jouduttu laittamaan ihan uusiksi, sanoo Heinonen.

Keskusliiton ja THL:n tekemään kyselyyn vastanneista kunnista 42 prosenttia arvioi, että lastensuojeluilmoitukset ovat kasvaneet syksyllä 2020 verrattuna aikaan ennen koronaa. Yli kolmasosan mielestä myös uusien lastensuojelun asiakkaiden määrä on kasvanut. Kyselyn tulokset julkaistiin joulukuun alussa (siirryt toiseen palveluun).

– Tällä hetkellä suurin tarve on varmasti matalan kynnyksen tuelle, joka arvioidaan aina tapauskohtaisesti ja voi tarkoittaa eri perheiden kohdalla hyvin erilaista tukea, sanoo Heinonen.

Eniten lisäyksiä lastensuojeluilmoituksissa on tullut poliisin taholta sekä kouluista. Syiksi arvioitiin muun muassa vanhempien jaksamisen heikentymistä ja perheiden taloudellisia ongelmia. Vastauksia sähköiseen kyselyyn tuli 41 kunnan tai kuntayhtymän kuntien lastensuojelun johdolta.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrät ovat kuitenkin olleet kasvussa jo usean vuoden ajan ennen koronaa.

Viime vuonna lastensuojeluilmoitus tehtiin noin 86 000 lapsesta. Määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 30. joulukuuta kello 23:een saakka.

Lue myös:

50 000 perhettä on tippunut tänä vuonna avuntarvitsijoiden joukkoon, ja lasten joulumieli on entistä useammin lähimmäisenrakkauden varassa – "Monta itkua olen itkenyt"

Tuore selvitys antaa synkän kuvan etäkoulusta: riittävä tuki puuttui, opiskelu kuormitti ja jakoi oppilaat kahteen kastiin

Lapsiperheiden ruoka-avun tarve on lisääntynyt korona-aikana – samaan aikaan jaettavaa on entistä vähemmän

Korona ajoi köyhiä perheitä auttavan yhdistyksen tiukoille — rahaa menee ruoka-apuun, ja lasten toiveet odottavat lahjapuiden oksilla

Suosittelemme sinulle