Lastensuojelun Keskusliitto on ajautunut talousahdinkoon ja joutunut irtisanomaan työntekijöitään. Lisäksi liitto lomauttaa henkilöstönsä kuukaudeksi ensi vuonna.
Taustalla on Lasten Päivän Säätiön pyörittämän Helsingin Linnanmäen Huvipuiston supistunut toiminta. Huvipuiston kausi jäi koronan vuoksi kymmenen viikkoa aikaisempia vuosia lyhyemmäksi ja myös päivittäisiä kävijämääriä rajattiin, jotta huvipuisto pystyi varmistamaan asiakkaittensa ja henkilöstönsä terveysturvallisuuden.
Huono kausi sulatti puolet puiston liikevaihdosta.
– Tavoitteena oli jakaa kuudelle perustajajärjestölle aikaisempien vuosien tapaan avustusta 4,5 miljoonaa euroa. Koronan takia kykenimme kuitenkin jakamaan vain puoli miljoonaa euroa, joka jakautuu kuuden lastensuojelujärjestön kesken, sanoo Lasten Päivän Säätiön ja Linnanmäen Huvipuiston toimitusjohtaja Pia Adlivankin.
Esimerkiksi Lastensuojelun Keskusliitto on saanut vuosittain tukea Lasten Päivän Säätiöltä lähes 2 miljoonaa euroa, mutta nyt tuki tippuu kahteensataan tuhanteen eli noin kymmenekseen aiemmasta.
– Tämä tarkoittaa sitä, että joudumme varmasti hyvin tarkkaan priorisoimaan meidän toimintaa. Reagoivaan työhön ei pystytä varmasti yhtä hyvin vastaamaan kuin aikaisempina vuosina, sanoo toiminnanjohtaja Hanna Heinonen Lastensuojelun Keskusliitosta.
Liitto työllistää kaikkiaan noin kolmisenkymmentä henkilöä, joista noin parikymmentä saa palkkarahat Lasten Päivän Säätiön kautta. Yt-neuvotteluiden päätteeksi irtisanottiin kolme henkilötyövuotta.
Poikkeuksellinen vuosi on lisännyt tuen tarvetta kunnissa
Keskusliitolla ei ole suoraan palvelutoimintaa eli liitto ei työskentele lasten ja nuorten kanssa. Keskusliiton tavoitteena on kehittää lastensuojelua ja edistää vuoropuhelua esimerkiksi järjestöjen ja päättäjien välillä.
Aihe on ajankohtainen, sillä koronaepidemialla uskotaan olevan lasten ja perheiden hyvinvointiin pitkäaikaisia vaikutuksia.
– Hyvin poikkeuksellinen vuosi on varmasti aktivoinut monenlaisia tuen tarpeita, kun tavallisen arjen rakenteet on jouduttu laittamaan ihan uusiksi, sanoo Heinonen.
Keskusliiton ja THL:n tekemään kyselyyn vastanneista kunnista 42 prosenttia arvioi, että lastensuojeluilmoitukset ovat kasvaneet syksyllä 2020 verrattuna aikaan ennen koronaa. Yli kolmasosan mielestä myös uusien lastensuojelun asiakkaiden määrä on kasvanut. Kyselyn tulokset julkaistiin joulukuun alussa (siirryt toiseen palveluun).
– Tällä hetkellä suurin tarve on varmasti matalan kynnyksen tuelle, joka arvioidaan aina tapauskohtaisesti ja voi tarkoittaa eri perheiden kohdalla hyvin erilaista tukea, sanoo Heinonen.
Eniten lisäyksiä lastensuojeluilmoituksissa on tullut poliisin taholta sekä kouluista. Syiksi arvioitiin muun muassa vanhempien jaksamisen heikentymistä ja perheiden taloudellisia ongelmia. Vastauksia sähköiseen kyselyyn tuli 41 kunnan tai kuntayhtymän kuntien lastensuojelun johdolta.
Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrät ovat kuitenkin olleet kasvussa jo usean vuoden ajan ennen koronaa.
Viime vuonna lastensuojeluilmoitus tehtiin noin 86 000 lapsesta. Määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan.
Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 30. joulukuuta kello 23:een saakka.
Lue myös: