Hyppää sisältöön

Tulli: Brittitavaroiden tullaus nostaa hintaa karkeasti kolmanneksen – yli 22 euron arvoiset tuotteet tullattava

200 euron arvoisten urheilujalkineiden hinta nousee 318,90 euroon.

Tullin logo.
Tullimaksun ja arvonlisäveron määräytymisessä on ratkaisevaa, mistä maasta tavara toimitetaan asiakkaille. Kuvituskuva. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Riikka Kajander,
STT–Yle

Euroopan unionin ja Britannian neuvottelema kauppasopimus merkitsee muutoksia kuluttajien verkkokaupoista tekemiin ostoksiin tammikuun alusta lähtien.

Tullin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Britanniasta tilattujen tavaroiden hinnat nousevat karkeasti noin 30 prosenttia nykytilanteeseen verrattuna.

Esimerkiksi 200 euroa maksavien EU:n ulkopuolisessa maassa valmistettujen urheilujalkineiden hinnaksi muodostuu 318,90 euroa. Hinta koostuu jalkineiden arvosta, kuljetuskuluista, tullimaksusta ja arvolisäverosta, joka on tällä hetkellä 24 prosenttia.

Muutos johtuu Britannian eroamisesta EU:n sisämarkkinoilta. EU kohtelee tammikuun alusta lähtien brittituotteita samalla tavalla kuin muiden kolmansien maiden tavaroita.

Tuotteet täytyy tullata, jos niiden arvo ylittää 22 euroa. Poikkeuksena ovat alkoholi, alkoholijuomat, tupakkatuotteet, hajuvedet ja eau de toilette -tuotteet, jotka on tullattava aina.

Alle 22 euron lähetykset tullattava heinäkuun alusta lähtien

Jos tavara toimitetaan EU-maasta ja se on EU:ssa valmistettu tai sinne tullattu, niin lähetystä ei tullata eikä siitä makseta Tullille tullimaksua ja arvonlisäveroa.

Tulli huomauttaa, että nettitilaajan on hyvä huomioida jo nyt, että kesäkuun lopun jälkeen myös alle 22 euron lähetykset EU:n ulkopuolelta on tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero.

EU ja Britannia saivat tulevaa suhdetta koskevat neuvottelut päätökseen jouluaattona. Sopimuksen hyväksymisprosessi käynnistyi Suomessa ja muissa EU-maissa heti. EU ja Britannia pyrkivät siihen, että sopimusta voidaan soveltaa tammikuun alusta alkaen.

Tullimaksun ja arvonlisäveron määrän voi selvittää Tullin Tullilaskuri-palvelussa (siirryt toiseen palveluun) ennen kuin tilaa netistä. Tullilaskuri myös opastaa, mitä pitää tehdä, kun tullaa tavaroita Suomeen.

Lue lisää aiheesta:

Näin EU:n ja Britannian suhteet jatkossa hoidetaan, katso 9 olennaista kohtaa – Suomi hyväksyi sopimuksen alustavasti

Passipakko, tulliselvitys ja jopa eväiden kanssa on oltava tarkkana – muista nämä, jos matkustat Britanniaan tai tilaat sieltä tavaraa

Suosittelemme sinulle